Tökkel ütött pite

Az egyik legínycsiklandozóbb őszi sláger süti az omlós tésztából készült sütőtökös pite. Halloweenkor pedig igazán különleges ünnepi csemege.

Elő- és elkészítési idő

60 + 30 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 500 Kcal / adag

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

  • 1/2 közepes sütőtök
  • 2 tk fahéj
  • fél kk őrölt szegfűszeg
  • 100 g cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl tejszín

Elkészítés

  1. Kezdjük a pite tésztával, hiszen annak legalább egy órát pihennie kell. Egy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. A hideg Vénuszt kockázzuk fel, majd morzsoljuk össze a liszttel. Adjuk hozzá a vizet, és kicsit gyúrjuk, míg összeáll. Vigyázzunk, az omlós tésztát nem kell alaposan átgyúrni. Formáljunk belőle bucit, és tegyük celofánba csomagolva hűtőbe, legalább egy órára.
  2. Eközben süssük elő a sütőtököt 200 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 45 perc alatt. Ha kész, húzzuk le a héját, majd tegyük egy keverőtálba.
  3. Ha már nem túl forró, öntsük hozzá a tejszínt, adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját és a fűszereket. Botmixerrel turmixoljuk simára.
  4. Vegyünk elő egy piteformát. Nyújtsuk ki nagyjából fél cm vastagságúra a lehűtött tésztát, és helyezzük óvatosan a formába. Vágjuk le a széleit, kenjük meg az egész felületet a tojás sárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük elő 10 perc alatt.
  5. Vegyük ki a sütőből, öntsük rá a tökös masszát, majd egyengessük el.
  6. Süssük készre 20 perc alatt. 


Elkészítési tipp

Tálalhatjuk frissen felvert tejszínhabbal vagy vanília fagyival is.

Az omlós tészta jól fagyasztható, érdemes belőle tartani a mélyhűtőben.

Fontos, hogy miután megsült, nyitott ajtajú sütőben hűtsük ki fokozatosan, így biztos nem törik meg a teteje.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Tökkel ütött pite

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

Elkészítés

  1. Kezdjük a pite tésztával, hiszen annak legalább egy órát pihennie kell. Egy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. A hideg Vénuszt kockázzuk fel, majd morzsoljuk össze a liszttel. Adjuk hozzá a vizet, és kicsit gyúrjuk, míg összeáll. Vigyázzunk, az omlós tésztát nem kell alaposan átgyúrni. Formáljunk belőle bucit, és tegyük celofánba csomagolva hűtőbe, legalább egy órára.
  2. Eközben süssük elő a sütőtököt 200 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 45 perc alatt. Ha kész, húzzuk le a héját, majd tegyük egy keverőtálba.
  3. Ha már nem túl forró, öntsük hozzá a tejszínt, adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját és a fűszereket. Botmixerrel turmixoljuk simára.
  4. Vegyünk elő egy piteformát. Nyújtsuk ki nagyjából fél cm vastagságúra a lehűtött tésztát, és helyezzük óvatosan a formába. Vágjuk le a széleit, kenjük meg az egész felületet a tojás sárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük elő 10 perc alatt.
  5. Vegyük ki a sütőből, öntsük rá a tökös masszát, majd egyengessük el.
  6. Süssük készre 20 perc alatt. 



Elkészítési tipp

Tálalhatjuk frissen felvert tejszínhabbal vagy vanília fagyival is.

Az omlós tészta jól fagyasztható, érdemes belőle tartani a mélyhűtőben.

Fontos, hogy miután megsült, nyitott ajtajú sütőben hűtsük ki fokozatosan, így biztos nem törik meg a teteje.