„A régi klasszikus” Sajtos tejfölös lángos

A nyár nem igazi a klasszikus, sajtos-tejfölös lángos nélkül. Persze valószínűleg könnyebb megvenni bármelyik bódéban, de ha rászánjuk magunkat a házi lángos készítésére, biztos, hogy sorban állnak majd a konyhaajtóban az éhes családtagok.

Elő- és elkészítési idő

60 + 20 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~450 kCal/lángos

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 1 dl tej
  • 2 tk cukor
  • 30 gr élesztő
  • 70 dkg liszt
  • 2 dl langyos víz

  • Vénusz Sütőolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • tejföl
  • reszelt sajt

Elkészítés

  1. Langyos tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
  2. Szitáljunk lisztet nagy keverőtálba, keverjük bele a sót, adjuk hozzá az élesztős tejet és a langyos vizet, majd gyúrjunk belőle tésztát. Akkor jó, ha kicsit ragacsos, lágy, de összeáll és könnyen elválik az edény falától. Hintsünk lisztet a tetejére, takarjuk le tiszta konyharuhával, majd száraz, szobahőmérsékletű helyen 40 perc alatt kelesszük meg, amíg a kétszeresére dagad.
  3. Magas falú edényben, melegítsünk bőséges mennyiségű olajat.
  4. Vágjuk 8 egyenlő részre a megkelt tésztát, majd a kis bucikat benedvesített kézzel kezdjük el kinyújtani. Használjuk csak a kezünket, és nyújtsuk óvatosan, hogy ne szakadjon el a tészta.
  5. Tegyük a forró olajba a közepén elvékonyodó tésztát, majd közepes lángon, 7-9 perc alatt, egyszer átforgatva süssük barnára. A kész lángosokat állítva csepegtessük le: ne pakoljuk őket egymásra.
  6. Tálaljuk forrón, fokhagymás olajjal, tejföllel és reszelt sajttal.



Elkészítési tipp

Készítsünk fokhagymás olajat a lángoshoz: Dobjunk 3-4 gerezd fokhagymát aprítógépbe egy fél deci olajjal, majd pürésítsük.

Ne gyúrjuk össze újra a tésztát, miután bucit formáztunk belőle, így sokkal levegősebb és könnyebb lesz majd a lángos.

Vénusz Sütőolaj

A Vénusz Sütőolaj első préselésű finomított napraforgó-étolajat és nemesített, nagy olajsavtartalmú napraforgómagból készült olajat tartalmaz, amely természetesen gazdag omega-9-ben, így kiváló hőtűrőképességgel rendelkezik.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

„A régi klasszikus” Sajtos tejfölös lángos

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Langyos tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
  2. Szitáljunk lisztet nagy keverőtálba, keverjük bele a sót, adjuk hozzá az élesztős tejet és a langyos vizet, majd gyúrjunk belőle tésztát. Akkor jó, ha kicsit ragacsos, lágy, de összeáll és könnyen elválik az edény falától. Hintsünk lisztet a tetejére, takarjuk le tiszta konyharuhával, majd száraz, szobahőmérsékletű helyen 40 perc alatt kelesszük meg, amíg a kétszeresére dagad.
  3. Magas falú edényben, melegítsünk bőséges mennyiségű olajat.
  4. Vágjuk 8 egyenlő részre a megkelt tésztát, majd a kis bucikat benedvesített kézzel kezdjük el kinyújtani. Használjuk csak a kezünket, és nyújtsuk óvatosan, hogy ne szakadjon el a tészta.
  5. Tegyük a forró olajba a közepén elvékonyodó tésztát, majd közepes lángon, 7-9 perc alatt, egyszer átforgatva süssük barnára. A kész lángosokat állítva csepegtessük le: ne pakoljuk őket egymásra.
  6. Tálaljuk forrón, fokhagymás olajjal, tejföllel és reszelt sajttal.




Elkészítési tipp

Készítsünk fokhagymás olajat a lángoshoz: Dobjunk 3-4 gerezd fokhagymát aprítógépbe egy fél deci olajjal, majd pürésítsük.

Ne gyúrjuk össze újra a tésztát, miután bucit formáztunk belőle, így sokkal levegősebb és könnyebb lesz majd a lángos.

Vénusz tipp

Használjunk a sütéshez Vénusz Sütőolajat: viszonylag alacsony lángon sül a lángos, így használat után csak le kell szűrni, és újra felhasználható.