“Te vagy a legjobb szakács kicsim!” Marhapofa juhtúrós galuskával

Ezzel a marhapofa pörkölttel bárkit le lehet venni a lábáról. A lassú lángon főzéstől úgy olvad az ember szájában a hús,hogy attól még a juhtúrós galuska  is ellágyul.

Elő- és elkészítési idő

20 + 150 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~1534 kCal / adag

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 1,5 kg marha pofa
  • 4 fej hagyma
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 6 db babérlevél
  • 35 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 20 dkg juhtúró
  • bors
  • 8 ek Vénusz napraforgó-étolaj

Elkészítés

  1. Szeleteljük fel a marhapofát jó nagy, 5-6 centis kockákra. A hagymát vágjuk apróra.
  2. Vastag falú edényben hevítsük az olaj felét. Adjuk hozzá a hagymát, majd ha már egy kis színt kap, a húst is. Pirítsuk át alaposan, amíg pörzsréteg képződik a húson. Sózzuk, dobjuk rá a babérlevelet, öntsük fel a vörösborral és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a húst. Fedjük le és alacsony lángon főzzük legalább két órán keresztül.
  3. Időnként kavarjuk át a pörköltet, ha nagyon elpárologna a folyadék, pótoljuk.
  4. Amikor már látjuk, hogy puhul a hús, készítsük el a galuskát hozzá: keverőedényben keverjük el a lisztet a tojásokkal, némi sóval és épp csak annyi vízzel, amennyitől ragadós-nyúlós, lágy galuskatésztát kapunk
  5. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, sózzuk meg, majd szaggassuk ki a galuskát két kanál segítségével a következő módon: kanalazzunk egy bő fél kanálnyit a galuskából az egyik kanállal, majd a lobogva forró víz felett húzzuk le róla a másik kanállal. Addig ismételjük, amíg el nem fogy a galuska.
  6. Amikor az összes galuska feljött a víz tetejére, főzzük további három percig, aztán szedjük ki őket és csepegtessük le.
  7. Teflonserpenyőben hevítsük fel a maradék olajat, majd adjuk hozzá a galuskákat. Morzsoljuk rá a juhtúrót és pirítsuk össze, amíg szép aranybarna színt nem kap. Szedjük tányérba a juhtúrós galuskát, merjünk rá bőségesen szaftot és húst, tálaljuk frissen őrölt borssal.


Elkészítési tipp

Próbáljunk meg marhapofát szerezni a hentesnél! Ha puhára fő, sokkal omlósabb és finomabb lesz belőle az étel, mint mondjuk a lábszárból.

Használjunk nyugodtan tejfölt a pörkölt tálalásához, illik hozzá.

Főzzünk bátran nagyobb adagot a marhapofa pörköltből: hűtőben tárolva több napig is fogyasztható.

Ételallergia tipp

Ha laktózmentesre szeretnénk készíteni az ételt, használjunk juhtúró helyett laktózmentes túrót.

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

625 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Te vagy a legjobb szakács kicsim!” Marhapofa juhtúrós galuskával

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Szeleteljük fel a marhapofát jó nagy, 5-6 centis kockákra. A hagymát vágjuk apróra.
  2. Vastag falú edényben hevítsük az olaj felét. Adjuk hozzá a hagymát, majd ha már egy kis színt kap, a húst is. Pirítsuk át alaposan, amíg pörzsréteg képződik a húson. Sózzuk, dobjuk rá a babérlevelet, öntsük fel a vörösborral és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a húst. Fedjük le és alacsony lángon főzzük legalább két órán keresztül.
  3. Időnként kavarjuk át a pörköltet, ha nagyon elpárologna a folyadék, pótoljuk.
  4. Amikor már látjuk, hogy puhul a hús, készítsük el a galuskát hozzá: keverőedényben keverjük el a lisztet a tojásokkal, némi sóval és épp csak annyi vízzel, amennyitől ragadós-nyúlós, lágy galuskatésztát kapunk
  5. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, sózzuk meg, majd szaggassuk ki a galuskát két kanál segítségével a következő módon: kanalazzunk egy bő fél kanálnyit a galuskából az egyik kanállal, majd a lobogva forró víz felett húzzuk le róla a másik kanállal. Addig ismételjük, amíg el nem fogy a galuska.
  6. Amikor az összes galuska feljött a víz tetejére, főzzük további három percig, aztán szedjük ki őket és csepegtessük le.
  7. Teflonserpenyőben hevítsük fel a maradék olajat, majd adjuk hozzá a galuskákat. Morzsoljuk rá a juhtúrót és pirítsuk össze, amíg szép aranybarna színt nem kap. Szedjük tányérba a juhtúrós galuskát, merjünk rá bőségesen szaftot és húst, tálaljuk frissen őrölt borssal.



Elkészítési tipp

Próbáljunk meg marhapofát szerezni a hentesnél! Ha puhára fő, sokkal omlósabb és finomabb lesz belőle az étel, mint mondjuk a lábszárból.

Használjunk nyugodtan tejfölt a pörkölt tálalásához, illik hozzá.

Főzzünk bátran nagyobb adagot a marhapofa pörköltből: hűtőben tárolva több napig is fogyasztható.

Ételallergia tipp

Ha laktózmentesre szeretnénk készíteni az ételt, használjunk juhtúró helyett laktózmentes túrót.

Vénusz tipp

A Vénusz étolaj több mint 60 éve a hagyományos magyar ételek meghatározó alapanyaga.