“Minden korty mellé jár egy falat” Tonhalas kapribogyós humusz krékerrel

Ha tetszik a recept, mentsd el

Halat enni az újévi babonák szerint kétesélyes. A folyó menti városokban úgy tartják, szerencsét hoz, másutt pedig, hogy elúsztatja a szerencsét. Ha vendégeket várunk, és nem vagyunk babonásak, próbáljuk ki ezt a tonhalkrémet, ami tökéletes előétel egy pohár pezsgő mellé.

Elő- és elkészítési idő

15 + 10 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~ 380 Kcal / adag

Allergének

Glutén

Hal

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 1 tonhal konzerv
  • 4 ek kapribogyó
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • fél citrom leve
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek tahini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 200 g teljes kiőrlésű vagy sima liszt
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 tk  szárított bazsalikom
  • 1 tk szárított oregano
  • bors
  • 3 ek Vénusz étolaj
  • fél pohár hideg víz

Elkészítés

  1. Kezdjük a krékerrel. Ennek elkészítése szuper egyszerű, csak tartsuk be az időket. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 
  2. Keverjük össze a lisztet, a sót, cukrot, a szárított fűszereket és a borsot. Öntsük hozzá a Vénusz étolajat és a vizet. Határozott mozdulatokkal keverjük el a tésztát, de ne gyúrjuk sokáig, elég nagyjából 15 mp hozzá, hogy összeálljon. Vegyük kézbe, formázzunk belőle gombócot, majd vágjuk 4 egyenlő részre, és pihentessük 10 percig.
  3. Nyújtsuk ki egyenként a 4 gombócot. A lényeg, hogy nagyon vékony legyen a tészta: ha nyújtás közben úgy látjuk, hogy összeugrik, hagyjuk picit állni, és utána próbálkozzunk. Akkor jó, ha 2-3 mm a vastagsága.
  4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezzük rá a kinyújtott tésztákat. Ekkora adagból 2-3 körre elég tésztát kapunk. 
  5. Süssük a forró sütőben 4-5 percig a tészta egyik oldalát, majd vegyük ki, és tegyük vissza a másik oldalával is ugyanennyi időre. Akkor jó, ha kifehéredik. Tálalás előtt érdemes 1-2 órát állni hagyni, úgy lesz igazán ropogós. Mielőtt tálaljuk törjük kisebb darabokra. 
  6. Szűrjük le a csicseriborsót, tegyük félre a levét. Öntsük a csicserit az aprítógépbe, tegyük mellé a fokhagymát, a tahinit és az olívaolajat, illetve a kapribogyót. Nagyon alaposan turmixoljuk át, míg selymes krémet nem kapunk.
  7. Adjuk hozzá a lecsepegtetett tonhalkonzervet, majd nyomjuk bele a citrom levét, és ezzel is turmixoljuk át, attól függően, hogy homogén állagú krémet szeretnénk vagy épp a haltól kissé darabosat.
  8. Mikor kész kóstoljuk meg, és csak ezután sózzuk ha szükséges, mivel a kapribogyó elég sós. Borsozzuk, és a házi krékerrel együtt tálaljuk.

Jönnek a vendégek? Újítani szeretnél? Vagy épp klasszikus receptet keresel? – Regisztrálj, iratkozz fel hírlevelünkre, és nem maradsz le hetente frissülő témáinkról és az új recept ötletekről!

Elkészítési tipp

Feldobhatjuk a krémet apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemzölddel is.

Tonhal helyett keverhetjük hozzá 200 fokon fél órán át sütött padlizsán húsát is, úgy is nagyon finom.

Ételallergia tipp

Ha kihagyjuk belőle a tonhalat, úgy is nagyon finom, és még vegetáriánusok is ehetik.

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

491 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Minden korty mellé jár egy falat” Tonhalas kapribogyós humusz krékerrel

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kezdjük a krékerrel. Ennek elkészítése szuper egyszerű, csak tartsuk be az időket. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 
  2. Keverjük össze a lisztet, a sót, cukrot, a szárított fűszereket és a borsot. Öntsük hozzá a Vénusz étolajat és a vizet. Határozott mozdulatokkal keverjük el a tésztát, de ne gyúrjuk sokáig, elég nagyjából 15 mp hozzá, hogy összeálljon. Vegyük kézbe, formázzunk belőle gombócot, majd vágjuk 4 egyenlő részre, és pihentessük 10 percig.
  3. Nyújtsuk ki egyenként a 4 gombócot. A lényeg, hogy nagyon vékony legyen a tészta: ha nyújtás közben úgy látjuk, hogy összeugrik, hagyjuk picit állni, és utána próbálkozzunk. Akkor jó, ha 2-3 mm a vastagsága.
  4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezzük rá a kinyújtott tésztákat. Ekkora adagból 2-3 körre elég tésztát kapunk. 
  5. Süssük a forró sütőben 4-5 percig a tészta egyik oldalát, majd vegyük ki, és tegyük vissza a másik oldalával is ugyanennyi időre. Akkor jó, ha kifehéredik. Tálalás előtt érdemes 1-2 órát állni hagyni, úgy lesz igazán ropogós. Mielőtt tálaljuk törjük kisebb darabokra. 
  6. Szűrjük le a csicseriborsót, tegyük félre a levét. Öntsük a csicserit az aprítógépbe, tegyük mellé a fokhagymát, a tahinit és az olívaolajat, illetve a kapribogyót. Nagyon alaposan turmixoljuk át, míg selymes krémet nem kapunk.
  7. Adjuk hozzá a lecsepegtetett tonhalkonzervet, majd nyomjuk bele a citrom levét, és ezzel is turmixoljuk át, attól függően, hogy homogén állagú krémet szeretnénk vagy épp a haltól kissé darabosat.
  8. Mikor kész kóstoljuk meg, és csak ezután sózzuk ha szükséges, mivel a kapribogyó elég sós. Borsozzuk, és a házi krékerrel együtt tálaljuk.

Jönnek a vendégek? Újítani szeretnél? Vagy épp klasszikus receptet keresel? – Regisztrálj, iratkozz fel hírlevelünkre, és nem maradsz le hetente frissülő témáinkról és az új recept ötletekről!


Elkészítési tipp

Feldobhatjuk a krémet apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemzölddel is.

Tonhal helyett keverhetjük hozzá 200 fokon fél órán át sütött padlizsán húsát is, úgy is nagyon finom.

Ételallergia tipp

Ha kihagyjuk belőle a tonhalat, úgy is nagyon finom, és még vegetáriánusok is ehetik.

Vénusz tipp

Keverjünk krémesre Vénusz Napfölt, és tálaljuk ezt is a mártogatós nasihoz!