„Nem csak gyerekeknek” Orosz rakott méztorta

Nem csak a gyerkőcök, a felnőttek is szeretik a mézet, így az egész család együtt ünnepelhet az orosz rakott méztorta felett.

Elő- és elkészítési idő

2 óra + 40 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

12 szelet

Kalória

~ 436 Kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 500 g tejföl
  • 200 g méz
  • 3 lap zselatin

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Készítsünk elő 8 darab akkorára vágott sütőpapírt, hogy ráférjen egy tortaforma alja.
  3. Magas falú fazékban hevítsük fel a mézet a Vénusz Sütőmargarinnal. Gyakran keverve 5 perc alatt hagyjuk kicsit besötétedni, majd szórjuk bele a szódabikarbónát, és vegyük le a tűzről.
  4. Verjük fel a tojást, majd állandó keverés mellett apránként (kanalanként) adagoljuk a mézes szirupba. Ahogy keverjük bele, megfigyelhetjük, hogy elkezd sötétedni a méz. Ha belekevertük az egész tojást, szitáljuk bele a lisztet, majd a vaníliarúd kikapart magjaival és a csipet só hozzáadásával  keverjük egyenletesre a tésztát. Helyezzük belisztezett felületre, és vágjuk 8 egyenlő részre.
  5. Nyújtsuk ki a sütőpapíron a tésztát fél centi vastagságúra vagy vékonyabbra, hogy kör alakot kapjunk. Helyezzük rá a tortaformát, majd vágjuk körbe. A maradékot tegyük félre!
  6. Tegyük tepsibe a kör alakú tésztát és az előmelegített sütőben süssük készre 8 perc alatt. Ismételjük meg  nyolcszor!
  7. A maradék széleket halmozzuk szintén sütőpapírra, és süssük meg, amíg színt kap. Ha kihűlt, daráljuk le.
  8. Áztassuk be a zselatinlapokat 8 percre tálkányi hideg vízben. Hevítsük fel a maradék mézet, ha forr, vegyük le a tűzről. Keverjük bele a kifacsart zselatinlapokat, és keverjük krémesre a tejföllel.
  9. Amint elkezd kicsit bekötni a tejfölös mézes mártás, kezdjük el összeállítani a tortát! Egy réteg tortalapra jön a töltelék, majd megint lap, és megint krém, amíg el nem fogy.
  10. Tegyük hűtőszekrénybe a tortát legalább egy éjszakára, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt hintsük be az oldalát és a tetejét is a ledarált tésztamaradékkal.


Elkészítési tipp

Miután összeállítottuk a tortát és hűtőbe tettük, dermedés közben tortalapáttal 2-3szor érdemes óránként igazítani a formáján, így nem fog szétcsúszni.


Hagyhatjuk nagyobb darabokban is a ledarált tésztamaradékot, jól fog mutatni majd a torta tetején.

Elég pepecselősnek tűnik ugyan, de valójában egyszerű torta: fontos, hogy hagyjuk legalább egy éjszakát pihenjen a hűtőben.


Vénusz Natúr Sütőmargarin

A Vénusz margarinokhoz a repce legjavát használjuk fel. A magokból először fizikai úton első préselésű repceolajat nyerünk ki, amit finomítunk, majd más növényi olajokkal gazdagítunk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

„Nem csak gyerekeknek” Orosz rakott méztorta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Készítsünk elő 8 darab akkorára vágott sütőpapírt, hogy ráférjen egy tortaforma alja.
  3. Magas falú fazékban hevítsük fel a mézet a Vénusz Sütőmargarinnal. Gyakran keverve 5 perc alatt hagyjuk kicsit besötétedni, majd szórjuk bele a szódabikarbónát, és vegyük le a tűzről.
  4. Verjük fel a tojást, majd állandó keverés mellett apránként (kanalanként) adagoljuk a mézes szirupba. Ahogy keverjük bele, megfigyelhetjük, hogy elkezd sötétedni a méz. Ha belekevertük az egész tojást, szitáljuk bele a lisztet, majd a vaníliarúd kikapart magjaival és a csipet só hozzáadásával  keverjük egyenletesre a tésztát. Helyezzük belisztezett felületre, és vágjuk 8 egyenlő részre.
  5. Nyújtsuk ki a sütőpapíron a tésztát fél centi vastagságúra vagy vékonyabbra, hogy kör alakot kapjunk. Helyezzük rá a tortaformát, majd vágjuk körbe. A maradékot tegyük félre!
  6. Tegyük tepsibe a kör alakú tésztát és az előmelegített sütőben süssük készre 8 perc alatt. Ismételjük meg  nyolcszor!
  7. A maradék széleket halmozzuk szintén sütőpapírra, és süssük meg, amíg színt kap. Ha kihűlt, daráljuk le.
  8. Áztassuk be a zselatinlapokat 8 percre tálkányi hideg vízben. Hevítsük fel a maradék mézet, ha forr, vegyük le a tűzről. Keverjük bele a kifacsart zselatinlapokat, és keverjük krémesre a tejföllel.
  9. Amint elkezd kicsit bekötni a tejfölös mézes mártás, kezdjük el összeállítani a tortát! Egy réteg tortalapra jön a töltelék, majd megint lap, és megint krém, amíg el nem fogy.
  10. Tegyük hűtőszekrénybe a tortát legalább egy éjszakára, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt hintsük be az oldalát és a tetejét is a ledarált tésztamaradékkal.



Elkészítési tipp

Miután összeállítottuk a tortát és hűtőbe tettük, dermedés közben tortalapáttal 2-3szor érdemes óránként igazítani a formáján, így nem fog szétcsúszni.


Hagyhatjuk nagyobb darabokban is a ledarált tésztamaradékot, jól fog mutatni majd a torta tetején.

Elég pepecselősnek tűnik ugyan, de valójában egyszerű torta: fontos, hogy hagyjuk legalább egy éjszakát pihenjen a hűtőben.