“A saját kezemmel gyúrtam” Mazsolás sáfrányos kalács

Ha tetszik a recept, mentsd el

Nincs húsvét kalács nélkül, de egészen más, ha mi készítjük! Próbáljuk ki, nem bonyolult, és imádni fogja a család!

Elő- és elkészítési idő

90 + 40 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 350 kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 20 g friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 80 g cukor 
  • 80 g Vénusz Sütőmargarin
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 1 csipet sáfrány vagy 3 ek sáfrányos szeklice
  • 1 kis marék mazsola
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. Keverjünk a langyos tejbe kanálnyi cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre 10 percre, amíg felfut.
  2. Dagasztógép üstjében, vagy nagy keverőedényben gyúrjunk lágy tésztát az összes hozzávalóból. A sáfrányt mozsárban porítsuk előtte! Ha kész a tészta, fedjük le, majd hagyjuk megkelni 35-45 perc alatt.
  3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
  4. Ha megkelt a tészta, enyhén belisztezett felületen vágjuk ketté, majd mindkét felét szeljük további 3 darabra. Gyúrjunk 35-40 centi hosszú hurkát mind a 6 tésztadarabból, majd 3-3 tésztacsíkot felhasználva fonjunk 2 kalácsot belőle.
  5. Verjünk fel 1 tojást, keverjük el 2 kanálnyi vízzel, majd jó alaposan kenjük le vele a kalácsokat.
  6. Helyezzük a kalácsokat enyhén beolajozott tepsire, majd hagyjuk további 30-40 percig kelni, majd kenjük le újra a tojással.
  7. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük készre 25-30 perc alatt.
  8. Tálalhatjuk forrón is, de miután kihűl, tiszta konyharuhába csomagolva akár napokkal később is finom puha marad!

Ezt areceptet el is mentheted, így bármikor könnyen megtalálod majd! Regisztrálj és gyűjtsd a kedvenceidet!

                  Elkészítési tipp

                  Csinálhatunk a megadott alapanyagokból 1 nagy kalácsot is, ekkor süssük 10-15 perccel tovább a tésztát!

                  Akkor jó a húsvéti kalács, ha nem túl édes, és enyhén sós, így lesz kiváló kísérője a húsvéti finomságoknak.

                  Fontos, hogy kétszer kenjük le sütés előtt tojással a tésztát, így lesz szép mélybarna a sütéskor a felszíne.

                  Vénusz Sütőmargarin

                  A hűtőből kivéve is könnyen eldolgozható

                  Ha tetszik a recept, mentsd el

                  Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

                  TOVÁBBI RECEPTEK

                  532 db recept találat. Elértél a lista aljára.

                  Betöltést jelző forgó ikon

                  További receptek betöltése

                  “A saját kezemmel gyúrtam” Mazsolás sáfrányos kalács

                  Hozzávalók

                  Elkészítés

                  1. Keverjünk a langyos tejbe kanálnyi cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre 10 percre, amíg felfut.
                  2. Dagasztógép üstjében, vagy nagy keverőedényben gyúrjunk lágy tésztát az összes hozzávalóból. A sáfrányt mozsárban porítsuk előtte! Ha kész a tészta, fedjük le, majd hagyjuk megkelni 35-45 perc alatt.
                  3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
                  4. Ha megkelt a tészta, enyhén belisztezett felületen vágjuk ketté, majd mindkét felét szeljük további 3 darabra. Gyúrjunk 35-40 centi hosszú hurkát mind a 6 tésztadarabból, majd 3-3 tésztacsíkot felhasználva fonjunk 2 kalácsot belőle.
                  5. Verjünk fel 1 tojást, keverjük el 2 kanálnyi vízzel, majd jó alaposan kenjük le vele a kalácsokat.
                  6. Helyezzük a kalácsokat enyhén beolajozott tepsire, majd hagyjuk további 30-40 percig kelni, majd kenjük le újra a tojással.
                  7. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük készre 25-30 perc alatt.
                  8. Tálalhatjuk forrón is, de miután kihűl, tiszta konyharuhába csomagolva akár napokkal később is finom puha marad!

                  Ezt areceptet el is mentheted, így bármikor könnyen megtalálod majd! Regisztrálj és gyűjtsd a kedvenceidet!


                                  Elkészítési tipp

                                  Csinálhatunk a megadott alapanyagokból 1 nagy kalácsot is, ekkor süssük 10-15 perccel tovább a tésztát!

                                  Akkor jó a húsvéti kalács, ha nem túl édes, és enyhén sós, így lesz kiváló kísérője a húsvéti finomságoknak.

                                  Fontos, hogy kétszer kenjük le sütés előtt tojással a tésztát, így lesz szép mélybarna a sütéskor a felszíne.