Az angol lányok trükkje: Shepherd’s pie

Ha tetszik a recept, mentsd el

Oké, ez nem egy gyors recept, több edényt is össze kell hozzá koszolni, de nagyon-nagyon megéri. Laktató, csupa íz, szaft, vajasság, és ha valami igazán különlegeset szeretnénk, tényleg megéri vele elkápráztatni a kiszemeltünket.


Elő- és elkészítési idő

30 + 180 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

4-6 főre

Kalória

~1094 kCal / adag

Allergének

Glutén

Mustár

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztből, a margarinból és a vízből kevés só hozzáadásával pitetésztát gyúrunk, majd lefedjük, és hűtőbe tesszük.
  2. Nagy lábosban az olajon és a vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, és lepirítjuk, amíg pörzsanyag képződik. A velős csontokat is beletesszük az edénybe, majd felöntjük a barnasörrel. Megszórjuk a liszttel, dobunk rá rozmaringot és babérlevelet, belekanalazzuk a sűrített paradicsom konzervet, hozzáadunk fél liter vizet, majd lefedjük és közepes lángon, néha átkavarva főzzük 1,5 órát.
  3. Az idő elteltével beleszórjuk a gerslit, pótoljuk az elpárolgott folyadékot, sózzuk, majd újra lefedjük, és tovább főzzük 40 percig, amíg a gersli megpuhul. Közben ne felejtsük el kavargatni néha!
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  5. A velő ennyi idő alatt már bőven kicsusszant a csontból, de ha mégsem, segítsünk neki egy fakanállal. Távolítsuk el a csontokat, szedjük ki a rozmaring szárát, majd keverjük bele a raguba a reszelt cheddar sajtot, a mustárt és a worchestershire szószt.
  6. Öntsük jénai tálba vagy mélyebb tepsibe a ragut. Nyújtsuk ki a korábban hűtőbe tett pitetésztát, nagyjából akkorára mint a tepsink, majd gyors mozdulattal helyezzük rá a ragura. A tészta széleit nyomkodjuk le, zárjuk be vele a ragut a tepsibe. Villával bökdössük meg, hogy tudjon kicsit levegőzni, majd kenjük át alaposan a felvert tojással.
  7. Tegyük a sütőbe. Süssük 40 percig, amig a tészta aranybarnára pirul. Tálalás előtt megéri ha várunk még 10-15 percet: ilyenkor a ragu hűlés közben beköt, sokkal könnyebben és szebben tudjuk majd tálalni.

Ezt a receptet el is mentheted, így bármikor könnyen megtalálod majd! Regisztrálj és gyűjtsd a kedvenceidet!

Elkészítési tipp

Helyettesíthetjük a friss rozmaringot szárítottal is!

Marha lábszár helyett használhatunk marha pofát is, a lényeg, hogy mindenképpen olyan hús legyen, amiből sok kollagén fog kioldódni főzés közben.

Az igazi Shepherd’s Pie bárány vagy birkahúsból készül, a marhahúsos verziót Cottage Pie-nak nevezik.

Vénusz Valódi Vajjal

A vaj és a margarin tökéletes kombinációja, a vaj zamatával

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

530 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Az angol lányok trükkje: Shepherd’s pie

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztből, a margarinból és a vízből kevés só hozzáadásával pitetésztát gyúrunk, majd lefedjük, és hűtőbe tesszük.
  2. Nagy lábosban az olajon és a vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, és lepirítjuk, amíg pörzsanyag képződik. A velős csontokat is beletesszük az edénybe, majd felöntjük a barnasörrel. Megszórjuk a liszttel, dobunk rá rozmaringot és babérlevelet, belekanalazzuk a sűrített paradicsom konzervet, hozzáadunk fél liter vizet, majd lefedjük és közepes lángon, néha átkavarva főzzük 1,5 órát.
  3. Az idő elteltével beleszórjuk a gerslit, pótoljuk az elpárolgott folyadékot, sózzuk, majd újra lefedjük, és tovább főzzük 40 percig, amíg a gersli megpuhul. Közben ne felejtsük el kavargatni néha!
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  5. A velő ennyi idő alatt már bőven kicsusszant a csontból, de ha mégsem, segítsünk neki egy fakanállal. Távolítsuk el a csontokat, szedjük ki a rozmaring szárát, majd keverjük bele a raguba a reszelt cheddar sajtot, a mustárt és a worchestershire szószt.
  6. Öntsük jénai tálba vagy mélyebb tepsibe a ragut. Nyújtsuk ki a korábban hűtőbe tett pitetésztát, nagyjából akkorára mint a tepsink, majd gyors mozdulattal helyezzük rá a ragura. A tészta széleit nyomkodjuk le, zárjuk be vele a ragut a tepsibe. Villával bökdössük meg, hogy tudjon kicsit levegőzni, majd kenjük át alaposan a felvert tojással.
  7. Tegyük a sütőbe. Süssük 40 percig, amig a tészta aranybarnára pirul. Tálalás előtt megéri ha várunk még 10-15 percet: ilyenkor a ragu hűlés közben beköt, sokkal könnyebben és szebben tudjuk majd tálalni.

Ezt a receptet el is mentheted, így bármikor könnyen megtalálod majd! Regisztrálj és gyűjtsd a kedvenceidet!


Elkészítési tipp

Helyettesíthetjük a friss rozmaringot szárítottal is!

Marha lábszár helyett használhatunk marha pofát is, a lényeg, hogy mindenképpen olyan hús legyen, amiből sok kollagén fog kioldódni főzés közben.

Az igazi Shepherd’s Pie bárány vagy birkahúsból készül, a marhahúsos verziót Cottage Pie-nak nevezik.

Vénusz tipp

Használjunk nyugodtan Vénusz Napfölt a tálalásához, illik hozzá.