A jövőre is gondolunk!

Hisszük, hogy a gondoskodás nem csak a jelenről szól. Ahogy gyerekeink jövőjét is nagy odafigyeléssel egyengetjük, úgy az is fontos, hogy a nekik készített ételek a következő generációk életére is pozitív hatással legyenek.

Kézben tartott földgömb

Fenntarthatóság a mindennapokban

Amikor a jövőt említjük, nem a levegőbe beszélünk. Számunkra a fenntarthatóság összhangot jelent a természeti, társadalmi és gazdasági környezetünkkel.

Támogasd a fenntartható jövőt!

Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság mellett, és szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának törekvéseinkhez.

Ezért most összeszedtük azokat a fontos információkat, melyek alapján talán jobban érthető, hogyan támogatod a fenntarthatósági törekvéseinket a Vénusz termékek használatával.

Egy mező, mellette egy erdő, naplemente közben.

Mit garantál
számodra ez a logó?

Hazai Vénusz 100% napraforgó-étolajaink csomagolásán már találkozhattál az ISCC PLUS logóval, mely mindegyik kiszerelésen szerepel (1 l, 2 l, 3 l, 5 l és 10 l).

Az ISCC PLUS fenntarthatósági tanúsítvány

Az ISCC az Európai Bizottság által is elismert, vezető nemzetközi fenntarthatósági szabvány, amely szigorú követelményeket ír elő a termelési és beszállítói lánc minden résztvevőjére, és szabályozza az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nyomon követését és csökkentését is.

Az ISCC (International Sustainability and Carbon Certification System) maga nem végez tanúsítást, ezt a feladatot az általa elfogadott független tanúsító szervezetek végzik.

fa ikon

Fenntartható gazdálkodás

Az ISCC PLUS tanúsítvány garantálja, hogy az ISCC logóval ellátott címkével forgalmazott élelmiszerek gyártásához cégünk az előállításhoz szükséges alapanyag mennyiséget fenntartható gazdálkodásból szerzi be.

pipa ikon

Ellenőrzés

A tanúsítás kiterjed a termesztés, a feldolgozás, a kereskedelem és a raktározás fenntarthatóságának ellenőrzésére. Az ellenőrzés egészen a termőföldekig és az azokon végzett gazdálkodási gyakorlatig visszamenően vizsgálja a termesztés megfelelőségét, de kiterjed a feldolgozó üzemek működésének ellenőrzésére egészen a végtermék előállításág.

nagyító ikon

Nyomon követés

A fenntartható alapanyagok és termékek mozgásainak a teljes előállítói láncban nyomon követhetőnek kell lennie. Az ISCC PLUS rendszerben önkéntesen végezhető az üvegházhatású gáz kibocsátás nyomon követése is, melynek célja ezeknek a gázoknak a kibocsátás csökkentése.

A termőföldtől a konyhádig

Napraforgók

Az ISCC tanúsítvány előírásaival összhangban az ISCC fenntarthatóként beszerzett terménymennyiség vonatkozásában nyomon követjük és ellenőrizzük a beszállítói láncban az ISCC által megkövetelt fenntarthatósági szempontok betartását a termőföldtől kezdve, a magokon át, egészen az általunk előállított végtermék értékesítésig.

A tanúsítvány a termőföldekről részletes nyilvántartás vezetését írja elő, mely tartalmazza többek között a termőterület azonosítóit (blokkazonosító, helyrajzi szám, a termőtábla neve) a termesztési hely települését és termelő nevét, továbbá a termésátlagot és a termőterület használatának jogcímét.

Az adatok megfelelő kitöltését ellenőrizzük, ezen túlmenően termelői csoportunkban évente végzünk részletes ISCC vevői auditot.

Napraforgók
Napraforgó magok
Napraforgó magok

Ellenőrzött forrás, ellenőrzött folyamatok

Az ISCC PLUS tanúsítvány garanciát jelent arra, hogy a Bunge Zrt. Martfűi Növényolajgyárból az üzletek polcaira és a konyhádba kerülő, ISCC logóval ellátott élelmiszerek előállításhoz szükséges alapanyag mennyiséget fenntartható forrásból szereztük be.

Ahogy a fentiekből is kiderül, az ISCC PLUS egy nemzetközileg elismert független tanúsító rendszer.

