“Minden a piacról” rakott lencsés padlizsán

Ha tetszik a recept, mentsd el

Lencséből általában a főzelékig jutunk, pedig nagyon finom ételek készülhetnek belőle, például sült padlizsánnal. Irány a piac!

Elő- és elkészítési idő

2 óra

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

6 fő

Kalória

~ 520 Kcal/adag

Allergének

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 4 nagyobb padlizsán

  • 2 ek Vénusz étolaj
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk római kömény
  • 300 g lencse
  • 6 db babérlevél
  • 2 ág friss rozmaring
  • fél marék friss kakukkfű
  • 2 ek almaecet
  • só, bors

  • 3 tojás
  • 3 dl tejföl

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban hevítsünk étolajat. Adjuk hozzá az apróra kockázott kolozsvári szalonnát és süssük aranybarnára. Ha a szalonna már pirul, keverjük hozzá a feldarabolt hagymát, fokhagymát. Amint a zöldségek színt kapnak, hintsük meg a római köménnyel, majd kis pirítást követően a lencsét is. Öntsük fel annyi vízzel, hogy 2-3 centivel lepje el a lencsét! Sózzuk ízlés szerint. Tegyük bele a babérleveleket és a friss fűszernövényeket is, kis csokorba kötve. Fedjük le, és néha átkavarva, közepes lángon főzzük 35-40 percig, amíg a lencse megpuhul. Ha megpuhult, adjuk hozzá az almaecetet is, vegyük le a fedőt, és hagyjuk besűrűsödni.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  3. Vágjuk centi vastag szeletekre a megtisztított padlizsánt, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük elő 20-25 percig a sütőben. Ezután vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 160 fokra.
  4. Egy magas falú tepsit kenjünk be vékonyan étolajjal, majd terítsük el benne egyenletesen a sült padlizsánszeletek harmadát. Lapátoljunk rá a lencséből, majd erre öntsünk a tojásokkal krémesre kevert tejfölből. Folytassuk újra padlizsánréteggel, majd lencsével, majd újra tejfölös öntettel, amíg el nem fogy.
  5. Tegyük a tepsit a sütőbe és 35 perc alatt süssük készre. Tálaljuk forrón, frissen őrölt borssal!

Később készítenéd el a receptet? Mentsd el, és bármikor könnyedén megtalálhatod! Regisztrálj és a saját fiókodban gyűjtheted a kedvenceidet!

Elkészítési tipp

Hagyományos lencse helyett készülhet vörös lencséből is.

Reszeljünk a padlizsán tetejére sajtot, úgy még finomabb.

Tálaljuk chili paprikával, ha szeretjük az erősebb ízeket.

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

507 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Minden a piacról” rakott lencsés padlizsán

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban hevítsünk étolajat. Adjuk hozzá az apróra kockázott kolozsvári szalonnát és süssük aranybarnára. Ha a szalonna már pirul, keverjük hozzá a feldarabolt hagymát, fokhagymát. Amint a zöldségek színt kapnak, hintsük meg a római köménnyel, majd kis pirítást követően a lencsét is. Öntsük fel annyi vízzel, hogy 2-3 centivel lepje el a lencsét! Sózzuk ízlés szerint. Tegyük bele a babérleveleket és a friss fűszernövényeket is, kis csokorba kötve. Fedjük le, és néha átkavarva, közepes lángon főzzük 35-40 percig, amíg a lencse megpuhul. Ha megpuhult, adjuk hozzá az almaecetet is, vegyük le a fedőt, és hagyjuk besűrűsödni.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  3. Vágjuk centi vastag szeletekre a megtisztított padlizsánt, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük elő 20-25 percig a sütőben. Ezután vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 160 fokra.
  4. Egy magas falú tepsit kenjünk be vékonyan étolajjal, majd terítsük el benne egyenletesen a sült padlizsánszeletek harmadát. Lapátoljunk rá a lencséből, majd erre öntsünk a tojásokkal krémesre kevert tejfölből. Folytassuk újra padlizsánréteggel, majd lencsével, majd újra tejfölös öntettel, amíg el nem fogy.
  5. Tegyük a tepsit a sütőbe és 35 perc alatt süssük készre. Tálaljuk forrón, frissen őrölt borssal!

Később készítenéd el a receptet? Mentsd el, és bármikor könnyedén megtalálhatod! Regisztrálj és a saját fiókodban gyűjtheted a kedvenceidet!


Elkészítési tipp

Hagyományos lencse helyett készülhet vörös lencséből is.

Reszeljünk a padlizsán tetejére sajtot, úgy még finomabb.

Tálaljuk chili paprikával, ha szeretjük az erősebb ízeket.