“Emlékeztek a karácsonyi libára?” Egészben sült ünnepi liba barnamártással

Az egészben sült liba krémes és telt barnamártással olyan ünnepi csemege lehet a családnak, amelyet mindig felemlegetnek majd. Ugyan sokáig sül, de nem lesz vele túl sok gondunk.

Elő- és elkészítési idő

15 perc + 3 óra

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 1980 Kcal / adag

Allergének

Glutén

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 1 egész liba
  • 1 citrom leve
  • 3 ek só
  • fél zacskó sütőpor
  • 4-5 szál rozmaring
  • 2 ek Vénusz étolaj
  • 2-3 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 sárgarépa
  • 1 zeller
  • 8-10 babérlevél
  • 30 g friss kakukkfű
  • 2 dl vörösbor
  • 4-5 ek zabpehely
  • 2-3 ek Worchestershire szósz
  • só, bors

Elkészítés

  1. Forraljunk vizet egy akkora fazékban,  amibe legalább a liba fele belefér. Sózzuk, facsarjuk bele a citrom levét, és szórjunk bele 4-5 babérlevelet.
  2. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  3. Távolítsuk el a libáról a tollmaradványokat, vágjuk le a nyakát, és vágjuk ki a liba fara körüli vastag zsírréteget. Vágjuk le a liba szárnyának a végét is.
  4. Mártsuk a libát a lobogva forró vízbe 1-2 percre, ha nem fér bele az egész, akkor forgassunk rajta. Forrázás után tegyük a libát nagy tepsibe, hagyjuk leszáradni. Keverjük össze a sót a sütőporral, és alaposan dörzsöljük be vele a liba bőrét. Tegyünk rozmaring ágakat és kakukkfüvet a liba belsejébe, majd helyezzük a tepsit az előmelegített sütőbe.
  5. Süssük készre 2-2,5 óra alatt úgy, hogy félóránként forgatunk a libán. Félidőben öntsük le, vagy kanalazzuk ki a kiolvadt nagy mennyiségű zsírt! Ha már szépen átsült a liba, és kezd aranybarna lenni, emeljük a sütő hőmérsékletét 220 fokra, és 10-15 perc alatt pirítsuk készre.
  6. Amíg sül a liba, készítsük el a barnamártást!
  7. Magas falú edényben kevés olajon pirítsuk le a korábban eltávolított libaaprólékot, a háj kivételével. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát, és pirítsuk, míg kicsit bebarnul. Adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket és a fűszernövényeket, és pirítsuk további 8-10 percig. Ha már majdnem odaég, öntsük fel a borral, és kb. 1 liter vízzel, és adjuk hozzá a zabpelyhet is. Főzzük alacsony lángon, amíg a liba sül, az elpárolgott folyadékot időnként pótolva és kavargatva.
  8. Ha már teljesen szétfőtt a hús is, és a zöldségek is, nagy lyukú szűrőn passzírozzuk le. A leszűrt mártást botmixerrel turmixoljuk egészen selymesre, majd tegyük vissza a tűzre. Öntsük hozzá a Worchestershire szószt, és alacsony lángon sűrítsük a kívánt állagúra.
  9. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd tálaljuk forrón a sült libával! 



Elkészítési tipp

A sütőporos sóbevonattól lesz igazán ropogós a bőre a libának!

Mindenképpen tegyük félre a liba kiolvadt zsírját, hűtőben tárolva nagyon sokáig eláll!

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

719 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Emlékeztek a karácsonyi libára?” Egészben sült ünnepi liba barnamártással

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Forraljunk vizet egy akkora fazékban,  amibe legalább a liba fele belefér. Sózzuk, facsarjuk bele a citrom levét, és szórjunk bele 4-5 babérlevelet.
  2. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  3. Távolítsuk el a libáról a tollmaradványokat, vágjuk le a nyakát, és vágjuk ki a liba fara körüli vastag zsírréteget. Vágjuk le a liba szárnyának a végét is.
  4. Mártsuk a libát a lobogva forró vízbe 1-2 percre, ha nem fér bele az egész, akkor forgassunk rajta. Forrázás után tegyük a libát nagy tepsibe, hagyjuk leszáradni. Keverjük össze a sót a sütőporral, és alaposan dörzsöljük be vele a liba bőrét. Tegyünk rozmaring ágakat és kakukkfüvet a liba belsejébe, majd helyezzük a tepsit az előmelegített sütőbe.
  5. Süssük készre 2-2,5 óra alatt úgy, hogy félóránként forgatunk a libán. Félidőben öntsük le, vagy kanalazzuk ki a kiolvadt nagy mennyiségű zsírt! Ha már szépen átsült a liba, és kezd aranybarna lenni, emeljük a sütő hőmérsékletét 220 fokra, és 10-15 perc alatt pirítsuk készre.
  6. Amíg sül a liba, készítsük el a barnamártást!
  7. Magas falú edényben kevés olajon pirítsuk le a korábban eltávolított libaaprólékot, a háj kivételével. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát, és pirítsuk, míg kicsit bebarnul. Adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket és a fűszernövényeket, és pirítsuk további 8-10 percig. Ha már majdnem odaég, öntsük fel a borral, és kb. 1 liter vízzel, és adjuk hozzá a zabpelyhet is. Főzzük alacsony lángon, amíg a liba sül, az elpárolgott folyadékot időnként pótolva és kavargatva.
  8. Ha már teljesen szétfőtt a hús is, és a zöldségek is, nagy lyukú szűrőn passzírozzuk le. A leszűrt mártást botmixerrel turmixoljuk egészen selymesre, majd tegyük vissza a tűzre. Öntsük hozzá a Worchestershire szószt, és alacsony lángon sűrítsük a kívánt állagúra.
  9. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd tálaljuk forrón a sült libával! 




Elkészítési tipp

A sütőporos sóbevonattól lesz igazán ropogós a bőre a libának!

Mindenképpen tegyük félre a liba kiolvadt zsírját, hűtőben tárolva nagyon sokáig eláll!

Vénusz tipp

Készítsünk egyszerű krumplipürét köretnek és használjunk hozzá Vénusz Valódi Vajjalt.