“Készülünk a nyárra” Eperházy torta

Az Esterházy torta epres változatát mi másnak is nevezhetnénk, mint Eperházynak! Tökéletes nyári torta szülinapokra, családi összejövetelekre vagy épp csak úgy, vasárnapra!

Elő- és elkészítési idő

120 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

12 szelet

Kalória

~ 410 Kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 8 tojás fehérje
  • 150 g cukor
  • csipet só
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 120 g mandula
  • 80 g liszt
  • 120 g aszalt eper

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Dobjuk be a mandulát 8-10 percre a sütőbe, hogy kis színt kapjon. Utána aprítógépben daráljuk lisztté.
  3. Távolítsuk el az eper zöld részeit, mossuk meg alaposan, daraboljuk fel és tegyük fel főni a Vénusszal együtt. Néha átkavarva főzzük addig amíg teljesen szétesik.
  4. Készítsünk elő annyi sütőpapírt, amennyi rétegű tortát szeretnénk.
  5. Verjünk kemény habot a tojásfehérjéből úgy, hogy a cukrot és a csipet sót akkor kezdjük hozzáadagolni, amikor már kezd kifehéredni. Óvatosan, hogy ne törjük össze a habot, forgassuk bele a mandulalisztet, a lisztet, végül a felaprított aszalt epret.
  6. Merőkanállal merjünk a sütőpapírra a híg tésztából, egyengessük el, tegyük az előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük készre. Ismételjük, amíg elfogy a tészta. Ez az adag nagyjából 4-5 réteghez elég. Ahogy kicsit kihűlt a kész tortalap, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt.
  7. Áztassunk be tálkányi hideg vízben 10 percre a zselatinlapokat. Ha megpuhult, facsarjuk ki, majd keverjük el az eperszószban. Forgassuk össze az egészet a natúr sajtkrémmel. Hagyjuk kicsit dermedni, majd kezdjük el vele rétegezni a tortát: egy réteg tészta, egy réteg krém. Ismételjük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A végére hagyjunk az epres krémből!
  8. Tegyük hűtőszekrénybe, hogy teljesen kidermedjen!


Elkészítési tipp

Az oldalát meghinthetjük szeletelt mandulával!

Miután összeállítottuk a tortát és hűtőbe tettük, dermedés közben tortalapáttal 2-3szor érdemes óránként igazítani a formáján, így nem fog szétcsúszni.

Ételallergia tipp

Mandulalisztet használva elkészíthető gluténmentesen is

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

879 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Készülünk a nyárra” Eperházy torta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Dobjuk be a mandulát 8-10 percre a sütőbe, hogy kis színt kapjon. Utána aprítógépben daráljuk lisztté.
  3. Távolítsuk el az eper zöld részeit, mossuk meg alaposan, daraboljuk fel és tegyük fel főni a Vénusszal együtt. Néha átkavarva főzzük addig amíg teljesen szétesik.
  4. Készítsünk elő annyi sütőpapírt, amennyi rétegű tortát szeretnénk.
  5. Verjünk kemény habot a tojásfehérjéből úgy, hogy a cukrot és a csipet sót akkor kezdjük hozzáadagolni, amikor már kezd kifehéredni. Óvatosan, hogy ne törjük össze a habot, forgassuk bele a mandulalisztet, a lisztet, végül a felaprított aszalt epret.
  6. Merőkanállal merjünk a sütőpapírra a híg tésztából, egyengessük el, tegyük az előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt süssük készre. Ismételjük, amíg elfogy a tészta. Ez az adag nagyjából 4-5 réteghez elég. Ahogy kicsit kihűlt a kész tortalap, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt.
  7. Áztassunk be tálkányi hideg vízben 10 percre a zselatinlapokat. Ha megpuhult, facsarjuk ki, majd keverjük el az eperszószban. Forgassuk össze az egészet a natúr sajtkrémmel. Hagyjuk kicsit dermedni, majd kezdjük el vele rétegezni a tortát: egy réteg tészta, egy réteg krém. Ismételjük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A végére hagyjunk az epres krémből!
  8. Tegyük hűtőszekrénybe, hogy teljesen kidermedjen!



Elkészítési tipp

Az oldalát meghinthetjük szeletelt mandulával!

Miután összeállítottuk a tortát és hűtőbe tettük, dermedés közben tortalapáttal 2-3szor érdemes óránként igazítani a formáján, így nem fog szétcsúszni.

Ételallergia tipp

Mandulalisztet használva elkészíthető gluténmentesen is