“Menjünk keletre!” Vöröslencse dahl

Ha tetszik a recept, mentsd el

A dahl a különböző hüvelyesekből készült, pürés, levesszerű ételek összefoglaló neve tőlünk keletre. Azaz igazából egy főzelék, keleties ízvilággal. Érdemes kipróbálni, mikor már unjuk a megszokott ízeket, mert a konyhában illatozó fűszerek pillanatok alatt a mesés Indiába repítenek minket.

Elő- és elkészítési idő

5 + 35 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~649 kCal/adag

Hozzávalók

  • 500g vöröslencse
  • 2 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek Vénusz napraforgó étolaj
  • 2 ek római kömény
  • 2 ek őrölt koriander
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 ek cukor
  • 150g sűrített paradicsom
  • 300 ml kókusztej
  • 1 citrom leve
  • 50g friss koriander

Elkészítés

  1. Egy vastag falú edényben fonnyasszuk meg az olajon az apróra vágott hagymát. Amikor elkezd barnulni, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a római köményt, az őrölt koriandert, a paprikát és a cukrot. Gyakran kevergetve pirítsuk bátran, amíg egy kicsit oda nem kap.
  2. Tegyük hozzá a lencsét, öntsük fel körülbelül egy liter vízzel, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot is.
  3. Főzzük alacsony lángon, gyakran átkavarva: ha látjuk, hogy puhul a lencse, mehet bele a kókusztej is. Facsarjuk bele a citrom levét, szórjuk meg apróra vágott korianderrel, sózzuk, majd forraljuk készre a főzeléket.
  4. Tálaljuk forrón, frissen vágott korianderrel.

Ezt a receptet el is mentheted, így bármikor könnyen megtalálod majd! Regisztrálj és gyűjtsd a kedvenceidet!

Elkészítési tipp

Ha szeretjük az erősebb ételeket, használjunk bátran akár a főzés elején, akár a tálaláskor friss kimagozott és kierezett chilipaprikát.

Igazán markáns fűszeres lesz, ha a főzés elején hagyjuk odakapni a fűszereket és a cukrot: persze ne égessük oda, de egy kis karamellizálás jót fog tenni. Ha letapadna, egyszerűen fel tudjuk kaparni, amikor felöntöttük a vízzel.

Készíthetjük úgy is, hogy miután kész, a felét leturmixoljuk, majd visszatesszük a többihez. Így még krémesebb lesz a dahl.

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

515 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Menjünk keletre!” Vöröslencse dahl

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy vastag falú edényben fonnyasszuk meg az olajon az apróra vágott hagymát. Amikor elkezd barnulni, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a római köményt, az őrölt koriandert, a paprikát és a cukrot. Gyakran kevergetve pirítsuk bátran, amíg egy kicsit oda nem kap.
  2. Tegyük hozzá a lencsét, öntsük fel körülbelül egy liter vízzel, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot is.
  3. Főzzük alacsony lángon, gyakran átkavarva: ha látjuk, hogy puhul a lencse, mehet bele a kókusztej is. Facsarjuk bele a citrom levét, szórjuk meg apróra vágott korianderrel, sózzuk, majd forraljuk készre a főzeléket.
  4. Tálaljuk forrón, frissen vágott korianderrel.

Ezt a receptet el is mentheted, így bármikor könnyen megtalálod majd! Regisztrálj és gyűjtsd a kedvenceidet!


Elkészítési tipp

Ha szeretjük az erősebb ételeket, használjunk bátran akár a főzés elején, akár a tálaláskor friss kimagozott és kierezett chilipaprikát.

Igazán markáns fűszeres lesz, ha a főzés elején hagyjuk odakapni a fűszereket és a cukrot: persze ne égessük oda, de egy kis karamellizálás jót fog tenni. Ha letapadna, egyszerűen fel tudjuk kaparni, amikor felöntöttük a vízzel.

Készíthetjük úgy is, hogy miután kész, a felét leturmixoljuk, majd visszatesszük a többihez. Így még krémesebb lesz a dahl.

Vénusz tipp

Remekül kiegészíti a dahl telt ízeit, ha tálaláskor adunk hozzá egy kanál Vénusz Napfölt.