“Egy tepsivel sosem elég“ Tepertős pogácsa

Ha nagy trécselős vendégségre készülünk, akkor van valami, ami semmiképpen nem hiányozhat az asztalról: A tepertős pogácsa! 

Elő- és elkészítési idő

2,5 óra

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

10 főre

Kalória

~5224 kCal / begyúrt tészta

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg Vénusz Sütőmargarin
  • 2 tk só
  • 1 tk cukor
  • 30 dkg tepertő
  • só, bors
  • 1 tojás

Elkészítés

  1. Morzsoljuk el és hagyjuk felfutni az élesztőt a langyos, cukrozott tejben.
  2. Gyúrjunk tésztát a lisztből, a tojás sárgájából és a margarinból, a tejföl, az élesztős tej és a só hozzáadásával. Takarjuk le, hagyjuk 40 percig kelni.
  3. Konyhai robotgéppel daráljuk le a tepertőt egy kevés borssal és sóval.
  4. Ha megkelt a tészta, nyújtsuk kb. 2 cm vastagra,  téglalap alakúra, kenjük meg a tepertőkrémmel, majd a két oldalát hajtsuk be, hogy középen összeérjen. Forgassuk el 90 fokkal a tésztát, kenjük be újra tepertőkrémmel, és hajtsuk be újra a két oldalát. Hagyjuk kelni további 25 percet a tésztát.
  5. Nyújtsuk ki újra, és ismételjük meg még kétszer a műveletet, a pihentetéssel együtt, hogy szép leveles legyen.
  6. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  7. Nyújtsuk ki a tésztát 2 centi vastagságúra,  átlósan vagdossuk be a tetejét, szaggassuk ki, és kenjük le a tetejét  felvert tojással. Helyezzük a korongokat sütőpapírral bélelt tepsire, pihentessük őket további 15 percig, majd süssük készre 15 perc alatt az előmelegített sütőben.


Elkészítési tipp

Ne daráljuk túl finom krémmé a tepertőt, hagyjunk benne apróbb darabkákat is.

Csak akkor kapunk szép leveles tésztát, ha sokszor hajtogatjuk, és mindig pihentetjük a hajtás után.

Vénusz Natúr Sütőmargarin

A Vénusz margarinokhoz a repce legjavát használjuk fel. A magokból először fizikai úton első préselésű repceolajat nyerünk ki, amit finomítunk, majd más növényi olajokkal gazdagítunk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

716 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Egy tepsivel sosem elég“ Tepertős pogácsa

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Morzsoljuk el és hagyjuk felfutni az élesztőt a langyos, cukrozott tejben.
  2. Gyúrjunk tésztát a lisztből, a tojás sárgájából és a margarinból, a tejföl, az élesztős tej és a só hozzáadásával. Takarjuk le, hagyjuk 40 percig kelni.
  3. Konyhai robotgéppel daráljuk le a tepertőt egy kevés borssal és sóval.
  4. Ha megkelt a tészta, nyújtsuk kb. 2 cm vastagra,  téglalap alakúra, kenjük meg a tepertőkrémmel, majd a két oldalát hajtsuk be, hogy középen összeérjen. Forgassuk el 90 fokkal a tésztát, kenjük be újra tepertőkrémmel, és hajtsuk be újra a két oldalát. Hagyjuk kelni további 25 percet a tésztát.
  5. Nyújtsuk ki újra, és ismételjük meg még kétszer a műveletet, a pihentetéssel együtt, hogy szép leveles legyen.
  6. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  7. Nyújtsuk ki a tésztát 2 centi vastagságúra,  átlósan vagdossuk be a tetejét, szaggassuk ki, és kenjük le a tetejét  felvert tojással. Helyezzük a korongokat sütőpapírral bélelt tepsire, pihentessük őket további 15 percig, majd süssük készre 15 perc alatt az előmelegített sütőben.



Elkészítési tipp

Ne daráljuk túl finom krémmé a tepertőt, hagyjunk benne apróbb darabkákat is.

Csak akkor kapunk szép leveles tésztát, ha sokszor hajtogatjuk, és mindig pihentetjük a hajtás után.

Vénusz tipp

Használjunk Vénusz Napfölt a tészta készítéséhez!