“Gombóc a torkunkon” libamájgombócleves

A libamájból készült gombóc igazán ünnepivé teszi a hagyományos húslevest, csak nehogy összevesszünk az utolsó adagon.

Elő- és elkészítési idő

3 óra

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~430 Kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 60 dkg liba nyak
  • 2 nagyobb marha csont
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 nagy sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 2 zellergumó
  • 2-3 ek só
  • 40 dkg pecsenye libamáj
  • 3 szikkadt zsemle
  • 1 dl tej
  • 4-5 ek zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés

  1. Magas falú nagy fazékban tegyük fel főni a libanyakat és a csontokat a megpucolt, és egészben hagyott  sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, hagymával, fokhagymával. Sózzuk ízlés szerint, és főzzük alacsony lángon 2-2,5 órán keresztül. A keletkező habot és zsírt mindig szedjük le a tetejéről! Ha kész a leves, szedjük ki belőle a hozzávalókat, és vékony gyolcson vagy tiszta konyharuhán szűrjük át.
  2. Áztassuk be a szikkadt zsemléket kevés tejben.
  3. Daráljuk le, vagy késsel kaparjuk el a pecsenye libamájat. Keverjük hozzá a kinyomkodott zsemléket, kevés sót, egy tojást, az apróra vágott petrezselymet. Keverjünk hozzá zsemlemorzsát is, hogy sűrűbb legyen.
  4. Forraljuk újra a zsírtalanított levest, majd két kanál segítségével szaggassuk bele májgombócokat. Ha feljönnek a leves tetejére, főzzük további 10 percig, és kész is vagyunk.
  5. Tálaljuk forrón a levest a gombócokkal, és a felszeletelt zöldségekkel.


Elkészítési tipp

Használjunk szikkadt zsemlét, abból a legjobb a gombóc. 


A gombócok formázásához érdemes belisztezni a kezünket, úgy könnyebben formázhatóak.


A libanyakról leszedett húst tegyük félre, és csináljunk belőle húspástétomot.


Egyszerűbben zsírtalaníthatjuk a levest, ha előző nap készítjük el, és éjszakára hűtőbe rakjuk. Így kidermed a tetejére, és könnyen le tudjuk szedni egy kanál segítségével.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

706 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Gombóc a torkunkon” libamájgombócleves

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Magas falú nagy fazékban tegyük fel főni a libanyakat és a csontokat a megpucolt, és egészben hagyott  sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, hagymával, fokhagymával. Sózzuk ízlés szerint, és főzzük alacsony lángon 2-2,5 órán keresztül. A keletkező habot és zsírt mindig szedjük le a tetejéről! Ha kész a leves, szedjük ki belőle a hozzávalókat, és vékony gyolcson vagy tiszta konyharuhán szűrjük át.
  2. Áztassuk be a szikkadt zsemléket kevés tejben.
  3. Daráljuk le, vagy késsel kaparjuk el a pecsenye libamájat. Keverjük hozzá a kinyomkodott zsemléket, kevés sót, egy tojást, az apróra vágott petrezselymet. Keverjünk hozzá zsemlemorzsát is, hogy sűrűbb legyen.
  4. Forraljuk újra a zsírtalanított levest, majd két kanál segítségével szaggassuk bele májgombócokat. Ha feljönnek a leves tetejére, főzzük további 10 percig, és kész is vagyunk.
  5. Tálaljuk forrón a levest a gombócokkal, és a felszeletelt zöldségekkel.



Elkészítési tipp

Használjunk szikkadt zsemlét, abból a legjobb a gombóc. 


A gombócok formázásához érdemes belisztezni a kezünket, úgy könnyebben formázhatóak.


A libanyakról leszedett húst tegyük félre, és csináljunk belőle húspástétomot.


Egyszerűbben zsírtalaníthatjuk a levest, ha előző nap készítjük el, és éjszakára hűtőbe rakjuk. Így kidermed a tetejére, és könnyen le tudjuk szedni egy kanál segítségével.