“Nem akarok utánatok porszívózni!” Bajor perec

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha unjuk, hogy nem tudunk úgy bemenni a nappaliba a foci meccs alatt, hogy ne ropogna a lábunk alatt a chips és a sós mogyoró, akkor egy furfangos házi pereccel megoldhatjuk a problémát. Ez a perec nem morzsál, lágyan omlik az emberek szájában, de mégis roppanós kérge van!

Elő- és elkészítési idő

60 + 35 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 darab

Kalória

~375 kCal/perec

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 1 tasak porélesztő
  • 1 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1,5 dl víz
  • 70 g Vénusz Sütőmargarin
  • 2 ek szódabikarbóna

Sóbevonat

  • 3 ek liszt
  • 1 ek só
  • 4-5 ek víz

Elkészítés

  1. Gyúrjunk lágy tésztát a hozzávalókból a szódabikarbóna kivételével. Tiszta konyharuhával fedjük be, és hagyjuk kelni 40 percig, vagy amíg a tészta a duplájára dagad.
  2. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet egy nagyobb fazékban. Amikor forr, adjuk hozzá a szódabikarbónát, és keverjük el benne.
  3. Vágjuk a megkelt tésztát 8 egyenlő részre.
  4. Formázzunk belőlük lapos téglalapot. Hajtsuk be a hosszabbik oldala felől, nyomkodjuk le a szélét, majd kicsit lapogassuk meg tenyér élével a felületét. Ismételjük meg kétszer a műveletet, ekkor a tészta elkezd hengeresedni.
  5. Sodorjuk a tenyerünkkel centi vastag rudakra (ekkor nagyjából 30 cm hosszú lesz), majd formázzuk meg a rudakból a pereceket.
  6. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!
  7. Óvatosan tegyük lapátkanállal a pereceket 20-25 másodpercre a szódabikarbónás vízfürdőbe, aztán rakjuk őket száradni sütőpapírral bélelt tepsibe. Dobjuk az előmelegített sütőbe, és 13-14 perc alatt süssük készre.
  8. Keverjünk híg sóbevonatot pár kanál lisztből, sóból, és vízből. Húzzunk csíkokat a sülő perecekre, a sütési idő felénél.

Szívesen főzöl és mindig jól jön egy jó recept? Regisztrálj a hírlevelünkre és hetente új témával és receptekkel lepünk meg!

Elkészítési tipp

Lehetne ugyan egyszerűbben is formázni a perechez a rudakat, azonban a sok hajtogatástól lesz igazán foszlós a belseje.

Sóbevonat helyett kedvünk szerint használhatunk köményt, nagyszemű sót, szezámmagot a perec ízesítéséhez.

Eredetileg nátrium-hidroxid (marólúg) 5%-os oldatát szokás használni az igazi bajor perec vízfürdőjéhez. Patikákban lehet beszerezni, maró hatású, ezért gumikesztyűben érdemes dolgozni vele. A lúg lebontja a tészta felületén a keményítőt cukorra, a lúgosság eltűnik, a cukor pedig karamellizálódni fog sütés közben, ettől lesz szép barna a színe. Használjunk helyette nyugodtan szódabikarbónát, az is megteszi.

Vénusz Sütőmargarin

A hűtőből kivéve is könnyen eldolgozható

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

496 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Nem akarok utánatok porszívózni!” Bajor perec

Hozzávalók

Sóbevonat

Elkészítés

  1. Gyúrjunk lágy tésztát a hozzávalókból a szódabikarbóna kivételével. Tiszta konyharuhával fedjük be, és hagyjuk kelni 40 percig, vagy amíg a tészta a duplájára dagad.
  2. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet egy nagyobb fazékban. Amikor forr, adjuk hozzá a szódabikarbónát, és keverjük el benne.
  3. Vágjuk a megkelt tésztát 8 egyenlő részre.
  4. Formázzunk belőlük lapos téglalapot. Hajtsuk be a hosszabbik oldala felől, nyomkodjuk le a szélét, majd kicsit lapogassuk meg tenyér élével a felületét. Ismételjük meg kétszer a műveletet, ekkor a tészta elkezd hengeresedni.
  5. Sodorjuk a tenyerünkkel centi vastag rudakra (ekkor nagyjából 30 cm hosszú lesz), majd formázzuk meg a rudakból a pereceket.
  6. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!
  7. Óvatosan tegyük lapátkanállal a pereceket 20-25 másodpercre a szódabikarbónás vízfürdőbe, aztán rakjuk őket száradni sütőpapírral bélelt tepsibe. Dobjuk az előmelegített sütőbe, és 13-14 perc alatt süssük készre.
  8. Keverjünk híg sóbevonatot pár kanál lisztből, sóból, és vízből. Húzzunk csíkokat a sülő perecekre, a sütési idő felénél.

Szívesen főzöl és mindig jól jön egy jó recept? Regisztrálj a hírlevelünkre és hetente új témával és receptekkel lepünk meg!


Elkészítési tipp

Lehetne ugyan egyszerűbben is formázni a perechez a rudakat, azonban a sok hajtogatástól lesz igazán foszlós a belseje.

Sóbevonat helyett kedvünk szerint használhatunk köményt, nagyszemű sót, szezámmagot a perec ízesítéséhez.

Eredetileg nátrium-hidroxid (marólúg) 5%-os oldatát szokás használni az igazi bajor perec vízfürdőjéhez. Patikákban lehet beszerezni, maró hatású, ezért gumikesztyűben érdemes dolgozni vele. A lúg lebontja a tészta felületén a keményítőt cukorra, a lúgosság eltűnik, a cukor pedig karamellizálódni fog sütés közben, ettől lesz szép barna a színe. Használjunk helyette nyugodtan szódabikarbónát, az is megteszi.

Vénusz tipp

Használjunk Vénusz Sütőmargarint, ami hidegen is kitűnően használható a tészta gyúrásához.