„Használjuk ki a nagy adagot” Hortobágyi húsospalacsinta

A hagyományokkal ellentétben ez a hortobágyi nem maradékból készül, hanem sütőben sült csirke és disznó húsból, amit első nap ehetünk frissen, bármilyen körettel, második nap pedig elkészíthetjük belőle ezt a finom, paprikás receptet.
Elő- és elkészítési idő

120 + 40 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

4 fő

Kalória

456 Kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 60 dkg sertés tarja
  • 60 dkg csirke felsőcomb filé
  • 6 babérlevél
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2 fej hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 ek Vénusz étolaj
  • 2 kápia paprika
  • só, bors
  • 6 szál zeller
  • 1 kis sűrített paradicsom
  • 2 dl tejszín

  • 3 ek Vénusz étolaj
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1-2 dl szóda /szénsavas ásványvíz


  • 3 dl tejföl

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Helyezzük enyhén beolajozott magas falú tepsibe a 2 centi vastagságúra vágott tarja szeleteket és a csirke felsőcombokat is. Hintsük be a fűszerpaprikával és a köménnyel, sózzuk, borsozzuk be alaposan. Tegyük mellé a félbevágott hagymákat, a babérlevelet, a feldarabolt zellert, a fokhagymákat és a kápia paprikát egészben. Fedjük le, és tegyük az előmelegített sütőbe 1,5 órára. Ha az idő letelt, távolítsuk el a tetejét, és fedő nélkül süssük további fél órán át.
  3. Közben készítsük el a palacsintát: Botmixerrel keverjünk híg tésztát a tojásokból, a lisztből és a tejből. Enyhén sózzuk, és hígítsuk tovább szódával.
  4. Teflonserpenyőben vagy palacsintasütőben hevítsünk Vénusz étolajat, merjünk bele merőkanálnyi híg tésztát, majd süssük pár percig. Lapátkanállal  óvatosan alányúlva vagy dobálva fordítsuk meg a tésztát, és a másik oldalt is süssük 1-2 percig. Ismételjük amíg elfogy a tészta, közben néha pótoljuk az étolajat a palacsintasütőben.
  5. Ha megsült a hús, vegyük ki a tepsiből. Távolítsuk el a babérleveleket, a kápiáról húzzuk le a héját, és szedjük ki a magokat. Tegyük az összes visszamaradt szaftot és zöldséget a kápiával együtt fazékba, adjuk hozzá a tejszínt és a paradicsompürét, forraljuk össze, majd turmixoljuk egyenletesen selymesre.
  6. A húst törjük össze villával, a felét pár kanálnyi szósszal együtt daráljuk le aprítógéppel. Keverjük újra össze, és kezdjük el megtölteni a palacsintákat: pár kanálnyi húsos szaftot tegyünk a palacsinták felére, hajtsuk rá a másik felét, majd hajtsuk ezt is félbe, hogy negyed körcikket kapjunk. Helyezzük a palacsintákat tepsibe, locsoljuk meg a szósszal és pár kanál krémesre kevert tejföllel, majd tegyük a sütőbe további 30 percre, amíg összesül.
  7. Tálaljuk forrón, friss tejföllel, és a maradék paprikás szósszal.


Elkészítési tipp

Elkészíthetjük persze maradék pörköltböl is a palacsintát!

Akkor a legfinomabb a húsos palacsinta, ha legalább egy napot hagyjuk állni.

Mikor utoljára tesszük a sütőbe, halmozzunk a tetejére reszelt sajtot!

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

716 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

„Használjuk ki a nagy adagot” Hortobágyi húsospalacsinta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Helyezzük enyhén beolajozott magas falú tepsibe a 2 centi vastagságúra vágott tarja szeleteket és a csirke felsőcombokat is. Hintsük be a fűszerpaprikával és a köménnyel, sózzuk, borsozzuk be alaposan. Tegyük mellé a félbevágott hagymákat, a babérlevelet, a feldarabolt zellert, a fokhagymákat és a kápia paprikát egészben. Fedjük le, és tegyük az előmelegített sütőbe 1,5 órára. Ha az idő letelt, távolítsuk el a tetejét, és fedő nélkül süssük további fél órán át.
  3. Közben készítsük el a palacsintát: Botmixerrel keverjünk híg tésztát a tojásokból, a lisztből és a tejből. Enyhén sózzuk, és hígítsuk tovább szódával.
  4. Teflonserpenyőben vagy palacsintasütőben hevítsünk Vénusz étolajat, merjünk bele merőkanálnyi híg tésztát, majd süssük pár percig. Lapátkanállal  óvatosan alányúlva vagy dobálva fordítsuk meg a tésztát, és a másik oldalt is süssük 1-2 percig. Ismételjük amíg elfogy a tészta, közben néha pótoljuk az étolajat a palacsintasütőben.
  5. Ha megsült a hús, vegyük ki a tepsiből. Távolítsuk el a babérleveleket, a kápiáról húzzuk le a héját, és szedjük ki a magokat. Tegyük az összes visszamaradt szaftot és zöldséget a kápiával együtt fazékba, adjuk hozzá a tejszínt és a paradicsompürét, forraljuk össze, majd turmixoljuk egyenletesen selymesre.
  6. A húst törjük össze villával, a felét pár kanálnyi szósszal együtt daráljuk le aprítógéppel. Keverjük újra össze, és kezdjük el megtölteni a palacsintákat: pár kanálnyi húsos szaftot tegyünk a palacsinták felére, hajtsuk rá a másik felét, majd hajtsuk ezt is félbe, hogy negyed körcikket kapjunk. Helyezzük a palacsintákat tepsibe, locsoljuk meg a szósszal és pár kanál krémesre kevert tejföllel, majd tegyük a sütőbe további 30 percre, amíg összesül.
  7. Tálaljuk forrón, friss tejföllel, és a maradék paprikás szósszal.



Elkészítési tipp

Elkészíthetjük persze maradék pörköltböl is a palacsintát!

Akkor a legfinomabb a húsos palacsinta, ha legalább egy napot hagyjuk állni.

Mikor utoljára tesszük a sütőbe, halmozzunk a tetejére reszelt sajtot!