Citromos sült padlizsán polentával

Csodás puha padlizsán, krémes polenta és a citrom frissessége találkozik ebben a receptben.

Elő- és elkészítési idő

15 + 50 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 fő

Kalória

~ 510 Kcal

Allergének

Szója

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A polentához:

  • 150 g kukoricadara
  • 6 dl tej
  • 6 dl víz
  • 1 tk só

A padlizsánhoz:

  • 3 közepes padlizsán
  • 4 salottahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 kápia paprika
  • 2-3 ek Vénusz PLUSZ Citromos Fűszerolaj
  • 2 ek szójaszósz
  • fél citrom leve
  • friss petrezselyem
  • friss bazsalikom
  • só, bors

Elkészítés

  1. Pucoljuk meg a padlizsánokat, majd vágjuk őket egyforma darabokra. A padlizsán párolásához forraljunk vizet egy lefedett edényben. Amikor a víz felforrt, vegyük közepesre a lángot és tegyük a padlizsándarabokat egy fém szűrőbe, amivel a gőzbe helyezhetjük azokat. Az edényre tegyünk fedőt és pároljuk puhára a padlizsánt 25 perc alatt.
  2. Mérjük ki a kukoricadarát, a tejet és a vizet egy magas falú fazékban. Forraljuk fel, sózzuk, majd gyakori kevergetés mellett főzzük készre a polentát 50 perc alatt. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda!
  3. Ha megpuhultak a padlizsánok a gőzben, óvatosan tegyük vágódeszkára. Várjunk pár percet, majd ha már kissé kihűlt, daraboljuk fel úgy, hogy 3 hengert kapjunk. Vágjuk félbe a hengereket, majd belül bevagdosva hajtsuk ki, hogy téglalap formát kapjunk.
  4. Pucoljuk meg a salottahagymát és a fokhagymát, majd vágjuk fel apróra mindkettőt.
  5. Mossuk meg a kápia paprikát, távolítsuk el a magházat és az ereket, majd vágjuk minél apróbb kockára. 
  6. Nagy teflonserpenyőben hevítsünk pár kanálnyi Vénusz PLUSZ Citromos fűszerolajat. Ha elég forró, helyezzük bele a gőzölt padlizsánszeleteket, majd süssük pár percig, hogy kapjon egy kis kérget. Fordítsuk meg.
  7. Szórjuk meg a felaprított hagymákkal, kápia paprikával, sózzuk ízlés szerint. Közepes lángon süssük addig, amíg összeesnek a zöldségek. Keverésnél vigyázzunk a padlizsánszeletekre, hogy egyben maradjanak! 
  8. Befejezésképpen locsoljuk meg kevés szójaszósszal, még sütés közben hintsük meg friss bazsalikommal, petrezselyemmel, kedvünk szerint facsarhatunk rá citromot is.
  9. Tálaljuk forrón az elkészült polentával.

Elkészítési tipp

Gőzölős sütőben is elkészíthetjük a padlizsánt.

Ha a szilárd polentát szeretjük jobban, főzzük meg előző nap, majd dermesszük meg hűtőszekrényben tepsibe öntve. Másnapra megdermed, kedvünk szerint szeletelhetjük és akár újra is piríthatjuk Vénusz PLUSZ Citromos Fűszerolajon.

Keverjünk a polentához kevés reszelt parmezánt főzés közben!

Vénusz PLUSZ Citromos Fűszerolaj

Első préselésű finomított repceétolaj citromos és bazsalikomos fűszerezéssel.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

882 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Citromos sült padlizsán polentával

Hozzávalók

A polentához:

A padlizsánhoz:

Elkészítés

  1. Pucoljuk meg a padlizsánokat, majd vágjuk őket egyforma darabokra. A padlizsán párolásához forraljunk vizet egy lefedett edényben. Amikor a víz felforrt, vegyük közepesre a lángot és tegyük a padlizsándarabokat egy fém szűrőbe, amivel a gőzbe helyezhetjük azokat. Az edényre tegyünk fedőt és pároljuk puhára a padlizsánt 25 perc alatt.
  2. Mérjük ki a kukoricadarát, a tejet és a vizet egy magas falú fazékban. Forraljuk fel, sózzuk, majd gyakori kevergetés mellett főzzük készre a polentát 50 perc alatt. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda!
  3. Ha megpuhultak a padlizsánok a gőzben, óvatosan tegyük vágódeszkára. Várjunk pár percet, majd ha már kissé kihűlt, daraboljuk fel úgy, hogy 3 hengert kapjunk. Vágjuk félbe a hengereket, majd belül bevagdosva hajtsuk ki, hogy téglalap formát kapjunk.
  4. Pucoljuk meg a salottahagymát és a fokhagymát, majd vágjuk fel apróra mindkettőt.
  5. Mossuk meg a kápia paprikát, távolítsuk el a magházat és az ereket, majd vágjuk minél apróbb kockára. 
  6. Nagy teflonserpenyőben hevítsünk pár kanálnyi Vénusz PLUSZ Citromos fűszerolajat. Ha elég forró, helyezzük bele a gőzölt padlizsánszeleteket, majd süssük pár percig, hogy kapjon egy kis kérget. Fordítsuk meg.
  7. Szórjuk meg a felaprított hagymákkal, kápia paprikával, sózzuk ízlés szerint. Közepes lángon süssük addig, amíg összeesnek a zöldségek. Keverésnél vigyázzunk a padlizsánszeletekre, hogy egyben maradjanak! 
  8. Befejezésképpen locsoljuk meg kevés szójaszósszal, még sütés közben hintsük meg friss bazsalikommal, petrezselyemmel, kedvünk szerint facsarhatunk rá citromot is.
  9. Tálaljuk forrón az elkészült polentával.

Elkészítési tipp

Gőzölős sütőben is elkészíthetjük a padlizsánt.

Ha a szilárd polentát szeretjük jobban, főzzük meg előző nap, majd dermesszük meg hűtőszekrényben tepsibe öntve. Másnapra megdermed, kedvünk szerint szeletelhetjük és akár újra is piríthatjuk Vénusz PLUSZ Citromos Fűszerolajon.

Keverjünk a polentához kevés reszelt parmezánt főzés közben!