“Belegyúrt meglepetés” Marcipános gyümölcsös stollen

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ez a mazsolás stollen, vagyis német kalácsféle csupa ünnep. Az illata a készítéskor belengi a lakást, ráadásul különleges meglepetést rejt minden szelet. 

Elő- és elkészítési idő

2,5 óra + 40 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 430 Kcal / adag

Allergének

Diófélék

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 2 dl tej
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 200 g liszt
  • 1 marék mazsola
  • 100 g cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 6 evőkanál Vénusz Valódi Vajjal
  • 2 narancs lereszelt héja
  • 50 g szeletelt mandula
  • 200 g marcipán


A mázhoz

Elkészítés

  1. Melegítsük meg a tejet, majd nagy keverőtálban futtassuk fel benne az élesztőt egy kanál liszttel 10-15 perc alatt.
  2. Öntsük az élesztős tejbe a lisztet, a cukrot és a tojássárgáját. Keverjük össze a habverő dagasztókarjával alacsony fordulatszámon, míg össze nem áll.
  3. Sózzuk, és keverjük bele a Vénusz Vajvarázslatot is, lisztezzük még, ha úgy érezzük nem áll össze. Keverjük addig, míg sima lágy tésztát nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a mazsolát, a narancs héját és a mandulát. Formázzunk a tésztából labdát, tegyük tálba, fedjük le, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 1-2 órán keresztül, míg nagyjából kétszeresére nő. Közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  4. Helyezzük a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre, formázzunk belőle egy ovális alakú kupacot, majd a sodrófával nyomjunk bele egy árkot hosszában. Ide kerül a marcipán, amit gyúrjunk olyan hosszúságú rúdra, mint a tészta. Tegyük a marcipán szalagot az árokba, és hajtsuk rá a tésztát, hogy teljesen elfedje.  A sodrófával nyomjuk le a tészta tetejét kicsit. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, majd nagyjából 35-40 perc alatt süssük készre.
  5. A sütőből kivéve, még forrón szitáljunk a tetejére porcukrot. Locsoljuk meg a felolvasztott Vajvarázslattal, majd ha kicsit szikkadt, hintsük be újra porcukorral.


Később készítenéd el a receptet? Mentsd el, és bármikor könnyedén megtalálhatod! Regisztrálj és a saját fiókodban gyűjtheted a kedvenceidet!

Elkészítési tipp

Fontos, hogy alaposan megkelesszük a kalácsot, mert attól lesz igazán könnyű és omlós.

Tehetünk bele apróra vágott étcsoki darabkákat is.

Vénusz Valódi Vajjal Sütéshez

A margarin és vaj tökéletes kombinációja

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

532 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Belegyúrt meglepetés” Marcipános gyümölcsös stollen

Hozzávalók


A mázhoz

Elkészítés

  1. Melegítsük meg a tejet, majd nagy keverőtálban futtassuk fel benne az élesztőt egy kanál liszttel 10-15 perc alatt.
  2. Öntsük az élesztős tejbe a lisztet, a cukrot és a tojássárgáját. Keverjük össze a habverő dagasztókarjával alacsony fordulatszámon, míg össze nem áll.
  3. Sózzuk, és keverjük bele a Vénusz Vajvarázslatot is, lisztezzük még, ha úgy érezzük nem áll össze. Keverjük addig, míg sima lágy tésztát nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a mazsolát, a narancs héját és a mandulát. Formázzunk a tésztából labdát, tegyük tálba, fedjük le, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 1-2 órán keresztül, míg nagyjából kétszeresére nő. Közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  4. Helyezzük a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre, formázzunk belőle egy ovális alakú kupacot, majd a sodrófával nyomjunk bele egy árkot hosszában. Ide kerül a marcipán, amit gyúrjunk olyan hosszúságú rúdra, mint a tészta. Tegyük a marcipán szalagot az árokba, és hajtsuk rá a tésztát, hogy teljesen elfedje.  A sodrófával nyomjuk le a tészta tetejét kicsit. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, majd nagyjából 35-40 perc alatt süssük készre.
  5. A sütőből kivéve, még forrón szitáljunk a tetejére porcukrot. Locsoljuk meg a felolvasztott Vajvarázslattal, majd ha kicsit szikkadt, hintsük be újra porcukorral.


Később készítenéd el a receptet? Mentsd el, és bármikor könnyedén megtalálhatod! Regisztrálj és a saját fiókodban gyűjtheted a kedvenceidet!


Elkészítési tipp

Fontos, hogy alaposan megkelesszük a kalácsot, mert attól lesz igazán könnyű és omlós.

Tehetünk bele apróra vágott étcsoki darabkákat is.

Vénusz tipp

A Vénusz Vajvarázslat 47% valódi vajat tartalmaz, így a kalácsunk is vajas ízű lesz tőle.