Legendásan finom - Fonott kalács koszorú

A fonott kalács a húsvéti asztal kötelező darabja, nélküle elképzelhetetlen az ünnep. Lehet sós vagy édes, a sonkához ez dukál!

Elő- és elkészítési idő

5 + 30 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~ 582 kCal / adag

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott Vénusz Vajízű Sütőmargarin
  • csipet só
  • szórócukor

Elkészítés

  1. A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, sót, tojássárgáját, valamint a tejet és dagasztókaros robotgéppel alaposan kidagasztjuk.
  2. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle, majd 2 részre osztjuk a tésztát, ezeket 20 cm-es rudakká sodorjuk és kettő-kettőt összetekerve fészkeket készítünk belőle.
  3. Kicsit pihentetjük, majd lekenjük vízzel lazított tojássárgájával, megszórjuk szórócukorral és 180 fokos sütőben pirosra sütjük kb. 30 perc alatt. 

Elkészítési tipp

A tésztából készíthetünk hármas fonással egy nagy vagy két kisebb koszorút is.

A közepébe ültethetünk festett tojást is.

A tej helyett használhatunk tejszínt is az elkészítéséhez.

Ételallergia tipp

Az alapanyagokat cserélhetjük gluténmentes süteménylisztre és növényi tejekre.

Vénusz Vajízű Sütőmargarin

A hűtőből kivéve is könnyen eldolgozható, finom vajízű sütőmargarin

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

656 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Legendásan finom - Fonott kalács koszorú

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, sót, tojássárgáját, valamint a tejet és dagasztókaros robotgéppel alaposan kidagasztjuk.
  2. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle, majd 2 részre osztjuk a tésztát, ezeket 20 cm-es rudakká sodorjuk és kettő-kettőt összetekerve fészkeket készítünk belőle.
  3. Kicsit pihentetjük, majd lekenjük vízzel lazított tojássárgájával, megszórjuk szórócukorral és 180 fokos sütőben pirosra sütjük kb. 30 perc alatt. 


Elkészítési tipp

A tésztából készíthetünk hármas fonással egy nagy vagy két kisebb koszorút is.

A közepébe ültethetünk festett tojást is.

A tej helyett használhatunk tejszínt is az elkészítéséhez.

Ételallergia tipp

Az alapanyagokat cserélhetjük gluténmentes süteménylisztre és növényi tejekre.

Vénusz tipp

A Vénusz Vajízű Sütőmargarinnal a sütid több lesz, mint édesség. Sós kalácsként is készíthetjük, ez esetben a cukorból csak 1 ek mennyiséget használjunk, illetve 5 dkg Vénusz Vajvarázslatot a Sós verzióból.