“Ezzel kenyérre kened” Kacsamell sütőtökpürével

A sütőtök édes ízével jól kiemeli a kacsahúst, a férfiak szíve pedig megolvad a rozéra sütött kacsa és a puha tök egyvelegétől. Mi pedig örülhetünk, hiszen 50 perc alatt sütéssel együtt tökéletes fogást tehetünk az asztalra. 

Elő- és elkészítési idő

15 + 35 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~526 kCal / adag

Hozzávalók

  • 2 egész kacsamellfilé
  • 1 közepes sütőtök (1,5 kg)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek Vénusz napraforgó-étolaj
  • 5 dkg tökmag
  • bors

Elkészítés

  1. Vegyük elő a kacsamellet, vágjuk ketté és távolítsuk el a keményebb, csont mellett futó porcréteget. Éles késsel, átlósan irdaljuk be a kacsa bőrét, majd ismételjük meg az irdalást az eddigi irányra merőlegesen is.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  3. Hámozzuk meg a sütőtököt, szedjük ki a magházát, majd kockázzuk fel. Tegyük enyhén beolajozott tepsire és dobjuk az előmelegített sütőbe 20 percre, amíg színt kap.
  4. Vastag falú edényben hevítsünk olajat, dobjuk rá az apróra vágott hagymát és a kés lapjával összezúzott és tovább darabolt fokhagymát. Fonnyasszuk pár percig, majd tegyük hozzá a sült sütőtököt, öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi. Forraljuk össze.
  5. Tegyük a kacsamelleket bőrös oldalával lefelé egy széles teflonserpenyőbe, majd kezdjük el sütni. Pirítsunk minden oldalára kérget, tegyük a sütőbe, és süssük 13 percig. Dobjuk be mellé 8 percre a tökmagot is egy másik tepsiben. Ha kész a kacsa, vegyük ki, sózzuk, őröljünk rá borsot, és pihentessük pár percig, amíg befejezzük a tökpürét. 
  6. Botmixerrel turmixoljuk krémesre a sütőtökfőzeléket, sózzuk ízlés szerint.
  7. Vágjuk vékony szeletekre a kacsamellet. Szedjünk tányérba a sütőtökpüréből, helyezzünk rá kacsamellszeleteket, majd szórjuk meg a pirított tökmaggal: jó étvágyat!


Elkészítési tipp

Akkor jó a kacsamell, ha nem sütjük túl. Ez egy lédús rozé recept, de ha esetleg túl rózsaszínnek találnánk, süssük 14-15 percig a sütőben

Mindig pihentessük sütés után az egyben sült húsokat. Ezáltal könnyebb szeletelni is, de ilyenkor pihenés közben a húsnedvek “kihúzódnak”, és valójában a vágódeszkán tovább készül a hús.

Ha pürésítéskor kevés tejszínt öntünk a főzelékbe, még lágyabb ízt és állagot kapunk.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

712 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Ezzel kenyérre kened” Kacsamell sütőtökpürével

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Vegyük elő a kacsamellet, vágjuk ketté és távolítsuk el a keményebb, csont mellett futó porcréteget. Éles késsel, átlósan irdaljuk be a kacsa bőrét, majd ismételjük meg az irdalást az eddigi irányra merőlegesen is.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  3. Hámozzuk meg a sütőtököt, szedjük ki a magházát, majd kockázzuk fel. Tegyük enyhén beolajozott tepsire és dobjuk az előmelegített sütőbe 20 percre, amíg színt kap.
  4. Vastag falú edényben hevítsünk olajat, dobjuk rá az apróra vágott hagymát és a kés lapjával összezúzott és tovább darabolt fokhagymát. Fonnyasszuk pár percig, majd tegyük hozzá a sült sütőtököt, öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi. Forraljuk össze.
  5. Tegyük a kacsamelleket bőrös oldalával lefelé egy széles teflonserpenyőbe, majd kezdjük el sütni. Pirítsunk minden oldalára kérget, tegyük a sütőbe, és süssük 13 percig. Dobjuk be mellé 8 percre a tökmagot is egy másik tepsiben. Ha kész a kacsa, vegyük ki, sózzuk, őröljünk rá borsot, és pihentessük pár percig, amíg befejezzük a tökpürét. 
  6. Botmixerrel turmixoljuk krémesre a sütőtökfőzeléket, sózzuk ízlés szerint.
  7. Vágjuk vékony szeletekre a kacsamellet. Szedjünk tányérba a sütőtökpüréből, helyezzünk rá kacsamellszeleteket, majd szórjuk meg a pirított tökmaggal: jó étvágyat!



Elkészítési tipp

Akkor jó a kacsamell, ha nem sütjük túl. Ez egy lédús rozé recept, de ha esetleg túl rózsaszínnek találnánk, süssük 14-15 percig a sütőben

Mindig pihentessük sütés után az egyben sült húsokat. Ezáltal könnyebb szeletelni is, de ilyenkor pihenés közben a húsnedvek “kihúzódnak”, és valójában a vágódeszkán tovább készül a hús.

Ha pürésítéskor kevés tejszínt öntünk a főzelékbe, még lágyabb ízt és állagot kapunk.

Vénusz tipp

Egy kanálnyi Vénusz Vajízű margarinnal még krémesebbé tehetjük a sütőtökpürét.