“Egy tálban gágogunk” Libaragu galuskával

Ha tetszik a recept, mentsd el

Sűrű szaft, házi galuska, sok-sok barát és családtag az asztalnál. A Márton napi ebéd, tökéletes alkalom az együttlétre. 

Elő- és elkészítési idő

60 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~632 Kcal

Allergének

Glutén

Mustár

Tojás

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 2 egész libamell
  • 3 ek Vénusz étolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 sárgarépa
  • fél zellergumó
  • 1 dl vörösbor
  • 3 babérlevél
  • 1 tk mustár
  • 3-4 ek vörösborecet
  • só, bors
  • 250 g liszt
  • 2 tojás
  • ~ 1 dl víz

Elkészítés

  1. Magas falú edényben pirítsuk le a Vénusz étolajon az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Amint színt kap, adjuk hozzá a megpucolt és vékonyra szelt sárgarépát, zellert. Karamellizáljuk a zöldségeket addig, amíg egyenletesen aranybarna lesz. Öntsük fel a vörösborral, adjunk hozzá 1 dl vizet, a mustárt és a vörösborecetet, majd fedjük le, és főzzük fél órán át. Ha a zöldségek megpuhultak, botmixerrel turmixoljuk, amíg egyenletesen krémes lesz.
  2. Irdaljuk be a libamellek bőrét átlósan, majd bőrével lefelé tegyük széles fazékba, és kevés étolajjal pirítsuk meg pár perc alatt. Forgassunk is rajta, hogy minden oldala lepiruljon! Ha kész, vegyük ki a fazékból, és pár perc pihentetés után vágjuk 3-4 centis kockákra.
  3. A visszamaradt zsiradékot öntsük fel a vörösboros szósszal, adjuk hozzá a babérlevelet, a libamell darabokat, és alacsony lángon főzzük 15-20 percig.
  4. Közben forraljunk bőséges mennyiségű sózott vizet a galuskáknak. Nagy keverőedényben kevés víz hozzáadásával keverjünk nyúlós galuskatésztát a lisztből és a tojásokból. Sózzuk finoman, majd két kanál segítségével szaggassuk a forrásban lévő vízbe. Ha feljön a galuska a víz tetejére, főzzük további 10 percig, majd szűrjük és csepegtessük le. 
  5. Tálaljuk frissen őrölt borssal.

Később készítenéd el a receptet? Mentsd el, és bármikor könnyedén megtalálhatod! Regisztrálj és a saját fiókodban gyűjtheted a kedvenceidet!

Elkészítési tipp

A galuskába tehetünk apróra vágott petrezselymet, amitől enyhén zöldes színt is kap.


Készíthetjük libacombból is, de fontos, hogy jól pirítsuk körbe a húst mielőtt főzni kezdjük a szószban.


A készülő raguba nyugodtan beletehetjük egészben a zeller megmosott szárát is, csak turmixolás előtt vegyük ki a raguból.

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

530 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Egy tálban gágogunk” Libaragu galuskával

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Magas falú edényben pirítsuk le a Vénusz étolajon az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Amint színt kap, adjuk hozzá a megpucolt és vékonyra szelt sárgarépát, zellert. Karamellizáljuk a zöldségeket addig, amíg egyenletesen aranybarna lesz. Öntsük fel a vörösborral, adjunk hozzá 1 dl vizet, a mustárt és a vörösborecetet, majd fedjük le, és főzzük fél órán át. Ha a zöldségek megpuhultak, botmixerrel turmixoljuk, amíg egyenletesen krémes lesz.
  2. Irdaljuk be a libamellek bőrét átlósan, majd bőrével lefelé tegyük széles fazékba, és kevés étolajjal pirítsuk meg pár perc alatt. Forgassunk is rajta, hogy minden oldala lepiruljon! Ha kész, vegyük ki a fazékból, és pár perc pihentetés után vágjuk 3-4 centis kockákra.
  3. A visszamaradt zsiradékot öntsük fel a vörösboros szósszal, adjuk hozzá a babérlevelet, a libamell darabokat, és alacsony lángon főzzük 15-20 percig.
  4. Közben forraljunk bőséges mennyiségű sózott vizet a galuskáknak. Nagy keverőedényben kevés víz hozzáadásával keverjünk nyúlós galuskatésztát a lisztből és a tojásokból. Sózzuk finoman, majd két kanál segítségével szaggassuk a forrásban lévő vízbe. Ha feljön a galuska a víz tetejére, főzzük további 10 percig, majd szűrjük és csepegtessük le. 
  5. Tálaljuk frissen őrölt borssal.

Később készítenéd el a receptet? Mentsd el, és bármikor könnyedén megtalálhatod! Regisztrálj és a saját fiókodban gyűjtheted a kedvenceidet!


Elkészítési tipp

A galuskába tehetünk apróra vágott petrezselymet, amitől enyhén zöldes színt is kap.


Készíthetjük libacombból is, de fontos, hogy jól pirítsuk körbe a húst mielőtt főzni kezdjük a szószban.


A készülő raguba nyugodtan beletehetjük egészben a zeller megmosott szárát is, csak turmixolás előtt vegyük ki a raguból.