Tengeri halleves

Ha picit unjuk már a halászlevet, de szívesen ennénk hallevest az ünnepekkor, ez a tengeri halas leves igazi csemege, amivel biztos, hogy lenyűgözzük a vendégeket és a családunkat.

Elő- és elkészítési idő

30 + 60 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

4-6 főre

Kalória

~ 520 Kcal / adag

Allergének

Hal

Puhatestűek

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 1,5 kg vegyes tengeri hal
  • 1 kis polip
  • 1 kis tintahal
  • 4 kápia paprika
  • 2 chili
  • 3 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma (3 apróra vágott, 2 egész)
  • 3 krumpli (2 apróra vágott, 1 egész)
  • 2 dl fehérbor
  • 2-3 paradicsom
  • 4 ek Vénusz D-vitamin étolaj
  • 2 csipet sáfrány
  • 1 köteg friss petrezselyem
  • 1 dl olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés

  1. Készítsük elő a halakat: a nagyobbakból filézzük le éles késsel a levesbetétnek szánt darabokat, sózzuk be és tegyük félre.
  2. Nagy fazékban, kevés Vénusz D-vitamin étolajon pirítsuk elő a felszeletelt hagymát, a fokhagyma nagy részét, egy felszeletelt kápiapaprikát, és a paradicsomot.
  3. Adjuk hozzá a hal aprólékot és az apróra kockázott krumplit, az egész krumplit, és az egész fokhagymákat, de mielőtt megpirulna, öntsük fel a fehérborral, és 1,5 liter vízzel. Adjuk a leveshez a chilit is egészben. Főzzük nagy lángon 30 percig.
  4. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Tegyünk 3 kápia paprikát tepsire, és néha átforgatva süssük 15-20 percig, amíg megfeketedik a héja. Ha megsült, húzzuk le a héját, csumázzuk, és magozzuk ki, tegyük félre.
  5. Vegyük ki a levesből az egész krumplit, és az egész fokhagymákat. Passzírozzuk le a levest, hogy tiszta levet kapjunk, majd tegyük vissza a tűzhelyre.
  6. Adjuk a leveshez a nagyobb haldarabokat, és főzzük készre 10 perc alatt.
  7. Nagyon forró serpenyőben, kevés Vénusz D-vitamin étolajon pár perc alatt pirítsuk meg a tintahalat, polipot, és adjuk ezeket is a leveshez.
  8. Mozsárban pépesítsük össze a sült kápiapaprikát az egészben főtt krumplival, az egészben főtt fokhagymákkal, kevés sóval és a sáfránnyal, majd folyamatosan keverve adagoljuk hozzá az olívaolajat, mintha házi majonézt csinálnánk.
  9. Tálaljuk mélytányérba: először tegyünk a tányér aljára kanálnyit a sáfrányos sült paprika püréből, majd jöhet rá a lé a haldarabokkal. Szórjunk rá kevés friss, apróra vágott petrezselymet!


                    Elkészítési tipp

                    Pirítsunk bagettkockákat levesbetétnek!

                    Tálaláskor adjunk pár csepp citromot a leveshez.

                    Vénusz D-vitamin étolaj

                    A Vénusz D-vitamin étolajhoz gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amelyet egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk.

                    Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

                    TOVÁBBI RECEPTEK

                    887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

                    Betöltést jelző forgó ikon

                    További receptek betöltése

                    Tengeri halleves

                    Hozzávalók

                    Elkészítés

                    1. Készítsük elő a halakat: a nagyobbakból filézzük le éles késsel a levesbetétnek szánt darabokat, sózzuk be és tegyük félre.
                    2. Nagy fazékban, kevés Vénusz D-vitamin étolajon pirítsuk elő a felszeletelt hagymát, a fokhagyma nagy részét, egy felszeletelt kápiapaprikát, és a paradicsomot.
                    3. Adjuk hozzá a hal aprólékot és az apróra kockázott krumplit, az egész krumplit, és az egész fokhagymákat, de mielőtt megpirulna, öntsük fel a fehérborral, és 1,5 liter vízzel. Adjuk a leveshez a chilit is egészben. Főzzük nagy lángon 30 percig.
                    4. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Tegyünk 3 kápia paprikát tepsire, és néha átforgatva süssük 15-20 percig, amíg megfeketedik a héja. Ha megsült, húzzuk le a héját, csumázzuk, és magozzuk ki, tegyük félre.
                    5. Vegyük ki a levesből az egész krumplit, és az egész fokhagymákat. Passzírozzuk le a levest, hogy tiszta levet kapjunk, majd tegyük vissza a tűzhelyre.
                    6. Adjuk a leveshez a nagyobb haldarabokat, és főzzük készre 10 perc alatt.
                    7. Nagyon forró serpenyőben, kevés Vénusz D-vitamin étolajon pár perc alatt pirítsuk meg a tintahalat, polipot, és adjuk ezeket is a leveshez.
                    8. Mozsárban pépesítsük össze a sült kápiapaprikát az egészben főtt krumplival, az egészben főtt fokhagymákkal, kevés sóval és a sáfránnyal, majd folyamatosan keverve adagoljuk hozzá az olívaolajat, mintha házi majonézt csinálnánk.
                    9. Tálaljuk mélytányérba: először tegyünk a tányér aljára kanálnyit a sáfrányos sült paprika püréből, majd jöhet rá a lé a haldarabokkal. Szórjunk rá kevés friss, apróra vágott petrezselymet!



                                      Elkészítési tipp

                                      Pirítsunk bagettkockákat levesbetétnek!

                                      Tálaláskor adjunk pár csepp citromot a leveshez.