“Belegyúrt meglepetés” Marcipános gyümölcsös stollen

Ez a mazsolás stollen, vagyis német kalácsféle csupa ünnep. Az illata a készítéskor belengi a lakást, ráadásul különleges meglepetést rejt minden szelet. 

Elő- és elkészítési idő

2,5 óra + 40 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 430 Kcal / adag

Allergének

Diófélék

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 2 dl tej
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 200 g liszt
  • 1 marék mazsola
  • 100 g cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 6 evőkanál Vénusz Valódi Vajjal
  • 2 narancs lereszelt héja
  • 50 g szeletelt mandula
  • 200 g marcipán


A mázhoz

Elkészítés

  1. Melegítsük meg a tejet, majd nagy keverőtálban futtassuk fel benne az élesztőt egy kanál liszttel 10-15 perc alatt.
  2. Öntsük az élesztős tejbe a lisztet, a cukrot és a tojássárgáját. Keverjük össze a habverő dagasztókarjával alacsony fordulatszámon, míg össze nem áll.
  3. Sózzuk, és keverjük bele a Vénusz Vajvarázslatot is, lisztezzük még, ha úgy érezzük nem áll össze. Keverjük addig, míg sima lágy tésztát nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a mazsolát, a narancs héját és a mandulát. Formázzunk a tésztából labdát, tegyük tálba, fedjük le, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 1-2 órán keresztül, míg nagyjából kétszeresére nő. Közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  4. Helyezzük a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre, formázzunk belőle egy ovális alakú kupacot, majd a sodrófával nyomjunk bele egy árkot hosszában. Ide kerül a marcipán, amit gyúrjunk olyan hosszúságú rúdra, mint a tészta. Tegyük a marcipán szalagot az árokba, és hajtsuk rá a tésztát, hogy teljesen elfedje.  A sodrófával nyomjuk le a tészta tetejét kicsit. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, majd nagyjából 35-40 perc alatt süssük készre.
  5. A sütőből kivéve, még forrón szitáljunk a tetejére porcukrot. Locsoljuk meg a felolvasztott Vajvarázslattal, majd ha kicsit szikkadt, hintsük be újra porcukorral.


Később készítenéd el a receptet? Mentsd el, és bármikor könnyedén megtalálhatod! Regisztrálj és a saját fiókodban gyűjtheted a kedvenceidet!

Elkészítési tipp

Fontos, hogy alaposan megkelesszük a kalácsot, mert attól lesz igazán könnyű és omlós.

Tehetünk bele apróra vágott étcsoki darabkákat is.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

747 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Belegyúrt meglepetés” Marcipános gyümölcsös stollen

Hozzávalók


A mázhoz

Elkészítés

  1. Melegítsük meg a tejet, majd nagy keverőtálban futtassuk fel benne az élesztőt egy kanál liszttel 10-15 perc alatt.
  2. Öntsük az élesztős tejbe a lisztet, a cukrot és a tojássárgáját. Keverjük össze a habverő dagasztókarjával alacsony fordulatszámon, míg össze nem áll.
  3. Sózzuk, és keverjük bele a Vénusz Vajvarázslatot is, lisztezzük még, ha úgy érezzük nem áll össze. Keverjük addig, míg sima lágy tésztát nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a mazsolát, a narancs héját és a mandulát. Formázzunk a tésztából labdát, tegyük tálba, fedjük le, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 1-2 órán keresztül, míg nagyjából kétszeresére nő. Közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  4. Helyezzük a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre, formázzunk belőle egy ovális alakú kupacot, majd a sodrófával nyomjunk bele egy árkot hosszában. Ide kerül a marcipán, amit gyúrjunk olyan hosszúságú rúdra, mint a tészta. Tegyük a marcipán szalagot az árokba, és hajtsuk rá a tésztát, hogy teljesen elfedje.  A sodrófával nyomjuk le a tészta tetejét kicsit. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, majd nagyjából 35-40 perc alatt süssük készre.
  5. A sütőből kivéve, még forrón szitáljunk a tetejére porcukrot. Locsoljuk meg a felolvasztott Vajvarázslattal, majd ha kicsit szikkadt, hintsük be újra porcukorral.


Később készítenéd el a receptet? Mentsd el, és bármikor könnyedén megtalálhatod! Regisztrálj és a saját fiókodban gyűjtheted a kedvenceidet!


Elkészítési tipp

Fontos, hogy alaposan megkelesszük a kalácsot, mert attól lesz igazán könnyű és omlós.

Tehetünk bele apróra vágott étcsoki darabkákat is.

Vénusz tipp

A Vénusz Vajvarázslat 47% valódi vajat tartalmaz, így a kalácsunk is vajas ízű lesz tőle.