“Te vagy a legjobb szakács kicsim!” Marhapofa juhtúrós galuskával

Ezzel a marhapofa pörkölttel bárkit le lehet venni a lábáról. A lassú lángon főzéstől úgy olvad az ember szájában a hús,hogy attól még a juhtúrós galuska  is ellágyul.

Elő- és elkészítési idő

20 + 150 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~1534 kCal / adag

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 1,5 kg marha pofa
  • 4 fej hagyma
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 6 db babérlevél
  • 35 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 20 dkg juhtúró
  • bors
  • 8 ek Vénusz napraforgó-étolaj

Elkészítés

  1. Szeleteljük fel a marhapofát jó nagy, 5-6 centis kockákra. A hagymát vágjuk apróra.
  2. Vastag falú edényben hevítsük az olaj felét. Adjuk hozzá a hagymát, majd ha már egy kis színt kap, a húst is. Pirítsuk át alaposan, amíg pörzsréteg képződik a húson. Sózzuk, dobjuk rá a babérlevelet, öntsük fel a vörösborral és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a húst. Fedjük le és alacsony lángon főzzük legalább két órán keresztül.
  3. Időnként kavarjuk át a pörköltet, ha nagyon elpárologna a folyadék, pótoljuk.
  4. Amikor már látjuk, hogy puhul a hús, készítsük el a galuskát hozzá: keverőedényben keverjük el a lisztet a tojásokkal, némi sóval és épp csak annyi vízzel, amennyitől ragadós-nyúlós, lágy galuskatésztát kapunk
  5. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, sózzuk meg, majd szaggassuk ki a galuskát két kanál segítségével a következő módon: kanalazzunk egy bő fél kanálnyit a galuskából az egyik kanállal, majd a lobogva forró víz felett húzzuk le róla a másik kanállal. Addig ismételjük, amíg el nem fogy a galuska.
  6. Amikor az összes galuska feljött a víz tetejére, főzzük további három percig, aztán szedjük ki őket és csepegtessük le.
  7. Teflonserpenyőben hevítsük fel a maradék olajat, majd adjuk hozzá a galuskákat. Morzsoljuk rá a juhtúrót és pirítsuk össze, amíg szép aranybarna színt nem kap. Szedjük tányérba a juhtúrós galuskát, merjünk rá bőségesen szaftot és húst, tálaljuk frissen őrölt borssal.


Elkészítési tipp

Próbáljunk meg marhapofát szerezni a hentesnél! Ha puhára fő, sokkal omlósabb és finomabb lesz belőle az étel, mint mondjuk a lábszárból.

Használjunk nyugodtan tejfölt a pörkölt tálalásához, illik hozzá.

Főzzünk bátran nagyobb adagot a marhapofa pörköltből: hűtőben tárolva több napig is fogyasztható.

Ételallergia tipp

Ha laktózmentesre szeretnénk készíteni az ételt, használjunk juhtúró helyett laktózmentes túrót.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Te vagy a legjobb szakács kicsim!” Marhapofa juhtúrós galuskával

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Szeleteljük fel a marhapofát jó nagy, 5-6 centis kockákra. A hagymát vágjuk apróra.
  2. Vastag falú edényben hevítsük az olaj felét. Adjuk hozzá a hagymát, majd ha már egy kis színt kap, a húst is. Pirítsuk át alaposan, amíg pörzsréteg képződik a húson. Sózzuk, dobjuk rá a babérlevelet, öntsük fel a vörösborral és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a húst. Fedjük le és alacsony lángon főzzük legalább két órán keresztül.
  3. Időnként kavarjuk át a pörköltet, ha nagyon elpárologna a folyadék, pótoljuk.
  4. Amikor már látjuk, hogy puhul a hús, készítsük el a galuskát hozzá: keverőedényben keverjük el a lisztet a tojásokkal, némi sóval és épp csak annyi vízzel, amennyitől ragadós-nyúlós, lágy galuskatésztát kapunk
  5. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, sózzuk meg, majd szaggassuk ki a galuskát két kanál segítségével a következő módon: kanalazzunk egy bő fél kanálnyit a galuskából az egyik kanállal, majd a lobogva forró víz felett húzzuk le róla a másik kanállal. Addig ismételjük, amíg el nem fogy a galuska.
  6. Amikor az összes galuska feljött a víz tetejére, főzzük további három percig, aztán szedjük ki őket és csepegtessük le.
  7. Teflonserpenyőben hevítsük fel a maradék olajat, majd adjuk hozzá a galuskákat. Morzsoljuk rá a juhtúrót és pirítsuk össze, amíg szép aranybarna színt nem kap. Szedjük tányérba a juhtúrós galuskát, merjünk rá bőségesen szaftot és húst, tálaljuk frissen őrölt borssal.



Elkészítési tipp

Próbáljunk meg marhapofát szerezni a hentesnél! Ha puhára fő, sokkal omlósabb és finomabb lesz belőle az étel, mint mondjuk a lábszárból.

Használjunk nyugodtan tejfölt a pörkölt tálalásához, illik hozzá.

Főzzünk bátran nagyobb adagot a marhapofa pörköltből: hűtőben tárolva több napig is fogyasztható.

Ételallergia tipp

Ha laktózmentesre szeretnénk készíteni az ételt, használjunk juhtúró helyett laktózmentes túrót.

Vénusz tipp

A Vénusz étolaj több mint 60 éve a hagyományos magyar ételek meghatározó alapanyaga.