És hogyan szolgálja ez a fenntarthatóságot? Az ISCC követelményeinek megfelelő napraforgó magok vásárlásával ösztönözzük a fenntartható forrásból származó magok termesztését, ezzel elősegítve a fenntartható gazdaságok működését.

További részleteket az ISCC-ről az alábbi angol nyelvű oldalon tudhatsz meg.

Törekszünk a gyártói tudatosságra

Örömmel látjuk, hogy hozzánk hasonlóan egyre többen szívükön viselik környezetünk védelmét. Reméljük, hogy már Te is közénk tartozol, és tudatos döntéseket hozol az étkezésedről is. Ezért fontos tudnod, hogy a Bunge csoport globális törekvéseivel összhangban a Vénusz termékek gyártása során is kiemelt feladatként kezeljük a környezetterhelés csökkentését a Martfűi Növényolajgyárban.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

fogaskerék a közepén egy falevéllel

Martfűi Növényolajgyárban 2003 óta ISO 14001 szabvány szerint tanúsított, Környezetközpontú Irányítási Rendszert működtetünk.

hőmérő

A gyárban felhasznált hőenergia túlnyomó részét és az elektromos energia egy részét megújuló erőforrásból állítjuk elő, amelyhez a gyártás során keletkező napraforgómag héjat használjuk.

vissza nyíl

Az el nem tüzelt napraforgó maghéjat sok más melléktermékként keletkező anyaggal együtt értékesítjük, így ezek sem válnak hulladékká, hanem visszakerülnek a gazdasági körforgásba.

víz

Törekszünk a minél gazdaságosabb vízfelhasználásra: a beérkező nyers vizeket kezeljük és a gyártásban főként gőztermelésre, hűtésre és tisztításra használjuk. A gyárban keletkező szennyvizeket a gyári szennyvíztisztítási technológiában a Tiszába bocsátható minőségűre tisztítjuk, melynek minőségét rendszeresen ellenőrizzük.

örlő

Étolajaink finomításához a kémiai finomítás helyett a környezetkímélőbb fizikai finomítási technológiát használjuk.

szem

Fő környezeti kibocsátásainkat folyamatosan, az előírtnál sűrűbben monitorozzuk.

újrahasznosítás

Figyelmet fordítunk a hulladékok minél nagyobb arányú hasznosítására melynek érdekében a martfűi gyárunkban több mint 70 féle hulladékot gyűjtünk szelektíven.

Csomagolóanyagok

vaj és olaj csomagolóanyag

Vénusz termékeink gyártásakor nemcsak az alapanyagokra figyelünk oda. Folyamatosan törekszünk arra is, hogy a Vénusz étolajaink és margarinjaink csomagolóanyagainak többsége részben vagy teljes egészében már eleve újrahasznosított legyen.

Vénusz étolajaink és margarinjaink kartonjai 100%-ban újrahasznosított papírhulladékból készülnek, amit egy kis piktogram jelez az oldalukon. Étolaj gyártási folyamataink során évente több millió műanyag palackot használunk fel, így ezek anyagára is nagy figyelmet fordítunk: az összes Vénusz palackunk (1 l, 2 l, 3 l, 5 l és 10 l kiszerelések) 50%-ban újrahasznosított műanyagból készül.

Étolajaink címkéjének jelentős része (1 l, 2 l, 3 l és 5 l kiszerelések) FSC tanúsítvánnyal rendelkezik. Ez igazolja, hogy a címkék alapanyaga fenntartható erdőgazdálkodásból származik.

FSC

A Forest Stewardship Council (FSC; „Erdőgazdálkodási Tanács” – a ford.) szervezetet az erdők fenntartható felhasználásának biztosítására alapították. Az FSC olyan szabályokat alkotott, melyek betartásával szociális, környezetbarát, ugyanakkor gazdaságilag vállalható erdőművelés valósítható meg.

A világszerte érvényes normarendszer alapjai a következők:

 • A tarvágás, különösen a nagy területek tarvágásának beszüntetése

 • Természetes erdők megtartása

 • Az erdőirtás beszüntetése: nem szabad ültetvényt telepíteni a természetes erdők rovására

 • Génmanipulált növények behurcolásának és telepítésének tiltása

 • Kemikáliák mellőzése a növényvédelemben

 • Ritka, ill. veszélyeztetett fajok védelme

 • Védelmi területek kialakítása

 • A fafajok területhez illő megválasztása

 • Őslakosok jogainak tiszteletben tartása

 • Fenntartható üzemi tervek meghatározása

 • A munkavállalók jogainak tiszteletben tartása

Az FSC úgynevezett terméklánc-minősítése ellenőrzi a fatermékek útját – a feldolgozáson és a kereskedelmen keresztül – az erdő és a végső felhasználó között. A tanúsított fatermékeket FSC-védjeggyel látják el, mely a fogyasztó számára felismerhetővé teszi a környezetre is odafigyelő gyártókat.

