„Az ünnepre sütöttem” házi rozsos cipó

Ha tetszik a recept, mentsd el

Augusztus 20-a a kenyér ünnepe is! Ha van egy kis időnk érdemes kipróbálni a házi kenyeret. Frissen melegen nincs ennél finomabb.

Elő- és elkészítési idő

15 perc + 12 óra + 3,5 óra

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 475 Kcal

Allergének

Glutén

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

Kovász:

  • 30 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 20 dkg fehér rozsliszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 k cukor
  • 1,5 dl víz


Kenyér:

  • 30 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 10 dkg világos rozsliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 kk só
  • 3 ek Vénusz étolaj
  • 2 tk sikér
  • 1 dkg élesztő
  • 1 k cukor
  • ~ 3 dl víz
  • fél maroknyi tökmag
  • fél maroknyi napraforgómag
  • paprika, paradicsom, felvágottak, sajt, Vénusz margarinok

Elkészítés

  1. A kenyér sütése előtti napon készítsük el a kovászt: Tegyük a hozzávalókat dagasztógépbe, és gyúrjuk össze míg egyenletes, ragacsos tésztát kapunk. Rakjuk zárható dobozba vagy fóliázzuk le alaposan az edény tetejét, és tegyük a hűtőszekrénybe egész éjszakára.
  2. Másnap vegyük ki a túlkelt kovászt a hűtőből, szedjük dagasztótálba, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat, és gyúrjunk tésztát belőle. Ha már egyenletes tésztát kaptunk, szórjuk bele a magok nagy részét is, és folytassuk a gyúrást, amíg  eloszlanak. A kész tésztát fedjük be konyharuhával, és kelesszük 1 órán át.
  3. Tegyük belisztezett gyúródeszkára a tésztát, lapítsuk ki, hajtsuk a két szélét középre, majd csavarjuk fel a rövidebb irányból. Takarjuk le újra, és kelesszük további fél órán át.
  4. Ismételjük meg az előző műveletet!
  5. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra!
  6. Lapítsuk és hajtogassuk a tésztát a már ismert módon, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk még fél órát pihenni, amíg bemelegszik a sütő. Éles késsel metsszük be a tetejét, szórjuk meg a maradék magokkal, és tegyük a sütőbe.
  7. Süssük 15 percig 210 fokon, majd vegyük le 200 fokra, és süssük további 20-25 percig. Ha megsült, spricceljük be hideg vízzel a kenyér tetejét, majd hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.
  8. Szeleteljük fel, és kedvünk szerint készítsünk a kenyérből szendvicset!

Ezt a receptet el is mentheted, így bármikor könnyen megtalálod majd! Regisztrálj és gyűjtsd a kedvenceidet!


Elkészítési tipp

Érdemes nagyobb adag kovászt készíteni, így biztosan meg fogjuk ismételni a kenyérsütést!


Ropogósabb lesz a kenyér héja, ha sütés után rögtön bespricceljük hideg vízzel.


Keverhetünk a kenyér tésztájába malátát is, így szép barna lesz a kenyér, és még finomabb lesz az íze!

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

507 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

„Az ünnepre sütöttem” házi rozsos cipó

Hozzávalók

Kovász:


Kenyér:

Elkészítés

  1. A kenyér sütése előtti napon készítsük el a kovászt: Tegyük a hozzávalókat dagasztógépbe, és gyúrjuk össze míg egyenletes, ragacsos tésztát kapunk. Rakjuk zárható dobozba vagy fóliázzuk le alaposan az edény tetejét, és tegyük a hűtőszekrénybe egész éjszakára.
  2. Másnap vegyük ki a túlkelt kovászt a hűtőből, szedjük dagasztótálba, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat, és gyúrjunk tésztát belőle. Ha már egyenletes tésztát kaptunk, szórjuk bele a magok nagy részét is, és folytassuk a gyúrást, amíg  eloszlanak. A kész tésztát fedjük be konyharuhával, és kelesszük 1 órán át.
  3. Tegyük belisztezett gyúródeszkára a tésztát, lapítsuk ki, hajtsuk a két szélét középre, majd csavarjuk fel a rövidebb irányból. Takarjuk le újra, és kelesszük további fél órán át.
  4. Ismételjük meg az előző műveletet!
  5. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra!
  6. Lapítsuk és hajtogassuk a tésztát a már ismert módon, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk még fél órát pihenni, amíg bemelegszik a sütő. Éles késsel metsszük be a tetejét, szórjuk meg a maradék magokkal, és tegyük a sütőbe.
  7. Süssük 15 percig 210 fokon, majd vegyük le 200 fokra, és süssük további 20-25 percig. Ha megsült, spricceljük be hideg vízzel a kenyér tetejét, majd hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.
  8. Szeleteljük fel, és kedvünk szerint készítsünk a kenyérből szendvicset!

Ezt a receptet el is mentheted, így bármikor könnyen megtalálod majd! Regisztrálj és gyűjtsd a kedvenceidet!



Elkészítési tipp

Érdemes nagyobb adag kovászt készíteni, így biztosan meg fogjuk ismételni a kenyérsütést!


Ropogósabb lesz a kenyér héja, ha sütés után rögtön bespricceljük hideg vízzel.


Keverhetünk a kenyér tésztájába malátát is, így szép barna lesz a kenyér, és még finomabb lesz az íze!