“Gombóc a torkunkon” libamájgombócleves

Ha tetszik a recept, mentsd el

A libamájból készült gombóc igazán ünnepivé teszi a hagyományos húslevest, csak nehogy összevesszünk az utolsó adagon.

Elő- és elkészítési idő

3 óra

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~430 Kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 60 dkg liba nyak
  • 2 nagyobb marha csont
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 nagy sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 2 zellergumó
  • 2-3 ek só
  • 40 dkg pecsenye libamáj
  • 3 szikkadt zsemle
  • 1 dl tej
  • 4-5 ek zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés

  1. Magas falú nagy fazékban tegyük fel főni a libanyakat és a csontokat a megpucolt, és egészben hagyott  sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, hagymával, fokhagymával. Sózzuk ízlés szerint, és főzzük alacsony lángon 2-2,5 órán keresztül. A keletkező habot és zsírt mindig szedjük le a tetejéről! Ha kész a leves, szedjük ki belőle a hozzávalókat, és vékony gyolcson vagy tiszta konyharuhán szűrjük át.
  2. Áztassuk be a szikkadt zsemléket kevés tejben.
  3. Daráljuk le, vagy késsel kaparjuk el a pecsenye libamájat. Keverjük hozzá a kinyomkodott zsemléket, kevés sót, egy tojást, az apróra vágott petrezselymet. Keverjünk hozzá zsemlemorzsát is, hogy sűrűbb legyen.
  4. Forraljuk újra a zsírtalanított levest, majd két kanál segítségével szaggassuk bele májgombócokat. Ha feljönnek a leves tetejére, főzzük további 10 percig, és kész is vagyunk.
  5. Tálaljuk forrón a levest a gombócokkal, és a felszeletelt zöldségekkel.

Van valamilyen ételallergiád? Ha regisztrálsz, figyelmeztetni tudunk azokra az összetevőkre, amelyekre oda kell figyelned! 

Elkészítési tipp

Használjunk szikkadt zsemlét, abból a legjobb a gombóc. 


A gombócok formázásához érdemes belisztezni a kezünket, úgy könnyebben formázhatóak.


A libanyakról leszedett húst tegyük félre, és csináljunk belőle húspástétomot.


Egyszerűbben zsírtalaníthatjuk a levest, ha előző nap készítjük el, és éjszakára hűtőbe rakjuk. Így kidermed a tetejére, és könnyen le tudjuk szedni egy kanál segítségével.

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha tetszik a recept, mentsd el

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

530 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Gombóc a torkunkon” libamájgombócleves

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Magas falú nagy fazékban tegyük fel főni a libanyakat és a csontokat a megpucolt, és egészben hagyott  sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, hagymával, fokhagymával. Sózzuk ízlés szerint, és főzzük alacsony lángon 2-2,5 órán keresztül. A keletkező habot és zsírt mindig szedjük le a tetejéről! Ha kész a leves, szedjük ki belőle a hozzávalókat, és vékony gyolcson vagy tiszta konyharuhán szűrjük át.
  2. Áztassuk be a szikkadt zsemléket kevés tejben.
  3. Daráljuk le, vagy késsel kaparjuk el a pecsenye libamájat. Keverjük hozzá a kinyomkodott zsemléket, kevés sót, egy tojást, az apróra vágott petrezselymet. Keverjünk hozzá zsemlemorzsát is, hogy sűrűbb legyen.
  4. Forraljuk újra a zsírtalanított levest, majd két kanál segítségével szaggassuk bele májgombócokat. Ha feljönnek a leves tetejére, főzzük további 10 percig, és kész is vagyunk.
  5. Tálaljuk forrón a levest a gombócokkal, és a felszeletelt zöldségekkel.

Van valamilyen ételallergiád? Ha regisztrálsz, figyelmeztetni tudunk azokra az összetevőkre, amelyekre oda kell figyelned! 


Elkészítési tipp

Használjunk szikkadt zsemlét, abból a legjobb a gombóc. 


A gombócok formázásához érdemes belisztezni a kezünket, úgy könnyebben formázhatóak.


A libanyakról leszedett húst tegyük félre, és csináljunk belőle húspástétomot.


Egyszerűbben zsírtalaníthatjuk a levest, ha előző nap készítjük el, és éjszakára hűtőbe rakjuk. Így kidermed a tetejére, és könnyen le tudjuk szedni egy kanál segítségével.