“A saját kezemmel gyúrtam” Mazsolás sáfrányos kalács

Egészen más, ha mi készítjük a kalácsot otthon! Próbáljuk ki, nem bonyolult, és imádni fogja a család!

Elő- és elkészítési idő

90 + 40 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 350 kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 20 g friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 80 g cukor 
  • 80 g Vénusz Sütőmargarin
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 1 csipet sáfrány vagy 3 ek sáfrányos szeklice
  • 1 kis marék mazsola
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. Keverjünk a langyos tejbe kanálnyi cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre 10 percre, amíg felfut.
  2. Dagasztógép üstjében, vagy nagy keverőedényben gyúrjunk lágy tésztát az összes hozzávalóból. A sáfrányt mozsárban porítsuk előtte! Ha kész a tészta, fedjük le, majd hagyjuk megkelni 35-45 perc alatt.
  3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
  4. Ha megkelt a tészta, enyhén belisztezett felületen vágjuk ketté, majd mindkét felét szeljük további 3 darabra. Gyúrjunk 35-40 centi hosszú hurkát mind a 6 tésztadarabból, majd 3-3 tésztacsíkot felhasználva fonjunk 2 kalácsot belőle.
  5. Verjünk fel 1 tojást, keverjük el 2 kanálnyi vízzel, majd jó alaposan kenjük le vele a kalácsokat.
  6. Helyezzük a kalácsokat enyhén beolajozott tepsire, majd hagyjuk további 30-40 percig kelni, majd kenjük le újra a tojással.
  7. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük készre 25-30 perc alatt.
  8. Tálalhatjuk forrón is, de miután kihűl, tiszta konyharuhába csomagolva akár napokkal később is finom puha marad!


                  Elkészítési tipp

                  Csinálhatunk a megadott alapanyagokból 1 nagy kalácsot is, ekkor süssük 10-15 perccel tovább a tésztát!

                  Akkor jó a húsvéti kalács, ha nem túl édes, és enyhén sós, így lesz kiváló kísérője a húsvéti finomságoknak.

                  Fontos, hogy kétszer kenjük le sütés előtt tojással a tésztát, így lesz szép mélybarna a sütéskor a felszíne.

                  Vénusz Natúr Sütőmargarin

                  A Vénusz margarinokhoz a repce legjavát használjuk fel. A magokból először fizikai úton első préselésű repceolajat nyerünk ki, amit finomítunk, majd más növényi olajokkal gazdagítunk.

                  Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

                  TOVÁBBI RECEPTEK

                  879 db recept találat. Elértél a lista aljára.

                  Betöltést jelző forgó ikon

                  További receptek betöltése

                  “A saját kezemmel gyúrtam” Mazsolás sáfrányos kalács

                  Hozzávalók

                  Elkészítés

                  1. Keverjünk a langyos tejbe kanálnyi cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre 10 percre, amíg felfut.
                  2. Dagasztógép üstjében, vagy nagy keverőedényben gyúrjunk lágy tésztát az összes hozzávalóból. A sáfrányt mozsárban porítsuk előtte! Ha kész a tészta, fedjük le, majd hagyjuk megkelni 35-45 perc alatt.
                  3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
                  4. Ha megkelt a tészta, enyhén belisztezett felületen vágjuk ketté, majd mindkét felét szeljük további 3 darabra. Gyúrjunk 35-40 centi hosszú hurkát mind a 6 tésztadarabból, majd 3-3 tésztacsíkot felhasználva fonjunk 2 kalácsot belőle.
                  5. Verjünk fel 1 tojást, keverjük el 2 kanálnyi vízzel, majd jó alaposan kenjük le vele a kalácsokat.
                  6. Helyezzük a kalácsokat enyhén beolajozott tepsire, majd hagyjuk további 30-40 percig kelni, majd kenjük le újra a tojással.
                  7. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük készre 25-30 perc alatt.
                  8. Tálalhatjuk forrón is, de miután kihűl, tiszta konyharuhába csomagolva akár napokkal később is finom puha marad!



                                  Elkészítési tipp

                                  Csinálhatunk a megadott alapanyagokból 1 nagy kalácsot is, ekkor süssük 10-15 perccel tovább a tésztát!

                                  Akkor jó a húsvéti kalács, ha nem túl édes, és enyhén sós, így lesz kiváló kísérője a húsvéti finomságoknak.

                                  Fontos, hogy kétszer kenjük le sütés előtt tojással a tésztát, így lesz szép mélybarna a sütéskor a felszíne.