“A saját kezemmel gyúrtam” Mazsolás sáfrányos kalács

Nincs húsvét kalács nélkül, de egészen más, ha mi készítjük! Próbáljuk ki, nem bonyolult, és imádni fogja a család!

Elő- és elkészítési idő

90 + 40 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 350 kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 20 g friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 80 g cukor 
  • 80 g Vénusz Sütőmargarin
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 1 csipet sáfrány vagy 3 ek sáfrányos szeklice
  • 1 kis marék mazsola
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. Keverjünk a langyos tejbe kanálnyi cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre 10 percre, amíg felfut.
  2. Dagasztógép üstjében, vagy nagy keverőedényben gyúrjunk lágy tésztát az összes hozzávalóból. A sáfrányt mozsárban porítsuk előtte! Ha kész a tészta, fedjük le, majd hagyjuk megkelni 35-45 perc alatt.
  3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
  4. Ha megkelt a tészta, enyhén belisztezett felületen vágjuk ketté, majd mindkét felét szeljük további 3 darabra. Gyúrjunk 35-40 centi hosszú hurkát mind a 6 tésztadarabból, majd 3-3 tésztacsíkot felhasználva fonjunk 2 kalácsot belőle.
  5. Verjünk fel 1 tojást, keverjük el 2 kanálnyi vízzel, majd jó alaposan kenjük le vele a kalácsokat.
  6. Helyezzük a kalácsokat enyhén beolajozott tepsire, majd hagyjuk további 30-40 percig kelni, majd kenjük le újra a tojással.
  7. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük készre 25-30 perc alatt.
  8. Tálalhatjuk forrón is, de miután kihűl, tiszta konyharuhába csomagolva akár napokkal később is finom puha marad!


                  Elkészítési tipp

                  Csinálhatunk a megadott alapanyagokból 1 nagy kalácsot is, ekkor süssük 10-15 perccel tovább a tésztát!

                  Akkor jó a húsvéti kalács, ha nem túl édes, és enyhén sós, így lesz kiváló kísérője a húsvéti finomságoknak.

                  Fontos, hogy kétszer kenjük le sütés előtt tojással a tésztát, így lesz szép mélybarna a sütéskor a felszíne.

                  Vénusz Sütőmargarin

                  A hűtőből kivéve is könnyen eldolgozható

                  Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

                  TOVÁBBI RECEPTEK

                  656 db recept találat. Elértél a lista aljára.

                  Betöltést jelző forgó ikon

                  További receptek betöltése

                  “A saját kezemmel gyúrtam” Mazsolás sáfrányos kalács

                  Hozzávalók

                  Elkészítés

                  1. Keverjünk a langyos tejbe kanálnyi cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre 10 percre, amíg felfut.
                  2. Dagasztógép üstjében, vagy nagy keverőedényben gyúrjunk lágy tésztát az összes hozzávalóból. A sáfrányt mozsárban porítsuk előtte! Ha kész a tészta, fedjük le, majd hagyjuk megkelni 35-45 perc alatt.
                  3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
                  4. Ha megkelt a tészta, enyhén belisztezett felületen vágjuk ketté, majd mindkét felét szeljük további 3 darabra. Gyúrjunk 35-40 centi hosszú hurkát mind a 6 tésztadarabból, majd 3-3 tésztacsíkot felhasználva fonjunk 2 kalácsot belőle.
                  5. Verjünk fel 1 tojást, keverjük el 2 kanálnyi vízzel, majd jó alaposan kenjük le vele a kalácsokat.
                  6. Helyezzük a kalácsokat enyhén beolajozott tepsire, majd hagyjuk további 30-40 percig kelni, majd kenjük le újra a tojással.
                  7. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük készre 25-30 perc alatt.
                  8. Tálalhatjuk forrón is, de miután kihűl, tiszta konyharuhába csomagolva akár napokkal később is finom puha marad!



                                  Elkészítési tipp

                                  Csinálhatunk a megadott alapanyagokból 1 nagy kalácsot is, ekkor süssük 10-15 perccel tovább a tésztát!

                                  Akkor jó a húsvéti kalács, ha nem túl édes, és enyhén sós, így lesz kiváló kísérője a húsvéti finomságoknak.

                                  Fontos, hogy kétszer kenjük le sütés előtt tojással a tésztát, így lesz szép mélybarna a sütéskor a felszíne.