„Minden benne, ami jó” sólet gerslivel

A sólet szó a meleg és a lassú szóból ered, és akárhogy is készítjük, hússal vagy anélkül, gerslivel vagy babbal a vége egy ízekkel teli egytálétel, ami tökéletes a csípős őszi napokon. 

Elő- és elkészítési idő

16 óra

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~653 Kcal

Allergének

Glutén

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 250 g fehér gyöngybab
  • 250 g tarka gyöngybab
  • 250 g gersli
  • 4 libacomb
  • 50 dkg füstölt marhanyelv
  • 6 babérlevél
  • 2 ek Vénusz napraforgó-étolaj
  • 4 közepes fej hagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 6 tojás

Elkészítés

  1. Áztassuk be tarkababot 2-3 órára, a fehér babot 1 órára hideg vízben.Forraljuk fel az átmosott babokat, majd közepes lángon főzzük 1,5 órán keresztül sózott vízben.
  2. Kevés étolajon futtassuk meg az apróra vágott hagymát.
  3. Nagy tűzálló edényben rétegezzük a hozzávalókat: kezdjük a hagymával, folytassuk egy réteg babbal és az átmosott gerslivel, majd helyezzünk rá a nagy darabokra vágott füstölt marhanyelvből és az egészben hagyott libacombból is.
  4. Rakjunk bele alaposan megmosott tojásokat is, és ne felejtsük a babérleveleket és az egész fokhagymagerezdeket sem! Folytassuk a rétegezést, amíg tele lesz az edényünk.
  5. Sózzuk finoman, majd öntsük fel a bab főzővizéből annyival, amennyi másfél centivel ellepni a hozzávalókat. Zárjuk le a tálat, ha szükséges alufóliával is tekerjük körbe.
  6. Tegyük 100 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 12 órán keresztül.


Elkészítési tipp

Érdemes este sütőbe tenni a sóletet, így reggelre el is készül.

Rétegezés közben pár kanálnyi liba-, vagy kacsazsír csodát fog művelni a sólettel.

Ételallergia tipp

Gluténérzékenyek hagyják ki bátran a gerslit!

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

717 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

„Minden benne, ami jó” sólet gerslivel

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Áztassuk be tarkababot 2-3 órára, a fehér babot 1 órára hideg vízben.Forraljuk fel az átmosott babokat, majd közepes lángon főzzük 1,5 órán keresztül sózott vízben.
  2. Kevés étolajon futtassuk meg az apróra vágott hagymát.
  3. Nagy tűzálló edényben rétegezzük a hozzávalókat: kezdjük a hagymával, folytassuk egy réteg babbal és az átmosott gerslivel, majd helyezzünk rá a nagy darabokra vágott füstölt marhanyelvből és az egészben hagyott libacombból is.
  4. Rakjunk bele alaposan megmosott tojásokat is, és ne felejtsük a babérleveleket és az egész fokhagymagerezdeket sem! Folytassuk a rétegezést, amíg tele lesz az edényünk.
  5. Sózzuk finoman, majd öntsük fel a bab főzővizéből annyival, amennyi másfél centivel ellepni a hozzávalókat. Zárjuk le a tálat, ha szükséges alufóliával is tekerjük körbe.
  6. Tegyük 100 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 12 órán keresztül.



Elkészítési tipp

Érdemes este sütőbe tenni a sóletet, így reggelre el is készül.

Rétegezés közben pár kanálnyi liba-, vagy kacsazsír csodát fog művelni a sólettel.

Ételallergia tipp

Gluténérzékenyek hagyják ki bátran a gerslit!