“Fogadjunk, hogy még nem próbáltad!” Paprikás krumpli főzelék

Mit is hívunk főzeléknek? A pépesített vagy habart, esetleg sűrített egytál ételeket, igaz? Tehát végülis bármiből lehet főzelék! Egy paprikáskrumpliból is. Kipróbáltuk: Jobb, mint az eredeti!


Elő- és elkészítési idő

20 + 35 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~529 kCal / adag

Hozzávalók

  • 1,3 kg burgonya
  • 3 kápia paprika
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek pirospaprika
  • 4 babérlevél
  • 200 g szárazkolbász
  • 3 ek Vénusz étolaj
  • bors

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk fel vékony szeletekre a kolbászt, terítsük el egyenletesen egy tepsiben és dobjuk be a sütőbe. 
  2. Mossuk meg a kápiát, majd tegyük ezt is tepsibe: mehet szintén a sütőbe. A kolbász, és a kápia is 10-14 perc alatt meg fog sülni az előmelegített sütőben. Akkor jó a kápia, amikor elkezd feketedni a héja: ekkor kivesszük a sütőből, lehúzzuk a héját, kicsumázzuk és félretesszük.
  3. Hámozzuk meg a krumplit, majd vágjuk fel 3centis kockákra. Felhasználásig tartsuk hideg vízben, nehogy megbarnuljon.
  4. Kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd a zúzott fokhagymát is. Szórjuk meg pirospaprikával, tegyük hozzá a felkockázott krumplit, a sült kápiát, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Dobjuk bele a babérlevelet, sózzuk, majd fedő alatt főzzük puhára a krumplit.
  5. Ha megpuhult a krumpli, óvatosan kivesszük a léből a felét. A maradék léből eltávolítjuk a babérlevelet, majd egy kevés kiolvasztott kolbászzsír társaságában botmixerrel egyneművé turmixoljuk. 
  6. Hozzáadjuk a kisütött kolbász szeleteket, visszadobjuk a korábban kiszedett krumplit, kicsit összetörjük, és gyakran átkavarva újraforraljuk. Frissen őrölt borssal, forrón tálaljuk!


Elkészítési tipp

Ha szeretjük az erősebb ételeket, használjunk bátran akár a főzés elején, akár a tálaláskor friss kimagozott és kierezett chilipaprikát.

Rakjuk a babérlevelet egy üres teafilterbe vagy egy teatojásba akár: így megspórolhatjuk magunknak azokat a kellemetlen perceket, amikor ki akarjuk szedni a léből, mert persze sosem lesz meg.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

712 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Fogadjunk, hogy még nem próbáltad!” Paprikás krumpli főzelék

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk fel vékony szeletekre a kolbászt, terítsük el egyenletesen egy tepsiben és dobjuk be a sütőbe. 
  2. Mossuk meg a kápiát, majd tegyük ezt is tepsibe: mehet szintén a sütőbe. A kolbász, és a kápia is 10-14 perc alatt meg fog sülni az előmelegített sütőben. Akkor jó a kápia, amikor elkezd feketedni a héja: ekkor kivesszük a sütőből, lehúzzuk a héját, kicsumázzuk és félretesszük.
  3. Hámozzuk meg a krumplit, majd vágjuk fel 3centis kockákra. Felhasználásig tartsuk hideg vízben, nehogy megbarnuljon.
  4. Kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd a zúzott fokhagymát is. Szórjuk meg pirospaprikával, tegyük hozzá a felkockázott krumplit, a sült kápiát, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Dobjuk bele a babérlevelet, sózzuk, majd fedő alatt főzzük puhára a krumplit.
  5. Ha megpuhult a krumpli, óvatosan kivesszük a léből a felét. A maradék léből eltávolítjuk a babérlevelet, majd egy kevés kiolvasztott kolbászzsír társaságában botmixerrel egyneművé turmixoljuk. 
  6. Hozzáadjuk a kisütött kolbász szeleteket, visszadobjuk a korábban kiszedett krumplit, kicsit összetörjük, és gyakran átkavarva újraforraljuk. Frissen őrölt borssal, forrón tálaljuk!



Elkészítési tipp

Ha szeretjük az erősebb ételeket, használjunk bátran akár a főzés elején, akár a tálaláskor friss kimagozott és kierezett chilipaprikát.

Rakjuk a babérlevelet egy üres teafilterbe vagy egy teatojásba akár: így megspórolhatjuk magunknak azokat a kellemetlen perceket, amikor ki akarjuk szedni a léből, mert persze sosem lesz meg.

Vénusz tipp

Tálaláskor adjunk hozzá egy kanál Vénusz Napfölt!