“Ezzel kenyérre kened” Kacsamell sütőtökpürével

Ha tetszik a recept, mentsd el

A sütőtök édes ízével jól kiemeli a kacsahúst, a férfiak szíve pedig megolvad a rozéra sütött kacsa és a puha tök egyvelegétől. Mi pedig örülhetünk, hiszen 50 perc alatt sütéssel együtt tökéletes fogást tehetünk az asztalra. 

Elő- és elkészítési idő

15 + 35 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~526 kCal / adag

Hozzávalók

  • 2 egész kacsamellfilé
  • 1 közepes sütőtök (1,5 kg)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek Vénusz napraforgó-étolaj
  • 5 dkg tökmag
  • bors

Elkészítés

  1. Vegyük elő a kacsamellet, vágjuk ketté és távolítsuk el a keményebb, csont mellett futó porcréteget. Éles késsel, átlósan irdaljuk be a kacsa bőrét, majd ismételjük meg az irdalást az eddigi irányra merőlegesen is.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  3. Hámozzuk meg a sütőtököt, szedjük ki a magházát, majd kockázzuk fel. Tegyük enyhén beolajozott tepsire és dobjuk az előmelegített sütőbe 20 percre, amíg színt kap.
  4. Vastag falú edényben hevítsünk olajat, dobjuk rá az apróra vágott hagymát és a kés lapjával összezúzott és tovább darabolt fokhagymát. Fonnyasszuk pár percig, majd tegyük hozzá a sült sütőtököt, öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi. Forraljuk össze.
  5. Tegyük a kacsamelleket bőrös oldalával lefelé egy széles teflonserpenyőbe, majd kezdjük el sütni. Pirítsunk minden oldalára kérget, tegyük a sütőbe, és süssük 13 percig. Dobjuk be mellé 8 percre a tökmagot is egy másik tepsiben. Ha kész a kacsa, vegyük ki, sózzuk, őröljünk rá borsot, és pihentessük pár percig, amíg befejezzük a tökpürét. 
  6. Botmixerrel turmixoljuk krémesre a sütőtökfőzeléket, sózzuk ízlés szerint.
  7. Vágjuk vékony szeletekre a kacsamellet. Szedjünk tányérba a sütőtökpüréből, helyezzünk rá kacsamellszeleteket, majd szórjuk meg a pirított tökmaggal: jó étvágyat!

Szívesen főzöl és mindig jól jön egy jó recept? Regisztrálj a hírlevelünkre és hetente új témával és receptekkel lepünk meg!


Elkészítési tipp

Akkor jó a kacsamell, ha nem sütjük túl. Ez egy lédús rozé recept, de ha esetleg túl rózsaszínnek találnánk, süssük 14-15 percig a sütőben

Mindig pihentessük sütés után az egyben sült húsokat. Ezáltal könnyebb szeletelni is, de ilyenkor pihenés közben a húsnedvek “kihúzódnak”, és valójában a vágódeszkán tovább készül a hús.

Ha pürésítéskor kevés tejszínt öntünk a főzelékbe, még lágyabb ízt és állagot kapunk.

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

468 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Ezzel kenyérre kened” Kacsamell sütőtökpürével

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Vegyük elő a kacsamellet, vágjuk ketté és távolítsuk el a keményebb, csont mellett futó porcréteget. Éles késsel, átlósan irdaljuk be a kacsa bőrét, majd ismételjük meg az irdalást az eddigi irányra merőlegesen is.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  3. Hámozzuk meg a sütőtököt, szedjük ki a magházát, majd kockázzuk fel. Tegyük enyhén beolajozott tepsire és dobjuk az előmelegített sütőbe 20 percre, amíg színt kap.
  4. Vastag falú edényben hevítsünk olajat, dobjuk rá az apróra vágott hagymát és a kés lapjával összezúzott és tovább darabolt fokhagymát. Fonnyasszuk pár percig, majd tegyük hozzá a sült sütőtököt, öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi. Forraljuk össze.
  5. Tegyük a kacsamelleket bőrös oldalával lefelé egy széles teflonserpenyőbe, majd kezdjük el sütni. Pirítsunk minden oldalára kérget, tegyük a sütőbe, és süssük 13 percig. Dobjuk be mellé 8 percre a tökmagot is egy másik tepsiben. Ha kész a kacsa, vegyük ki, sózzuk, őröljünk rá borsot, és pihentessük pár percig, amíg befejezzük a tökpürét. 
  6. Botmixerrel turmixoljuk krémesre a sütőtökfőzeléket, sózzuk ízlés szerint.
  7. Vágjuk vékony szeletekre a kacsamellet. Szedjünk tányérba a sütőtökpüréből, helyezzünk rá kacsamellszeleteket, majd szórjuk meg a pirított tökmaggal: jó étvágyat!

Szívesen főzöl és mindig jól jön egy jó recept? Regisztrálj a hírlevelünkre és hetente új témával és receptekkel lepünk meg!



Elkészítési tipp

Akkor jó a kacsamell, ha nem sütjük túl. Ez egy lédús rozé recept, de ha esetleg túl rózsaszínnek találnánk, süssük 14-15 percig a sütőben

Mindig pihentessük sütés után az egyben sült húsokat. Ezáltal könnyebb szeletelni is, de ilyenkor pihenés közben a húsnedvek “kihúzódnak”, és valójában a vágódeszkán tovább készül a hús.

Ha pürésítéskor kevés tejszínt öntünk a főzelékbe, még lágyabb ízt és állagot kapunk.

Vénusz tipp

Egy kanálnyi Vénusz Vajízű margarinnal még krémesebbé tehetjük a sütőtökpürét.