“Emlékeztek a karácsonyi libára?” Egészben sült ünnepi liba barnamártással

Ha tetszik a recept, mentsd el

Az egészben sült liba krémes és telt barnamártással olyan ünnepi csemege lehet a családnak, amelyet mindig felemlegetnek majd. Ugyan sokáig sül, de nem lesz vele túl sok gondunk.

Elő- és elkészítési idő

15 perc + 3 óra

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 1980 Kcal / adag

Allergének

Glutén

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 1 egész liba
  • 1 citrom leve
  • 3 ek só
  • fél zacskó sütőpor
  • 4-5 szál rozmaring
  • 2 ek Vénusz étolaj
  • 2-3 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 sárgarépa
  • 1 zeller
  • 8-10 babérlevél
  • 30 g friss kakukkfű
  • 2 dl vörösbor
  • 4-5 ek zabpehely
  • 2-3 ek Worchestershire szósz
  • só, bors

Elkészítés

  1. Forraljunk vizet egy akkora fazékban,  amibe legalább a liba fele belefér. Sózzuk, facsarjuk bele a citrom levét, és szórjunk bele 4-5 babérlevelet.
  2. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  3. Távolítsuk el a libáról a tollmaradványokat, vágjuk le a nyakát, és vágjuk ki a liba fara körüli vastag zsírréteget. Vágjuk le a liba szárnyának a végét is.
  4. Mártsuk a libát a lobogva forró vízbe 1-2 percre, ha nem fér bele az egész, akkor forgassunk rajta. Forrázás után tegyük a libát nagy tepsibe, hagyjuk leszáradni. Keverjük össze a sót a sütőporral, és alaposan dörzsöljük be vele a liba bőrét. Tegyünk rozmaring ágakat és kakukkfüvet a liba belsejébe, majd helyezzük a tepsit az előmelegített sütőbe.
  5. Süssük készre 2-2,5 óra alatt úgy, hogy félóránként forgatunk a libán. Félidőben öntsük le, vagy kanalazzuk ki a kiolvadt nagy mennyiségű zsírt! Ha már szépen átsült a liba, és kezd aranybarna lenni, emeljük a sütő hőmérsékletét 220 fokra, és 10-15 perc alatt pirítsuk készre.
  6. Amíg sül a liba, készítsük el a barnamártást!
  7. Magas falú edényben kevés olajon pirítsuk le a korábban eltávolított libaaprólékot, a háj kivételével. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát, és pirítsuk, míg kicsit bebarnul. Adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket és a fűszernövényeket, és pirítsuk további 8-10 percig. Ha már majdnem odaég, öntsük fel a borral, és kb. 1 liter vízzel, és adjuk hozzá a zabpelyhet is. Főzzük alacsony lángon, amíg a liba sül, az elpárolgott folyadékot időnként pótolva és kavargatva.
  8. Ha már teljesen szétfőtt a hús is, és a zöldségek is, nagy lyukú szűrőn passzírozzuk le. A leszűrt mártást botmixerrel turmixoljuk egészen selymesre, majd tegyük vissza a tűzre. Öntsük hozzá a Worchestershire szószt, és alacsony lángon sűrítsük a kívánt állagúra.
  9. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd tálaljuk forrón a sült libával! 


Szívesen főzöl és mindig jól jön egy jó recept? Regisztrálj a hírlevelünkre és hetente új témával és receptekkel lepünk meg!

Elkészítési tipp

A sütőporos sóbevonattól lesz igazán ropogós a bőre a libának!

Mindenképpen tegyük félre a liba kiolvadt zsírját, hűtőben tárolva nagyon sokáig eláll!

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

530 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Emlékeztek a karácsonyi libára?” Egészben sült ünnepi liba barnamártással

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Forraljunk vizet egy akkora fazékban,  amibe legalább a liba fele belefér. Sózzuk, facsarjuk bele a citrom levét, és szórjunk bele 4-5 babérlevelet.
  2. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  3. Távolítsuk el a libáról a tollmaradványokat, vágjuk le a nyakát, és vágjuk ki a liba fara körüli vastag zsírréteget. Vágjuk le a liba szárnyának a végét is.
  4. Mártsuk a libát a lobogva forró vízbe 1-2 percre, ha nem fér bele az egész, akkor forgassunk rajta. Forrázás után tegyük a libát nagy tepsibe, hagyjuk leszáradni. Keverjük össze a sót a sütőporral, és alaposan dörzsöljük be vele a liba bőrét. Tegyünk rozmaring ágakat és kakukkfüvet a liba belsejébe, majd helyezzük a tepsit az előmelegített sütőbe.
  5. Süssük készre 2-2,5 óra alatt úgy, hogy félóránként forgatunk a libán. Félidőben öntsük le, vagy kanalazzuk ki a kiolvadt nagy mennyiségű zsírt! Ha már szépen átsült a liba, és kezd aranybarna lenni, emeljük a sütő hőmérsékletét 220 fokra, és 10-15 perc alatt pirítsuk készre.
  6. Amíg sül a liba, készítsük el a barnamártást!
  7. Magas falú edényben kevés olajon pirítsuk le a korábban eltávolított libaaprólékot, a háj kivételével. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát, és pirítsuk, míg kicsit bebarnul. Adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket és a fűszernövényeket, és pirítsuk további 8-10 percig. Ha már majdnem odaég, öntsük fel a borral, és kb. 1 liter vízzel, és adjuk hozzá a zabpelyhet is. Főzzük alacsony lángon, amíg a liba sül, az elpárolgott folyadékot időnként pótolva és kavargatva.
  8. Ha már teljesen szétfőtt a hús is, és a zöldségek is, nagy lyukú szűrőn passzírozzuk le. A leszűrt mártást botmixerrel turmixoljuk egészen selymesre, majd tegyük vissza a tűzre. Öntsük hozzá a Worchestershire szószt, és alacsony lángon sűrítsük a kívánt állagúra.
  9. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd tálaljuk forrón a sült libával! 


Szívesen főzöl és mindig jól jön egy jó recept? Regisztrálj a hírlevelünkre és hetente új témával és receptekkel lepünk meg!


Elkészítési tipp

A sütőporos sóbevonattól lesz igazán ropogós a bőre a libának!

Mindenképpen tegyük félre a liba kiolvadt zsírját, hűtőben tárolva nagyon sokáig eláll!

Vénusz tipp

Készítsünk egyszerű krumplipürét köretnek és használjunk hozzá Vénusz Valódi Vajjalt.