A Vénusz kenőmargarinjaink csomagolásának műanyag csészéje 94%-ban újrahasznosított műanyagból készül, ráadásul a csészékről leválasztható a papírbevonat és a megtisztított csészék így újrahasznosíthatóak!

Közösségi aktivitás és élővilág védelem

szemetet szedő ember

Ügyelünk rá, hogy a környezettudatosságot ne csak gyakoroljuk, hanem a közösség bevonásával a társadalom szélesebb rétegeire is kiterjesszük, hogy átadhassuk a következő nemzedéknek.

Martfűi Növényolajgyárunkban, 2012. óta minden évben megszervezzük a ma már hagyománynak számító Föld Napja rendezvényt, melyen gyárunk dolgozóin kívül családtagjaik és más érdeklődő szervezetek is részt vehetnek. A rendezvényen szemétszedéssel tisztítjuk meg Martfűtől Rákócziújfaluig a kerékpárutat, valamint a Tisza partjának környékét, továbbá szakemberek közreműködésével őshonos halakat telepítünk a Tiszába.

2023-ban részt vettünk az országos szervezésű PET kupán is, amelynek célja a Tisza és Tisza-tó bizonyos szakaszainak megtisztítása, a folyón többnyire külföldről érkező PET palackoktól és szeméthalmaztól. Bízunk benne, hogy ezen a rendezvényen való részvételünk is hagyománnyá válik.

Élővilág, szarvassal, nyúllal, kacsával

Támogasd a fenntartható fogyasztást!

fenntartható fogyasztás

A Vénusz márka történetében eddig is meghatározó szerepet játszott minden vásárlónk, ezért a környezetünk megóvásában is számítunk Rád. Az alábbi tippek segítségével minden nap tehetsz valamit bolygónk élhető jövőjéért.

bevásárló szatyor

Bevásárláshoz

 • Amikor csak tudod, válaszd a hazai és helyi termelők termékeit!

 • Bevásárláshoz vigyél magaddal táskát, és a gyümölcsnek zöldségnek vászonszatyrot, hogy ne kelljen minden üzletből bevásárló táskát és nylon zacskót hoznod és a hulladékával a környezetet terhelned.

 • Keresd az egyszerű csomagolású termékeket és az újrahasznosított vagy visszaváltható csomagolást!

 • A termékek címkéjét érdemes elolvasnod, mert hasznos információkat tartalmazhatnak.

 • Tartósított és félkész termékek helyett vásárolj friss idénygyümölcsöt és szezonális zöldségeket!

 • Kerüld a pazarlást! Csak annyi élelmiszert vásárolj és főzz meg, amennyiről tudod, hogy el is fog fogyni.

Üvegbe töltés

Otthonra

 • Az ördög a részletekben rejlik: járj utána, hogy az adott terméket ki, hol és milyen körülmények között állítja elő!

 • Főzz otthon minél többet! Az alapanyagokat együtt is kiválaszthatjátok, és az előkészítésből is csinálhattok közös programot.

 • Olvass utána az interneten, hogyan hasznosíthatod azt, ami megmaradt a legutóbbi étkezésből.

 • A használt étolajat ne öntsd a lefolyóba, hanem gyűjtsd össze és vidd el a nagyobb üzleteknél és benzinkutaknál található Használt Étolaj Boxokba.

 • Ne mosogass folyó vízben, és csak annyi mosogatószert használj, amennyi tényleg szükséges!

 • A takarékosabb adagolás miatt a mosogatószer koncentrátumot hígítsd fel 3-4-szeresére!

 • A környezettudatosság fontos téma, miért ne beszélhetnétek róla? Meséld el a családodnak, barátaidnak, hogy Te mit teszel a fenntarthatóságért!

 • Érdemes odafigyelned a helyi, országos és globális fenntarthatósági kezdeményezésekre, mint például az Európai Fenntarthatósági Hét vagy az Európai Hulladékcsökkentési Hét, mert ezeken is újabb információkat szerezhetsz.