“Megérkezett már a Mikulás?” Olasz mazsolás kalács

A pannettone, azaz az olasz mazsolás kalács kicsit olyan, mint a Télapó. Várni kell rá, de megéri.
Csodás Mikulás ajándék gyerekeknek és felnőtteknek is, érdemes rászánni az időt az elkészítésére.

Elő- és elkészítési idő

15 óra + 40 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 434 Kcal / fő

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 200 g liszt
  • 1,2 dl tej
  • 1 tk élesztő
  • 200 g liszt
  • 7 g por élesztő
  • 1 dl tej
  • 6+1 tojás sárgája
  • 80 g cukor
  • 100 g Vénusz Vajízű Sütőmargarin
  • 1 csipet só
  • 50 g aszalt gyümölcs
  • 50 g mazsola
  • 50 g étcsoki

Elkészítés

  1. Készítsük el először a kovászt: Keverőedényben gyúrjuk össze a lisztet a tejjel és a teáskanálnyi élesztővel, amíg ragacsos masszát kapunk. Zárjuk le fóliával légmentesen, és száraz langyos helyen hagyjuk érni egy éjszakán át.
  2. Másnap, ha a kovász a duplájára dagadt, adjuk hozzá a maradék lisztet, élesztőt, tejet, a csipet sót és cukrot. Keverjük dagasztógépben, vagy kézzel, amíg egynemű lesz a tészta. 
  3. Folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a tojások sárgáját, majd a Vénusz Vajízű Sütőmargarint is. 
  4. Forgassuk bele a mazsolát, az apróra darabolt csokit, és az aszalt gyümölcsöket, majd töltsük pannettone formába, vagy kivajazott hőálló fazékba. Ez a mennyiség 2 közepes, vagy 1 nagyobb kalácshoz elegendő. Fedjük le konyharuhával, és hagyjuk további 2-3 órát kelni szobahőmérsékleten.
  5. Kenjük le egy kevés vízzel kikevert tojássárgájával a kalács tetejét, és 190 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e!


Elkészítési tipp

Csökkentsük a sütő hőmérsékletét az első 10 perc után 180 fokra, majd a sütés végéig fokozatosan 170 fokra!

A Pannettone sokáig eláll, akár télapó ajándékként is adhatjuk barátnőknek, kollégáknak.

Vénusz Vajízű Sütőmargarin

A Vénusz Vajízű Sütőmargarint elsősorban sütéshez, édes vagy sós sütemények készítéséhez, valamint azoknak a családoknak ajánljuk, akik a tradicionális ízeket és a növényi alapú termékeket kedvelik.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

879 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Megérkezett már a Mikulás?” Olasz mazsolás kalács

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Készítsük el először a kovászt: Keverőedényben gyúrjuk össze a lisztet a tejjel és a teáskanálnyi élesztővel, amíg ragacsos masszát kapunk. Zárjuk le fóliával légmentesen, és száraz langyos helyen hagyjuk érni egy éjszakán át.
  2. Másnap, ha a kovász a duplájára dagadt, adjuk hozzá a maradék lisztet, élesztőt, tejet, a csipet sót és cukrot. Keverjük dagasztógépben, vagy kézzel, amíg egynemű lesz a tészta. 
  3. Folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a tojások sárgáját, majd a Vénusz Vajízű Sütőmargarint is. 
  4. Forgassuk bele a mazsolát, az apróra darabolt csokit, és az aszalt gyümölcsöket, majd töltsük pannettone formába, vagy kivajazott hőálló fazékba. Ez a mennyiség 2 közepes, vagy 1 nagyobb kalácshoz elegendő. Fedjük le konyharuhával, és hagyjuk további 2-3 órát kelni szobahőmérsékleten.
  5. Kenjük le egy kevés vízzel kikevert tojássárgájával a kalács tetejét, és 190 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e!



Elkészítési tipp

Csökkentsük a sütő hőmérsékletét az első 10 perc után 180 fokra, majd a sütés végéig fokozatosan 170 fokra!

A Pannettone sokáig eláll, akár télapó ajándékként is adhatjuk barátnőknek, kollégáknak.

Vénusz tipp

Ha laktózmentes tejet és Vénusz Vajízű Sütőmargarint használunk az elkészítéshez, akkor laktózmentes lesz a süteményünk.