„Használjuk ki a nagy adagot” Hortobágyi húsospalacsinta

Ha tetszik a recept, mentsd el

A hagyományokkal ellentétben ez a hortobágyi nem maradékból készül, hanem sütőben sült csirke és disznó húsból, amit első nap ehetünk frissen, bármilyen körettel, második nap pedig elkészíthetjük belőle ezt a finom, paprikás receptet.

Elő- és elkészítési idő

120 + 40 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

4 fő

Kalória

456 Kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 60 dkg sertés tarja
  • 60 dkg csirke felsőcomb filé
  • 6 babérlevél
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2 fej hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 ek Vénusz étolaj
  • 2 kápia paprika
  • só, bors
  • 6 szál zeller
  • 1 kis sűrített paradicsom
  • 2 dl tejszín

  • 3 ek Vénusz étolaj
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1-2 dl szóda /szénsavas ásványvíz


  • 3 dl tejföl

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Helyezzük enyhén beolajozott magas falú tepsibe a 2 centi vastagságúra vágott tarja szeleteket és a csirke felsőcombokat is. Hintsük be a fűszerpaprikával és a köménnyel, sózzuk, borsozzuk be alaposan. Tegyük mellé a félbevágott hagymákat, a babérlevelet, a feldarabolt zellert, a fokhagymákat és a kápia paprikát egészben. Fedjük le, és tegyük az előmelegített sütőbe 1,5 órára. Ha az idő letelt, távolítsuk el a tetejét, és fedő nélkül süssük további fél órán át.
  3. Közben készítsük el a palacsintát: Botmixerrel keverjünk híg tésztát a tojásokból, a lisztből és a tejből. Enyhén sózzuk, és hígítsuk tovább szódával.
  4. Teflonserpenyőben vagy palacsintasütőben hevítsünk Vénusz étolajat, merjünk bele merőkanálnyi híg tésztát, majd süssük pár percig. Lapátkanállal  óvatosan alányúlva vagy dobálva fordítsuk meg a tésztát, és a másik oldalt is süssük 1-2 percig. Ismételjük amíg elfogy a tészta, közben néha pótoljuk az étolajat a palacsintasütőben.
  5. Ha megsült a hús, vegyük ki a tepsiből. Távolítsuk el a babérleveleket, a kápiáról húzzuk le a héját, és szedjük ki a magokat. Tegyük az összes visszamaradt szaftot és zöldséget a kápiával együtt fazékba, adjuk hozzá a tejszínt és a paradicsompürét, forraljuk össze, majd turmixoljuk egyenletesen selymesre.
  6. A húst törjük össze villával, a felét pár kanálnyi szósszal együtt daráljuk le aprítógéppel. Keverjük újra össze, és kezdjük el megtölteni a palacsintákat: pár kanálnyi húsos szaftot tegyünk a palacsinták felére, hajtsuk rá a másik felét, majd hajtsuk ezt is félbe, hogy negyed körcikket kapjunk. Helyezzük a palacsintákat tepsibe, locsoljuk meg a szósszal és pár kanál krémesre kevert tejföllel, majd tegyük a sütőbe további 30 percre, amíg összesül.
  7. Tálaljuk forrón, friss tejföllel, és a maradék paprikás szósszal.

Van valamilyen ételallergiád? Ha regisztrálsz, figyelmeztetni tudunk azokra az összetevőkre, amelyekre oda kell figyelned! 

Elkészítési tipp

Elkészíthetjük persze maradék pörköltböl is a palacsintát!

Akkor a legfinomabb a húsos palacsinta, ha legalább egy napot hagyjuk állni.

Mikor utoljára tesszük a sütőbe, halmozzunk a tetejére reszelt sajtot!

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

466 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

„Használjuk ki a nagy adagot” Hortobágyi húsospalacsinta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Helyezzük enyhén beolajozott magas falú tepsibe a 2 centi vastagságúra vágott tarja szeleteket és a csirke felsőcombokat is. Hintsük be a fűszerpaprikával és a köménnyel, sózzuk, borsozzuk be alaposan. Tegyük mellé a félbevágott hagymákat, a babérlevelet, a feldarabolt zellert, a fokhagymákat és a kápia paprikát egészben. Fedjük le, és tegyük az előmelegített sütőbe 1,5 órára. Ha az idő letelt, távolítsuk el a tetejét, és fedő nélkül süssük további fél órán át.
  3. Közben készítsük el a palacsintát: Botmixerrel keverjünk híg tésztát a tojásokból, a lisztből és a tejből. Enyhén sózzuk, és hígítsuk tovább szódával.
  4. Teflonserpenyőben vagy palacsintasütőben hevítsünk Vénusz étolajat, merjünk bele merőkanálnyi híg tésztát, majd süssük pár percig. Lapátkanállal  óvatosan alányúlva vagy dobálva fordítsuk meg a tésztát, és a másik oldalt is süssük 1-2 percig. Ismételjük amíg elfogy a tészta, közben néha pótoljuk az étolajat a palacsintasütőben.
  5. Ha megsült a hús, vegyük ki a tepsiből. Távolítsuk el a babérleveleket, a kápiáról húzzuk le a héját, és szedjük ki a magokat. Tegyük az összes visszamaradt szaftot és zöldséget a kápiával együtt fazékba, adjuk hozzá a tejszínt és a paradicsompürét, forraljuk össze, majd turmixoljuk egyenletesen selymesre.
  6. A húst törjük össze villával, a felét pár kanálnyi szósszal együtt daráljuk le aprítógéppel. Keverjük újra össze, és kezdjük el megtölteni a palacsintákat: pár kanálnyi húsos szaftot tegyünk a palacsinták felére, hajtsuk rá a másik felét, majd hajtsuk ezt is félbe, hogy negyed körcikket kapjunk. Helyezzük a palacsintákat tepsibe, locsoljuk meg a szósszal és pár kanál krémesre kevert tejföllel, majd tegyük a sütőbe további 30 percre, amíg összesül.
  7. Tálaljuk forrón, friss tejföllel, és a maradék paprikás szósszal.

Van valamilyen ételallergiád? Ha regisztrálsz, figyelmeztetni tudunk azokra az összetevőkre, amelyekre oda kell figyelned! 


Elkészítési tipp

Elkészíthetjük persze maradék pörköltböl is a palacsintát!

Akkor a legfinomabb a húsos palacsinta, ha legalább egy napot hagyjuk állni.

Mikor utoljára tesszük a sütőbe, halmozzunk a tetejére reszelt sajtot!