Egyszer megéri kipróbálni: A tisztességes steak

Ha szembejön velünk egy szép nagy darab hátszín, nincs mese tanuljunk meg steaket sütni. Egyfelől, mert jobb nem is történhetne a hússal, másfelől pedig a férfival sem, akinek készítjük. Minden tippet elárulunk ahhoz, hogy finom legyen!

Elő- és elkészítési idő

40 + 10 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

2 főre

Kalória

~972 kCal / adag

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Próbáljunk jó minőségű, húsmarhából vágott hátszínt használni. Lehet érlelt vagy akár friss is, akkor a legjobb, ha szépen márványosan és egyenletesen át van szőve a hús zsír erekkel: ez a hőtől kiolvadó zsír fogja majd a húst igazán porhanyóssá tenni. Legyen a hússzelet legalább 3 centi vastag, ha ennél vékonyabb, túl könnyen átsül, és rágóssá válik. Soha ne klopfoljuk a húst! Ne sózzuk előre, csak ha már megsült, és pihentetjük.
  2. Vegyük ki a húst a hűtőszekrényből és hagyjuk hogy kényelmesen szobahőmérsékletűvé melegedjen.
  3. Hevítsünk nagy lángon teflon-, vagy öntöttvas serpenyőt. Amikor már nagyon meleg és füstölög, nyugodtan hagyjuk tovább melegedni még 1 percig. Locsoljunk a serpenyőbe kevés olajat, majd fektessük bele a húst. A tűzforró serpenyőben gyorsan pörzsréteg sül a húsra, ezután fordítsuk meg, és süssünk a másik oldalára is kérget. Ha eltűnne az olaj sütés közben, pótoljuk, így nehezebben ég oda a hús. Sütés után mindig pihentetni kell a steaket pár percig, ekkor sózzuk, borsozzuk.
  4. A végeredmény mindig attól függ, mennyi ideig sütjük a hús egy-egy oldalát, és mennyi ideig hagyjuk sütés után pihenni. A pihenő ideje mindig fordítottan arányos a sütési idővel. Ha van maghőmérőnk, könnyedén ellenőrizhetjük sütés közben is a hús közepének a hőmérsékletét. A következő sütési módokat különböztetjük meg:
    - Rare (véres): oldalanként 1-1,5 perc, 5 perc pihenő. Maghőmérséklet: 52 fok
    - Medium Rare (közepesen véres): oldalanként 2 perc, 5 perc pihenő. Maghőmérséklet 55 fok.
    - Medium (közepesen átsült): oldalanként 2,5-3 perc, 4 perc pihenő. Maghőmérséklet 60 fok.
    - Medium Welldone: oldalanként 4 perc, 3 perc pihenő. Maghőmérséklet 65 fok.
    - Welldone (átsült): oldalanként 5-6 perc, 2 perc pihenő. Maghőmérséklet 71 fok.


Elkészítési tipp

3 centinél vastagabb hússzeletek esetén dobjuk be 230 fokra előmelegített sütőbe 5-6 percre a korábban leírtak szerint elősütött húst.

A frissen vásárolt marhahúst érdemes otthon a hűtőszekrényben tovább érlelni 3-4 napig. Tartsuk papírdobozban, naponta cserélt zsírpapírba csomagolva, naponta átforgatva.

Vénusz Sütőolaj

A Vénusz Sütőolaj első préselésű finomított napraforgó-étolajat és nemesített, nagy olajsavtartalmú napraforgómagból készült olajat tartalmaz, amely természetesen gazdag omega-9-ben, így kiváló hőtűrőképességgel rendelkezik.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Egyszer megéri kipróbálni: A tisztességes steak

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Próbáljunk jó minőségű, húsmarhából vágott hátszínt használni. Lehet érlelt vagy akár friss is, akkor a legjobb, ha szépen márványosan és egyenletesen át van szőve a hús zsír erekkel: ez a hőtől kiolvadó zsír fogja majd a húst igazán porhanyóssá tenni. Legyen a hússzelet legalább 3 centi vastag, ha ennél vékonyabb, túl könnyen átsül, és rágóssá válik. Soha ne klopfoljuk a húst! Ne sózzuk előre, csak ha már megsült, és pihentetjük.
  2. Vegyük ki a húst a hűtőszekrényből és hagyjuk hogy kényelmesen szobahőmérsékletűvé melegedjen.
  3. Hevítsünk nagy lángon teflon-, vagy öntöttvas serpenyőt. Amikor már nagyon meleg és füstölög, nyugodtan hagyjuk tovább melegedni még 1 percig. Locsoljunk a serpenyőbe kevés olajat, majd fektessük bele a húst. A tűzforró serpenyőben gyorsan pörzsréteg sül a húsra, ezután fordítsuk meg, és süssünk a másik oldalára is kérget. Ha eltűnne az olaj sütés közben, pótoljuk, így nehezebben ég oda a hús. Sütés után mindig pihentetni kell a steaket pár percig, ekkor sózzuk, borsozzuk.
  4. A végeredmény mindig attól függ, mennyi ideig sütjük a hús egy-egy oldalát, és mennyi ideig hagyjuk sütés után pihenni. A pihenő ideje mindig fordítottan arányos a sütési idővel. Ha van maghőmérőnk, könnyedén ellenőrizhetjük sütés közben is a hús közepének a hőmérsékletét. A következő sütési módokat különböztetjük meg:
    - Rare (véres): oldalanként 1-1,5 perc, 5 perc pihenő. Maghőmérséklet: 52 fok
    - Medium Rare (közepesen véres): oldalanként 2 perc, 5 perc pihenő. Maghőmérséklet 55 fok.
    - Medium (közepesen átsült): oldalanként 2,5-3 perc, 4 perc pihenő. Maghőmérséklet 60 fok.
    - Medium Welldone: oldalanként 4 perc, 3 perc pihenő. Maghőmérséklet 65 fok.
    - Welldone (átsült): oldalanként 5-6 perc, 2 perc pihenő. Maghőmérséklet 71 fok.



Elkészítési tipp

3 centinél vastagabb hússzeletek esetén dobjuk be 230 fokra előmelegített sütőbe 5-6 percre a korábban leírtak szerint elősütött húst.

A frissen vásárolt marhahúst érdemes otthon a hűtőszekrényben tovább érlelni 3-4 napig. Tartsuk papírdobozban, naponta cserélt zsírpapírba csomagolva, naponta átforgatva.

Vénusz tipp

A magas hőtűrő képessége miatt használjunk Vénusz Sütőolajat a sütéshez.