“Egy kis újítás nem árt!” Datolyás Eszterházy torta

Minden családnak megvannak a hagyományos ünnepi édességei, tortái. Ez az Eszterházy egyszerre követi a régi receptet, de mégis új a tésztába kevert datolyától és a fondant helyett csokiból készült fedőrétegtől. A végeredmény pedig egy csodálatosan finom, lágy és igazán ünnepi torta.

Elő- és elkészítési idő

2 + 3 óra

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

12 főre

Kalória

~ 483 Kcal / adag

Allergének

Diófélék

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 300 g aszalt datolya
  • 12 tojás
  • 3 ek liszt
  • 1 csipet só
  • 160 g cukor
  • 150 g dió
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 4 lap zselatin
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 100 g étcsoki
  • 3 ek Vénusz Valódi Vajjal
  • 50 g fehércsoki

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Válasszuk szét a tojások fehérjét, tegyük félre a sárgáját is. Nagy keverőedényben verjük kemény habbá a tojásfehérjét úgy, hogy mikor már kezd összeállni, akkor adagoljuk hozzá a porcukor felét. Óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze, forgassuk bele a lisztet és a felaprított, valamint a kimagozott datolya és ledarált dió felét.
  3. Lapátkanállal sütőpapíron terítsük egyenletes fél centi vastagságúra és kb. 30 centi átmérőjű kör alakúra a könnyű habot, majd tegyük a sütőbe, és 10 perc alatt süssük aranybarnára. Ismételjük meg 4-5 alkalommal, amíg a habos tészta el nem fogy.
  4. A készre sült lapokat tegyük konyhapultra, majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt. Nagy tányérral, vagy a tortaforma aljának segítségével vágjuk körbe, hogy szabályos kört kapjunk.
  5. Áztassuk be a zselatin lapokat kevés hideg vízben.
  6. Magas falú lábosban, alacsony lángon folyamatos keverés mellett közepes lángon kezdjük el melegíteni a tojások sárgáját a maradék cukorral és a tejjel. Adjuk hozzá a kikapart vaníliamagokat, és főzzük fel sűrű krémmé. Vigyázzunk, keverjük folyamatosan, és ne hagyjuk forrni, mert különben kicsapódik a tojás. Ha ügyesek voltunk, sűrű krémet kapunk.
  7. Keverjük el a krémben a kifacsart zselatinlapokat, és tegyük félre hűlni.
  8. Verjünk a tejszínből kemény habot, majd keverjük össze a kihűlt krémmel.
  9. Kezdjük el rétegezni a tortát: Próbáljunk egyenlő mennyiségű, vastag krémréteget kenni a tortalapok közé! Ha végeztünk, tegyük hűvös helyre, amíg teljesen kidermed.
  10. Vízgőz fölött olvasszuk fel a Vénusz -t az étcsokival, majd vonjuk be vele a torta tetejét.
  11. Vízgőz fölött olvasszuk fel a fehércsokit is, majd zsákba töltve húzzunk vékony csíkokat az étcsoki rétegre. Hústűvel, vagy fogpiszkálóval húzzunk mintát a fehércsoki csíkokra merőlegesen úgy, hogy ha egyik irányból elértünk a torta széléig, akkor mindig onnan folytatva haladjunk a torta másik széléig: így kapjuk a jellegzetes Eszterházy-mintát.
  12. A maradék aprított dióval és datolyával egyenletesen vonjuk be a torta oldalát. Tegyük hűtőszekrénybe, és fogyasztásig hagyjuk dermedni.



Elkészítési tipp

A tésztát készíthetjük fele dió-fele mandula arányban, úgy is isteni. Kezdjük el előző nap a tortalapok elkészítését!

Ételallergia tipp

Gluténmentes lisztkeverékből nagyon egyszerűen elkészíthetjük gluténmentes változatban is.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Egy kis újítás nem árt!” Datolyás Eszterházy torta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Válasszuk szét a tojások fehérjét, tegyük félre a sárgáját is. Nagy keverőedényben verjük kemény habbá a tojásfehérjét úgy, hogy mikor már kezd összeállni, akkor adagoljuk hozzá a porcukor felét. Óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze, forgassuk bele a lisztet és a felaprított, valamint a kimagozott datolya és ledarált dió felét.
  3. Lapátkanállal sütőpapíron terítsük egyenletes fél centi vastagságúra és kb. 30 centi átmérőjű kör alakúra a könnyű habot, majd tegyük a sütőbe, és 10 perc alatt süssük aranybarnára. Ismételjük meg 4-5 alkalommal, amíg a habos tészta el nem fogy.
  4. A készre sült lapokat tegyük konyhapultra, majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt. Nagy tányérral, vagy a tortaforma aljának segítségével vágjuk körbe, hogy szabályos kört kapjunk.
  5. Áztassuk be a zselatin lapokat kevés hideg vízben.
  6. Magas falú lábosban, alacsony lángon folyamatos keverés mellett közepes lángon kezdjük el melegíteni a tojások sárgáját a maradék cukorral és a tejjel. Adjuk hozzá a kikapart vaníliamagokat, és főzzük fel sűrű krémmé. Vigyázzunk, keverjük folyamatosan, és ne hagyjuk forrni, mert különben kicsapódik a tojás. Ha ügyesek voltunk, sűrű krémet kapunk.
  7. Keverjük el a krémben a kifacsart zselatinlapokat, és tegyük félre hűlni.
  8. Verjünk a tejszínből kemény habot, majd keverjük össze a kihűlt krémmel.
  9. Kezdjük el rétegezni a tortát: Próbáljunk egyenlő mennyiségű, vastag krémréteget kenni a tortalapok közé! Ha végeztünk, tegyük hűvös helyre, amíg teljesen kidermed.
  10. Vízgőz fölött olvasszuk fel a Vénusz -t az étcsokival, majd vonjuk be vele a torta tetejét.
  11. Vízgőz fölött olvasszuk fel a fehércsokit is, majd zsákba töltve húzzunk vékony csíkokat az étcsoki rétegre. Hústűvel, vagy fogpiszkálóval húzzunk mintát a fehércsoki csíkokra merőlegesen úgy, hogy ha egyik irányból elértünk a torta széléig, akkor mindig onnan folytatva haladjunk a torta másik széléig: így kapjuk a jellegzetes Eszterházy-mintát.
  12. A maradék aprított dióval és datolyával egyenletesen vonjuk be a torta oldalát. Tegyük hűtőszekrénybe, és fogyasztásig hagyjuk dermedni.




Elkészítési tipp

A tésztát készíthetjük fele dió-fele mandula arányban, úgy is isteni. Kezdjük el előző nap a tortalapok elkészítését!

Ételallergia tipp

Gluténmentes lisztkeverékből nagyon egyszerűen elkészíthetjük gluténmentes változatban is.

Vénusz tipp

A Vénusztól a krém nem csak lágy lesz, de a vajtól még finom telt ízt is kap.