„A sonka, ami sosem unalmas” Fűszeres főtt sonka angolzelleres salátával

A hagyományos húsvéti ételeket is különlegessé varázsolhatjuk néhány ötlettel. A húsvéti sonka is megújulhat, ha főzéskor zöldfűszereket adunk hozzá. 

Elő- és elkészítési idő

5 perc + 3 óra

Nehézségi szint

egyszerű

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~3200 kCal / sonka

Allergének

Tej és tejszármazékok

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 2,5 kg füstölt csülök vagy comb 
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 2 babérlevél
  • 3 ág rozmaring
  • 3 ág kakukkfű
  • 2 ek tarkabors
  • 1 ek cukor

Angolzelleres saláta:

  • 2 burgonya
  • 2 csokor retek
  • 2 szál újhagyma
  • 1 zöldalma
  • 3 ág angol zeller
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek mézes mustár
  • fél citrom leve
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. A húst hideg vízben áztatjuk 1 napig, közben cseréljük alatta legalább háromszor a vizet.
  2. Ezt követően a megtisztított zöldségekkel, fűszerekkel felfőzzük a húst.
  3. 3 óra alatt puhára főzzük, majd a lében hagyjuk kihűlni és ázni.
  4. A salátához a burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk és puhára főzzük, majd kihűtjük.
  5. Az almát csíkokra szeljük, majd a krumplival, a negyedbe vágott retkekkel, a felkarikázott hagymával összekeverjük.
  6. A tejfölt a citrom facsart levével, a mustárral elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a saláta hozzávalóival összekeverjük. A hagyma szárát karikázzuk a saláta tetejére.

Elkészítési tipp

A kifőtt tojások héját kicsit megtörjük és a sonkalében hagyjuk kihűlni, így a tojás is zamatos lesz.

A sonka fűszeres levéhez használhatunk más zöldfűszereket is, például petrezselymet.

A saláta álljon 1-2 órát, hogy összeérjenek benne az ízek.

A tejfölt lecserélhetjük natúr joghurtra, ez esetben a citromlét hagyjuk ki a receptből.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

„A sonka, ami sosem unalmas” Fűszeres főtt sonka angolzelleres salátával

Hozzávalók

Angolzelleres saláta:

Elkészítés

  1. A húst hideg vízben áztatjuk 1 napig, közben cseréljük alatta legalább háromszor a vizet.
  2. Ezt követően a megtisztított zöldségekkel, fűszerekkel felfőzzük a húst.
  3. 3 óra alatt puhára főzzük, majd a lében hagyjuk kihűlni és ázni.
  4. A salátához a burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk és puhára főzzük, majd kihűtjük.
  5. Az almát csíkokra szeljük, majd a krumplival, a negyedbe vágott retkekkel, a felkarikázott hagymával összekeverjük.
  6. A tejfölt a citrom facsart levével, a mustárral elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a saláta hozzávalóival összekeverjük. A hagyma szárát karikázzuk a saláta tetejére.


Elkészítési tipp

A kifőtt tojások héját kicsit megtörjük és a sonkalében hagyjuk kihűlni, így a tojás is zamatos lesz.

A sonka fűszeres levéhez használhatunk más zöldfűszereket is, például petrezselymet.

A saláta álljon 1-2 órát, hogy összeérjenek benne az ízek.

A tejfölt lecserélhetjük natúr joghurtra, ez esetben a citromlét hagyjuk ki a receptből.

Vénusz tipp

A salátához adhatunk 1 ek Vénusz D-vitamin olajat, mely hozzájárul az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához.