“Egy tálban gágogunk” Libaragu galuskával

Sűrű szaft, házi galuska, sok-sok barát és családtag az asztalnál. A Márton napi ebéd, tökéletes alkalom az együttlétre. 

Elő- és elkészítési idő

60 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~632 Kcal

Allergének

Glutén

Mustár

Tojás

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 2 egész libamell
  • 3 ek Vénusz étolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 sárgarépa
  • fél zellergumó
  • 1 dl vörösbor
  • 3 babérlevél
  • 1 tk mustár
  • 3-4 ek vörösborecet
  • só, bors
  • 250 g liszt
  • 2 tojás
  • ~ 1 dl víz

Elkészítés

  1. Magas falú edényben pirítsuk le a Vénusz étolajon az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Amint színt kap, adjuk hozzá a megpucolt és vékonyra szelt sárgarépát, zellert. Karamellizáljuk a zöldségeket addig, amíg egyenletesen aranybarna lesz. Öntsük fel a vörösborral, adjunk hozzá 1 dl vizet, a mustárt és a vörösborecetet, majd fedjük le, és főzzük fél órán át. Ha a zöldségek megpuhultak, botmixerrel turmixoljuk, amíg egyenletesen krémes lesz.
  2. Irdaljuk be a libamellek bőrét átlósan, majd bőrével lefelé tegyük széles fazékba, és kevés étolajjal pirítsuk meg pár perc alatt. Forgassunk is rajta, hogy minden oldala lepiruljon! Ha kész, vegyük ki a fazékból, és pár perc pihentetés után vágjuk 3-4 centis kockákra.
  3. A visszamaradt zsiradékot öntsük fel a vörösboros szósszal, adjuk hozzá a babérlevelet, a libamell darabokat, és alacsony lángon főzzük 15-20 percig.
  4. Közben forraljunk bőséges mennyiségű sózott vizet a galuskáknak. Nagy keverőedényben kevés víz hozzáadásával keverjünk nyúlós galuskatésztát a lisztből és a tojásokból. Sózzuk finoman, majd két kanál segítségével szaggassuk a forrásban lévő vízbe. Ha feljön a galuska a víz tetejére, főzzük további 10 percig, majd szűrjük és csepegtessük le. 
  5. Tálaljuk frissen őrölt borssal.


Elkészítési tipp

A galuskába tehetünk apróra vágott petrezselymet, amitől enyhén zöldes színt is kap.


Készíthetjük libacombból is, de fontos, hogy jól pirítsuk körbe a húst mielőtt főzni kezdjük a szószban.


A készülő raguba nyugodtan beletehetjük egészben a zeller megmosott szárát is, csak turmixolás előtt vegyük ki a raguból.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

712 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Egy tálban gágogunk” Libaragu galuskával

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Magas falú edényben pirítsuk le a Vénusz étolajon az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Amint színt kap, adjuk hozzá a megpucolt és vékonyra szelt sárgarépát, zellert. Karamellizáljuk a zöldségeket addig, amíg egyenletesen aranybarna lesz. Öntsük fel a vörösborral, adjunk hozzá 1 dl vizet, a mustárt és a vörösborecetet, majd fedjük le, és főzzük fél órán át. Ha a zöldségek megpuhultak, botmixerrel turmixoljuk, amíg egyenletesen krémes lesz.
  2. Irdaljuk be a libamellek bőrét átlósan, majd bőrével lefelé tegyük széles fazékba, és kevés étolajjal pirítsuk meg pár perc alatt. Forgassunk is rajta, hogy minden oldala lepiruljon! Ha kész, vegyük ki a fazékból, és pár perc pihentetés után vágjuk 3-4 centis kockákra.
  3. A visszamaradt zsiradékot öntsük fel a vörösboros szósszal, adjuk hozzá a babérlevelet, a libamell darabokat, és alacsony lángon főzzük 15-20 percig.
  4. Közben forraljunk bőséges mennyiségű sózott vizet a galuskáknak. Nagy keverőedényben kevés víz hozzáadásával keverjünk nyúlós galuskatésztát a lisztből és a tojásokból. Sózzuk finoman, majd két kanál segítségével szaggassuk a forrásban lévő vízbe. Ha feljön a galuska a víz tetejére, főzzük további 10 percig, majd szűrjük és csepegtessük le. 
  5. Tálaljuk frissen őrölt borssal.



Elkészítési tipp

A galuskába tehetünk apróra vágott petrezselymet, amitől enyhén zöldes színt is kap.


Készíthetjük libacombból is, de fontos, hogy jól pirítsuk körbe a húst mielőtt főzni kezdjük a szószban.


A készülő raguba nyugodtan beletehetjük egészben a zeller megmosott szárát is, csak turmixolás előtt vegyük ki a raguból.