“Minden a piacról” rakott lencsés padlizsán

Lencséből általában a főzelékig jutunk, pedig nagyon finom ételek készülhetnek belőle, például sült padlizsánnal. Irány a piac!

Elő- és elkészítési idő

2 óra

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

6 fő

Kalória

~ 520 Kcal/adag

Allergének

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 4 nagyobb padlizsán

  • 2 ek Vénusz étolaj
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk római kömény
  • 300 g lencse
  • 6 db babérlevél
  • 2 ág friss rozmaring
  • fél marék friss kakukkfű
  • 2 ek almaecet
  • só, bors

  • 3 tojás
  • 3 dl tejföl

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban hevítsünk étolajat. Adjuk hozzá az apróra kockázott kolozsvári szalonnát és süssük aranybarnára. Ha a szalonna már pirul, keverjük hozzá a feldarabolt hagymát, fokhagymát. Amint a zöldségek színt kapnak, hintsük meg a római köménnyel, majd kis pirítást követően a lencsét is. Öntsük fel annyi vízzel, hogy 2-3 centivel lepje el a lencsét! Sózzuk ízlés szerint. Tegyük bele a babérleveleket és a friss fűszernövényeket is, kis csokorba kötve. Fedjük le, és néha átkavarva, közepes lángon főzzük 35-40 percig, amíg a lencse megpuhul. Ha megpuhult, adjuk hozzá az almaecetet is, vegyük le a fedőt, és hagyjuk besűrűsödni.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  3. Vágjuk centi vastag szeletekre a megtisztított padlizsánt, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük elő 20-25 percig a sütőben. Ezután vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 160 fokra.
  4. Egy magas falú tepsit kenjünk be vékonyan étolajjal, majd terítsük el benne egyenletesen a sült padlizsánszeletek harmadát. Lapátoljunk rá a lencséből, majd erre öntsünk a tojásokkal krémesre kevert tejfölből. Folytassuk újra padlizsánréteggel, majd lencsével, majd újra tejfölös öntettel, amíg el nem fogy.
  5. Tegyük a tepsit a sütőbe és 35 perc alatt süssük készre. Tálaljuk forrón, frissen őrölt borssal!


Elkészítési tipp

Hagyományos lencse helyett készülhet vörös lencséből is.

Reszeljünk a padlizsán tetejére sajtot, úgy még finomabb.

Tálaljuk chili paprikával, ha szeretjük az erősebb ízeket.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Minden a piacról” rakott lencsés padlizsán

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban hevítsünk étolajat. Adjuk hozzá az apróra kockázott kolozsvári szalonnát és süssük aranybarnára. Ha a szalonna már pirul, keverjük hozzá a feldarabolt hagymát, fokhagymát. Amint a zöldségek színt kapnak, hintsük meg a római köménnyel, majd kis pirítást követően a lencsét is. Öntsük fel annyi vízzel, hogy 2-3 centivel lepje el a lencsét! Sózzuk ízlés szerint. Tegyük bele a babérleveleket és a friss fűszernövényeket is, kis csokorba kötve. Fedjük le, és néha átkavarva, közepes lángon főzzük 35-40 percig, amíg a lencse megpuhul. Ha megpuhult, adjuk hozzá az almaecetet is, vegyük le a fedőt, és hagyjuk besűrűsödni.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  3. Vágjuk centi vastag szeletekre a megtisztított padlizsánt, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük elő 20-25 percig a sütőben. Ezután vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 160 fokra.
  4. Egy magas falú tepsit kenjünk be vékonyan étolajjal, majd terítsük el benne egyenletesen a sült padlizsánszeletek harmadát. Lapátoljunk rá a lencséből, majd erre öntsünk a tojásokkal krémesre kevert tejfölből. Folytassuk újra padlizsánréteggel, majd lencsével, majd újra tejfölös öntettel, amíg el nem fogy.
  5. Tegyük a tepsit a sütőbe és 35 perc alatt süssük készre. Tálaljuk forrón, frissen őrölt borssal!



Elkészítési tipp

Hagyományos lencse helyett készülhet vörös lencséből is.

Reszeljünk a padlizsán tetejére sajtot, úgy még finomabb.

Tálaljuk chili paprikával, ha szeretjük az erősebb ízeket.