“Minden korty mellé jár egy falat” Tonhalas kapribogyós humusz krékerrel

Halat enni az újévi babonák szerint kétesélyes. A folyó menti városokban úgy tartják, szerencsét hoz, másutt pedig, hogy elúsztatja a szerencsét. Ha vendégeket várunk, és nem vagyunk babonásak, próbáljuk ki ezt a tonhalkrémet, ami tökéletes előétel egy pohár pezsgő mellé.

Elő- és elkészítési idő

15 + 10 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~ 380 Kcal / adag

Allergének

Glutén

Hal

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 1 tonhal konzerv
  • 4 ek kapribogyó
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • fél citrom leve
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek tahini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 200 g teljes kiőrlésű vagy sima liszt
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 tk  szárított bazsalikom
  • 1 tk szárított oregano
  • bors
  • 3 ek Vénusz étolaj
  • fél pohár hideg víz

Elkészítés

  1. Kezdjük a krékerrel. Ennek elkészítése szuper egyszerű, csak tartsuk be az időket. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 
  2. Keverjük össze a lisztet, a sót, cukrot, a szárított fűszereket és a borsot. Öntsük hozzá a Vénusz étolajat és a vizet. Határozott mozdulatokkal keverjük el a tésztát, de ne gyúrjuk sokáig, elég nagyjából 15 mp hozzá, hogy összeálljon. Vegyük kézbe, formázzunk belőle gombócot, majd vágjuk 4 egyenlő részre, és pihentessük 10 percig.
  3. Nyújtsuk ki egyenként a 4 gombócot. A lényeg, hogy nagyon vékony legyen a tészta: ha nyújtás közben úgy látjuk, hogy összeugrik, hagyjuk picit állni, és utána próbálkozzunk. Akkor jó, ha 2-3 mm a vastagsága.
  4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezzük rá a kinyújtott tésztákat. Ekkora adagból 2-3 körre elég tésztát kapunk. 
  5. Süssük a forró sütőben 4-5 percig a tészta egyik oldalát, majd vegyük ki, és tegyük vissza a másik oldalával is ugyanennyi időre. Akkor jó, ha kifehéredik. Tálalás előtt érdemes 1-2 órát állni hagyni, úgy lesz igazán ropogós. Mielőtt tálaljuk törjük kisebb darabokra. 
  6. Szűrjük le a csicseriborsót, tegyük félre a levét. Öntsük a csicserit az aprítógépbe, tegyük mellé a fokhagymát, a tahinit és az olívaolajat, illetve a kapribogyót. Nagyon alaposan turmixoljuk át, míg selymes krémet nem kapunk.
  7. Adjuk hozzá a lecsepegtetett tonhalkonzervet, majd nyomjuk bele a citrom levét, és ezzel is turmixoljuk át, attól függően, hogy homogén állagú krémet szeretnénk vagy épp a haltól kissé darabosat.
  8. Mikor kész kóstoljuk meg, és csak ezután sózzuk ha szükséges, mivel a kapribogyó elég sós. Borsozzuk, és a házi krékerrel együtt tálaljuk.


Elkészítési tipp

Feldobhatjuk a krémet apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemzölddel is.

Tonhal helyett keverhetjük hozzá 200 fokon fél órán át sütött padlizsán húsát is, úgy is nagyon finom.

Ételallergia tipp

Ha kihagyjuk belőle a tonhalat, úgy is nagyon finom, és még vegetáriánusok is ehetik.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Minden korty mellé jár egy falat” Tonhalas kapribogyós humusz krékerrel

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kezdjük a krékerrel. Ennek elkészítése szuper egyszerű, csak tartsuk be az időket. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 
  2. Keverjük össze a lisztet, a sót, cukrot, a szárított fűszereket és a borsot. Öntsük hozzá a Vénusz étolajat és a vizet. Határozott mozdulatokkal keverjük el a tésztát, de ne gyúrjuk sokáig, elég nagyjából 15 mp hozzá, hogy összeálljon. Vegyük kézbe, formázzunk belőle gombócot, majd vágjuk 4 egyenlő részre, és pihentessük 10 percig.
  3. Nyújtsuk ki egyenként a 4 gombócot. A lényeg, hogy nagyon vékony legyen a tészta: ha nyújtás közben úgy látjuk, hogy összeugrik, hagyjuk picit állni, és utána próbálkozzunk. Akkor jó, ha 2-3 mm a vastagsága.
  4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezzük rá a kinyújtott tésztákat. Ekkora adagból 2-3 körre elég tésztát kapunk. 
  5. Süssük a forró sütőben 4-5 percig a tészta egyik oldalát, majd vegyük ki, és tegyük vissza a másik oldalával is ugyanennyi időre. Akkor jó, ha kifehéredik. Tálalás előtt érdemes 1-2 órát állni hagyni, úgy lesz igazán ropogós. Mielőtt tálaljuk törjük kisebb darabokra. 
  6. Szűrjük le a csicseriborsót, tegyük félre a levét. Öntsük a csicserit az aprítógépbe, tegyük mellé a fokhagymát, a tahinit és az olívaolajat, illetve a kapribogyót. Nagyon alaposan turmixoljuk át, míg selymes krémet nem kapunk.
  7. Adjuk hozzá a lecsepegtetett tonhalkonzervet, majd nyomjuk bele a citrom levét, és ezzel is turmixoljuk át, attól függően, hogy homogén állagú krémet szeretnénk vagy épp a haltól kissé darabosat.
  8. Mikor kész kóstoljuk meg, és csak ezután sózzuk ha szükséges, mivel a kapribogyó elég sós. Borsozzuk, és a házi krékerrel együtt tálaljuk.



Elkészítési tipp

Feldobhatjuk a krémet apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemzölddel is.

Tonhal helyett keverhetjük hozzá 200 fokon fél órán át sütött padlizsán húsát is, úgy is nagyon finom.

Ételallergia tipp

Ha kihagyjuk belőle a tonhalat, úgy is nagyon finom, és még vegetáriánusok is ehetik.

Vénusz tipp

Keverjünk krémesre Vénusz Napfölt, és tálaljuk ezt is a mártogatós nasihoz!