“Szedjél még bátran” Szaftos báránycsülök medvehagymás galuskával

Sajnos keveset eszünk belőle, pedig a bárány igazán finom, ráadásul klasszikusan húsvéti étel! Ezt a finom bárányragut biztos, hogy nem kell kétszer kínálni.

Elő- és elkészítési idő

15 perc + 2,5 óra

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~ 1100 kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 2 ek Vénusz étolaj
  • 4 báránycsülök
  • 1 ek füstölt paprika
  • 1 ek őrölt koriander
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes fej hagyma
  • 3 sárgarépa
  • 5 szál halványító zeller
  • 6 babérlevél
  • 5 paradicsom
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 1 citrom leve
  • 2-3 ág rozmaring
  • só, bors
  • 300 g liszt
  • 2 tojás
  • 1-2 dl víz
  • 1 köteg medvehagyma

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra!
  2. Hevítsünk teflonserpenyőben kevés olajat, majd gyorsan pirítsuk körbe a csülköket. Amikor már pirul, hintsük be a füstölt paprikával, a korianderrel és sózzuk, borsozzuk. További pár perc pirítás után vegyük ki a serpenyőből a csülköket, és tegyük hőálló tálba vagy fazékba, amit betehetünk a sütőbe.
  3. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk le a serpenyőben az apróra vágott hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert. Ha kezd színe lenni, adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott paradicsomot, és öntsük fel a fehérborral. Főzzük 2-3 percig, amíg az alkohol elpárolog.
  4. Öntsük a báránycsülökhöz a zöldségeket, és adjunk hozzá még 2 deci vizet, a babérleveleket és a friss rozmaringot. Fedjük le az edényt, majd tegyük a sütőbe, és süssük 2 órán keresztül alacsony hőfokon.
  5. Ha letelt a 2 óra, vegyük ki a sütőből, óvatosan szedjük ki a szaftból a csülköket, távolítsuk el a babérleveleket és a rozmaringágakat, majd botmixerrel a tejszín hozzáadása közben pürésítsük egyenletesen krémesre a megpuhult zöldségeket. Sózzuk ízlés szerint, és facsarjuk bele egy citrom levét! Tegyük vissza a bárányt az edénybe, majd dobjuk vissza a sütőbe, ezúttal már fedő nélkül.
  6. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, sózzuk. Nagy keverőedényben keverjünk a lisztből, a csipet sóból, a tojásokból és az apróra vágott medvehagymából galuskatésztát. Adagoljunk hozzá kevés vizet, annyit, hogy lágy, ragadós tésztát kapjunk. Két kanál segítségével szaggassuk a forrásban lévő vízbe a tésztát. Ha feljönnek a galuskák a víz tetejére, főzzük őket további 5-7 percig, majd szűrjük le, és rázzuk kicsit össze, hogy ne tapadjanak egymáshoz.
  7. Tálaljuk forrón a galuskával a frissen elkészült csülköket, majd merjünk a tányérra bőségesen a szaftból is.


Elkészítési tipp

Ha van időnk, süthetjük akár 135 fokon 3 óráig is a csülköket a zöldségekkel, csak még puhább, és mélyebb ízű lesz a bárány.

A galuskába medvehagyma helyett tehetünk akár petrezselymet is!

Miután elkészültek a galuskák, kevés olajon pirítsuk le teflonserpenyőben, hogy egy kis színt kapjon, és még finomabb legyen az ebédünk!

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Szedjél még bátran” Szaftos báránycsülök medvehagymás galuskával

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra!
  2. Hevítsünk teflonserpenyőben kevés olajat, majd gyorsan pirítsuk körbe a csülköket. Amikor már pirul, hintsük be a füstölt paprikával, a korianderrel és sózzuk, borsozzuk. További pár perc pirítás után vegyük ki a serpenyőből a csülköket, és tegyük hőálló tálba vagy fazékba, amit betehetünk a sütőbe.
  3. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk le a serpenyőben az apróra vágott hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert. Ha kezd színe lenni, adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott paradicsomot, és öntsük fel a fehérborral. Főzzük 2-3 percig, amíg az alkohol elpárolog.
  4. Öntsük a báránycsülökhöz a zöldségeket, és adjunk hozzá még 2 deci vizet, a babérleveleket és a friss rozmaringot. Fedjük le az edényt, majd tegyük a sütőbe, és süssük 2 órán keresztül alacsony hőfokon.
  5. Ha letelt a 2 óra, vegyük ki a sütőből, óvatosan szedjük ki a szaftból a csülköket, távolítsuk el a babérleveleket és a rozmaringágakat, majd botmixerrel a tejszín hozzáadása közben pürésítsük egyenletesen krémesre a megpuhult zöldségeket. Sózzuk ízlés szerint, és facsarjuk bele egy citrom levét! Tegyük vissza a bárányt az edénybe, majd dobjuk vissza a sütőbe, ezúttal már fedő nélkül.
  6. Forraljunk bőséges mennyiségű vizet, sózzuk. Nagy keverőedényben keverjünk a lisztből, a csipet sóból, a tojásokból és az apróra vágott medvehagymából galuskatésztát. Adagoljunk hozzá kevés vizet, annyit, hogy lágy, ragadós tésztát kapjunk. Két kanál segítségével szaggassuk a forrásban lévő vízbe a tésztát. Ha feljönnek a galuskák a víz tetejére, főzzük őket további 5-7 percig, majd szűrjük le, és rázzuk kicsit össze, hogy ne tapadjanak egymáshoz.
  7. Tálaljuk forrón a galuskával a frissen elkészült csülköket, majd merjünk a tányérra bőségesen a szaftból is.



Elkészítési tipp

Ha van időnk, süthetjük akár 135 fokon 3 óráig is a csülköket a zöldségekkel, csak még puhább, és mélyebb ízű lesz a bárány.

A galuskába medvehagyma helyett tehetünk akár petrezselymet is!

Miután elkészültek a galuskák, kevés olajon pirítsuk le teflonserpenyőben, hogy egy kis színt kapjon, és még finomabb legyen az ebédünk!