“Szedjél még bátran” Szaftos báránycsülök medvehagymás galuskával

Ha tetszik a recept, mentsd el

Sajnos keveset eszünk belőle, pedig a bárány igazán finom, ráadásul klasszikusan húsvéti étel! Ezt a finom bárányragut biztos, hogy nem kell kétszer kínálni.

Elő- és elkészítési idő

15 perc + 2,5 óra

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~ 1100 kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 2 ek Vénusz étolaj
  • 4 báránycsülök
  • 1 ek füstölt paprika
  • 1 ek őrölt koriander
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes fej hagyma
  • 3 sárgarépa
  • 5 szál halványító zeller
  • 6 babérlevél
  • 5 paradicsom
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 1 citrom leve
  • 2-3 ág rozmaring
  • só, bors
  • 300 g liszt
  • 2 tojás
  • 1-2 dl víz
  • 1 köteg medvehagyma

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra!
  2. Hevítsünk teflonserpenyőben kevés olajat, majd gyorsan pirítsuk körbe a csülköket. Amikor már pirul, hintsük be a füstölt paprikával, a korianderrel és sózzuk, borsozzuk. További pár perc pirítás után vegyük ki a serpenyőből a csülköket, és tegyük hőálló tálba vagy fazékba, amit betehetünk a sütőbe.
  3. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk le a serpenyőben az apróra vágott hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert. Ha kezd színe lenni, adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott paradicsomot, és öntsük fel a fehérborral. Főzzük 2-3 percig, amíg az alkohol elpárolog.
  4. Öntsük a báránycsülökhöz a zöldségeket, és adjunk hozzá még 2 deci vizet, a babérleveleket és a friss rozmaringot. Fedjük le az edényt, majd tegyük a sütőbe, és süssük 2 órán keresztül alacsony hőfokon.
  5. Ha letelt a 2 óra, vegyük ki a sütőből, óvatosan szedjük ki a szaftból a csülköket, távolítsuk el a babérleveleket és a rozmaringágakat, majd botmixerrel a tejszín hozzáadása közben pürésítsük egyenletesen krémesre a megpuhult zöldségeket. Sózzuk ízlés szerint, és facsarjuk bele egy citrom levét! Tegyük vissza a bárányt az edénybe, majd dobjuk vissza a sütőbe, ezúttal már fedő nélkül.
  6. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, sózzuk. Nagy keverőedényben keverjünk a lisztből, a csipet sóból, a tojásokból és az apróra vágott medvehagymából galuskatésztát. Adagoljunk hozzá kevés vizet, annyit, hogy lágy, ragadós tésztát kapjunk. Két kanál segítségével szaggassuk a forrásban lévő vízbe a tésztát. Ha feljönnek a galuskák a víz tetejére, főzzük őket további 5-7 percig, majd szűrjük le, és rázzuk kicsit össze, hogy ne tapadjanak egymáshoz.
  7. Tálaljuk forrón a galuskával a frissen elkészült csülköket, majd merjünk a tányérra bőségesen a szaftból is.

Később készítenéd el a receptet? Mentsd el, és bármikor könnyedén megtalálhatod! Regisztrálj és a saját fiókodban gyűjtheted a kedvenceidet!

Elkészítési tipp

Ha van időnk, süthetjük akár 135 fokon 3 óráig is a csülköket a zöldségekkel, csak még puhább, és mélyebb ízű lesz a bárány.

A galuskába medvehagyma helyett tehetünk akár petrezselymet is!

Miután elkészültek a galuskák, kevés olajon pirítsuk le teflonserpenyőben, hogy egy kis színt kapjon, és még finomabb legyen az ebédünk!

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

507 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Szedjél még bátran” Szaftos báránycsülök medvehagymás galuskával

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra!
  2. Hevítsünk teflonserpenyőben kevés olajat, majd gyorsan pirítsuk körbe a csülköket. Amikor már pirul, hintsük be a füstölt paprikával, a korianderrel és sózzuk, borsozzuk. További pár perc pirítás után vegyük ki a serpenyőből a csülköket, és tegyük hőálló tálba vagy fazékba, amit betehetünk a sütőbe.
  3. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk le a serpenyőben az apróra vágott hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert. Ha kezd színe lenni, adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott paradicsomot, és öntsük fel a fehérborral. Főzzük 2-3 percig, amíg az alkohol elpárolog.
  4. Öntsük a báránycsülökhöz a zöldségeket, és adjunk hozzá még 2 deci vizet, a babérleveleket és a friss rozmaringot. Fedjük le az edényt, majd tegyük a sütőbe, és süssük 2 órán keresztül alacsony hőfokon.
  5. Ha letelt a 2 óra, vegyük ki a sütőből, óvatosan szedjük ki a szaftból a csülköket, távolítsuk el a babérleveleket és a rozmaringágakat, majd botmixerrel a tejszín hozzáadása közben pürésítsük egyenletesen krémesre a megpuhult zöldségeket. Sózzuk ízlés szerint, és facsarjuk bele egy citrom levét! Tegyük vissza a bárányt az edénybe, majd dobjuk vissza a sütőbe, ezúttal már fedő nélkül.
  6. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, sózzuk. Nagy keverőedényben keverjünk a lisztből, a csipet sóból, a tojásokból és az apróra vágott medvehagymából galuskatésztát. Adagoljunk hozzá kevés vizet, annyit, hogy lágy, ragadós tésztát kapjunk. Két kanál segítségével szaggassuk a forrásban lévő vízbe a tésztát. Ha feljönnek a galuskák a víz tetejére, főzzük őket további 5-7 percig, majd szűrjük le, és rázzuk kicsit össze, hogy ne tapadjanak egymáshoz.
  7. Tálaljuk forrón a galuskával a frissen elkészült csülköket, majd merjünk a tányérra bőségesen a szaftból is.

Később készítenéd el a receptet? Mentsd el, és bármikor könnyedén megtalálhatod! Regisztrálj és a saját fiókodban gyűjtheted a kedvenceidet!


Elkészítési tipp

Ha van időnk, süthetjük akár 135 fokon 3 óráig is a csülköket a zöldségekkel, csak még puhább, és mélyebb ízű lesz a bárány.

A galuskába medvehagyma helyett tehetünk akár petrezselymet is!

Miután elkészültek a galuskák, kevés olajon pirítsuk le teflonserpenyőben, hogy egy kis színt kapjon, és még finomabb legyen az ebédünk!