“Nem akarok utánatok porszívózni!” Bajor perec

Ha unjuk, hogy nem tudunk úgy bemenni a nappaliba, hogy ne ropogna a lábunk alatt a chips és a sós mogyoró, akkor egy furfangos házi pereccel megoldhatjuk a problémát. Ez a perec nem morzsál, lágyan omlik az emberek szájában, de mégis roppanós kérge van!

Elő- és elkészítési idő

60 + 35 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 darab

Kalória

~375 kCal/perec

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 1 tasak porélesztő
  • 1 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1,5 dl víz
  • 70 g Vénusz Sütőmargarin
  • 2 ek szódabikarbóna

Sóbevonat

  • 3 ek liszt
  • 1 ek só
  • 4-5 ek víz

Elkészítés

  1. Gyúrjunk lágy tésztát a hozzávalókból a szódabikarbóna kivételével. Tiszta konyharuhával fedjük be, és hagyjuk kelni 40 percig, vagy amíg a tészta a duplájára dagad.
  2. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet egy nagyobb fazékban. Amikor forr, adjuk hozzá a szódabikarbónát, és keverjük el benne.
  3. Vágjuk a megkelt tésztát 8 egyenlő részre.
  4. Formázzunk belőlük lapos téglalapot. Hajtsuk be a hosszabbik oldala felől, nyomkodjuk le a szélét, majd kicsit lapogassuk meg tenyér élével a felületét. Ismételjük meg kétszer a műveletet, ekkor a tészta elkezd hengeresedni.
  5. Sodorjuk a tenyerünkkel centi vastag rudakra (ekkor nagyjából 30 cm hosszú lesz), majd formázzuk meg a rudakból a pereceket.
  6. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!
  7. Óvatosan tegyük lapátkanállal a pereceket 20-25 másodpercre a szódabikarbónás vízfürdőbe, aztán rakjuk őket száradni sütőpapírral bélelt tepsibe. Dobjuk az előmelegített sütőbe, és 13-14 perc alatt süssük készre.
  8. Keverjünk híg sóbevonatot pár kanál lisztből, sóból, és vízből. Húzzunk csíkokat a sülő perecekre, a sütési idő felénél.


Elkészítési tipp

Lehetne ugyan egyszerűbben is formázni a perechez a rudakat, azonban a sok hajtogatástól lesz igazán foszlós a belseje.

Sóbevonat helyett kedvünk szerint használhatunk köményt, nagyszemű sót, szezámmagot a perec ízesítéséhez.

Eredetileg nátrium-hidroxid (marólúg) 5%-os oldatát szokás használni az igazi bajor perec vízfürdőjéhez. Patikákban lehet beszerezni, maró hatású, ezért gumikesztyűben érdemes dolgozni vele. A lúg lebontja a tészta felületén a keményítőt cukorra, a lúgosság eltűnik, a cukor pedig karamellizálódni fog sütés közben, ettől lesz szép barna a színe. Használjunk helyette nyugodtan szódabikarbónát, az is megteszi.

Vénusz Natúr Sütőmargarin

A Vénusz margarinokhoz a repce legjavát használjuk fel. A magokból először fizikai úton első préselésű repceolajat nyerünk ki, amit finomítunk, majd más növényi olajokkal gazdagítunk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

891 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Nem akarok utánatok porszívózni!” Bajor perec

Hozzávalók

Sóbevonat

Elkészítés

  1. Gyúrjunk lágy tésztát a hozzávalókból a szódabikarbóna kivételével. Tiszta konyharuhával fedjük be, és hagyjuk kelni 40 percig, vagy amíg a tészta a duplájára dagad.
  2. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet egy nagyobb fazékban. Amikor forr, adjuk hozzá a szódabikarbónát, és keverjük el benne.
  3. Vágjuk a megkelt tésztát 8 egyenlő részre.
  4. Formázzunk belőlük lapos téglalapot. Hajtsuk be a hosszabbik oldala felől, nyomkodjuk le a szélét, majd kicsit lapogassuk meg tenyér élével a felületét. Ismételjük meg kétszer a műveletet, ekkor a tészta elkezd hengeresedni.
  5. Sodorjuk a tenyerünkkel centi vastag rudakra (ekkor nagyjából 30 cm hosszú lesz), majd formázzuk meg a rudakból a pereceket.
  6. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!
  7. Óvatosan tegyük lapátkanállal a pereceket 20-25 másodpercre a szódabikarbónás vízfürdőbe, aztán rakjuk őket száradni sütőpapírral bélelt tepsibe. Dobjuk az előmelegített sütőbe, és 13-14 perc alatt süssük készre.
  8. Keverjünk híg sóbevonatot pár kanál lisztből, sóból, és vízből. Húzzunk csíkokat a sülő perecekre, a sütési idő felénél.



Elkészítési tipp

Lehetne ugyan egyszerűbben is formázni a perechez a rudakat, azonban a sok hajtogatástól lesz igazán foszlós a belseje.

Sóbevonat helyett kedvünk szerint használhatunk köményt, nagyszemű sót, szezámmagot a perec ízesítéséhez.

Eredetileg nátrium-hidroxid (marólúg) 5%-os oldatát szokás használni az igazi bajor perec vízfürdőjéhez. Patikákban lehet beszerezni, maró hatású, ezért gumikesztyűben érdemes dolgozni vele. A lúg lebontja a tészta felületén a keményítőt cukorra, a lúgosság eltűnik, a cukor pedig karamellizálódni fog sütés közben, ettől lesz szép barna a színe. Használjunk helyette nyugodtan szódabikarbónát, az is megteszi.

Vénusz tipp

Használjunk Vénusz Sütőmargarint, ami hidegen is kitűnően használható a tészta gyúrásához.