“Kifüstöl minden rosszkedvet” Marha chili

A bográcsban való főzésnek két előnye is van: az egyik az a füstös íz, amit a nyílt tűztől kapnak az ételek, a másik, hogy ha együtt főzzük a barátokkal, garantáltan elszáll bármilyen gond vagy rosszkedv a füsttel együtt.

Elő- és elkészítési idő

2,5 óra

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8-10 főre

Kalória

~ 840 Kcal

Allergének

Tej és tejszármazékok

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 2 kg marha pofa (vagy felsál)
  • 20 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 5 ek Vénusz első préselésű 100% napraforgó-étolaj
  • 5 fej hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5-6 szárított Pasilla chili paprika
  • 1 ek őrőlt chipotle
  • 2 ek füstölt paprika
  • 1 ek őrölt koriander
  • 1 ek római kömény
  • 200 g étcsoki
  • 1-1,5 kg vörös (vagy fekete) bab
  • 1 db halványító zeller
  • 8-10 babérlevél
  • 100 g friss koriander
  • 5-6 kimagozott, kierezett chilipaprika
  • tejföl
  • só, bors

Elkészítés

  1. Hevítsünk Vénusz étolajat a bográcsban, majd pirítsuk le az apró kockára vágott kolozsvári szalonnát. Amint színt kap, adjuk hozzá a 4-5 centisre darabolt marhahúst. Pörköljük oda, amíg egyenletes pörzsréteg keletkezik a húson, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát.
  2. Keverjük hozzá az őrölt paprikát, őrölt koriandert és római köményt, majd a feldarabolt szárított chilit is.  Sózzuk!
  3. Tegyük magasabbra a bográcsot, hogy kisebb láng érje, és daraboljuk bele az étcsokit. A babérlevelet se felejtsük ki!
  4. Öntsük bele a babot és a felaprított zellert, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és néha átkavarva főzzük puhára. Pótoljuk az elpárolgott folyadékot, ha szükséges!
  5. Ha minden hozzávaló megpuhult, keverjük hozzá az apróra vágott friss koriander nagy részét, és hagyjuk további 5 percig rotyogni.
  6. Tálaljuk forrón krémesre kevert tejföllel, friss korianderrel, és ízlés szerint adagolt kierezett, kimagozott chilivel.


Elkészítési tipp

Ne vágjuk túl apróra a húst: igaz, hogy úgy hamarabb elkészül, viszont sokkal ízesebb és szaftosabb marad, ha nagyobb kockák készülnek.

Ha száraz babot használunk, áztassuk be mindenképpen a főzés előtt egy egész éjszakára.

Tálaljuk friss kenyérrel, ha nagyon bírjuk a csípőset, savanyított jalapeno paprikával.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Kifüstöl minden rosszkedvet” Marha chili

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Hevítsünk Vénusz étolajat a bográcsban, majd pirítsuk le az apró kockára vágott kolozsvári szalonnát. Amint színt kap, adjuk hozzá a 4-5 centisre darabolt marhahúst. Pörköljük oda, amíg egyenletes pörzsréteg keletkezik a húson, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát.
  2. Keverjük hozzá az őrölt paprikát, őrölt koriandert és római köményt, majd a feldarabolt szárított chilit is.  Sózzuk!
  3. Tegyük magasabbra a bográcsot, hogy kisebb láng érje, és daraboljuk bele az étcsokit. A babérlevelet se felejtsük ki!
  4. Öntsük bele a babot és a felaprított zellert, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és néha átkavarva főzzük puhára. Pótoljuk az elpárolgott folyadékot, ha szükséges!
  5. Ha minden hozzávaló megpuhult, keverjük hozzá az apróra vágott friss koriander nagy részét, és hagyjuk további 5 percig rotyogni.
  6. Tálaljuk forrón krémesre kevert tejföllel, friss korianderrel, és ízlés szerint adagolt kierezett, kimagozott chilivel.



Elkészítési tipp

Ne vágjuk túl apróra a húst: igaz, hogy úgy hamarabb elkészül, viszont sokkal ízesebb és szaftosabb marad, ha nagyobb kockák készülnek.

Ha száraz babot használunk, áztassuk be mindenképpen a főzés előtt egy egész éjszakára.

Tálaljuk friss kenyérrel, ha nagyon bírjuk a csípőset, savanyított jalapeno paprikával.