“Az asztal dísze” Pulykás pite

A pulykás pite finoman szaftos, a tészta omlós. Nem csak  finom illatával, hanem a látvánnyal is odacsalogatja majd a családtagokat az asztalhoz ez a  pompás fogás.

Elő- és elkészítési idő

90 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 694 Kcal

Allergének

Glutén

Mustár

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 1 tojás sárgája a lekenéshez

Elkészítés

  1. Nagy serpenyőben hevítsünk étolajat. Ha elég forró, pirítsuk le a 2-3 centis kockákra darabolt pulykahúst. Amint színt kap, adjuk hozzá a megmosott és minél vékonyabb karikákra szeletelt póréhagymát és az összezúzott, feldarabolt fokhagymát is. Ha a hagyma összeesett, öntsük fel a fehérborral, majd a tejszínnel is. Adjuk hozzá a mustárt és a rozmaringot, sózzuk ízlés szerint, majd néha átkavarva főzzük közepes lángon 20 percig.
  2. Morzsoljuk össze a lisztet és a sót  a Vénusszal, adjuk hozzá a tojást és a kevés vizet is. Gyorsan gyúrjuk át, hogy szép egyenletes tésztát kapjunk majd fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe 20 percre pihenni.
  3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  4. Vágjuk a tésztát egy nagyobb, és egy kisebb darabra. Belisztezett felületen nyújtsuk ki mindkettőt 3-4 mm vastagságúra. Helyezzük óvatosan a nagyobbat egy Vénusszal enyhén kikent és belisztezett  sütőformába. Nyomkodjuk le a sarkoknál és szurkáljuk meg az alját. Öntsük bele a sűrű húsos póréhagymás szószt, egyengessük el, majd fedjük be a kisebb tészta lappal. Hajtsuk vissza az alsó tészta lelógó részeit, majd szurkáljuk meg a tetejét is villával.
  5. Kenjük le a pite tetejét kevés vízzel elkevert tojás sárgájával, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre.
  6. Ha kész a pite, hagyjuk legalább 10-15 percet pihenni, hogy könnyebben szeletelhessük!


Elkészítési tipp

Még finomabb lesz a piténk, ha egy kis kemény sajtot reszelünk a pulykához, és úgy tesszük be a sütőbe.


Tálaljuk friss salátával. 


Csirkehúsból is elkészíthetjük, abból is nagyon finom.

Vénusz Natúr Sütőmargarin

A Vénusz margarinokhoz a repce legjavát használjuk fel. A magokból először fizikai úton első préselésű repceolajat nyerünk ki, amit finomítunk, majd más növényi olajokkal gazdagítunk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

894 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Az asztal dísze” Pulykás pite

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Nagy serpenyőben hevítsünk étolajat. Ha elég forró, pirítsuk le a 2-3 centis kockákra darabolt pulykahúst. Amint színt kap, adjuk hozzá a megmosott és minél vékonyabb karikákra szeletelt póréhagymát és az összezúzott, feldarabolt fokhagymát is. Ha a hagyma összeesett, öntsük fel a fehérborral, majd a tejszínnel is. Adjuk hozzá a mustárt és a rozmaringot, sózzuk ízlés szerint, majd néha átkavarva főzzük közepes lángon 20 percig.
  2. Morzsoljuk össze a lisztet és a sót  a Vénusszal, adjuk hozzá a tojást és a kevés vizet is. Gyorsan gyúrjuk át, hogy szép egyenletes tésztát kapjunk majd fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe 20 percre pihenni.
  3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  4. Vágjuk a tésztát egy nagyobb, és egy kisebb darabra. Belisztezett felületen nyújtsuk ki mindkettőt 3-4 mm vastagságúra. Helyezzük óvatosan a nagyobbat egy Vénusszal enyhén kikent és belisztezett  sütőformába. Nyomkodjuk le a sarkoknál és szurkáljuk meg az alját. Öntsük bele a sűrű húsos póréhagymás szószt, egyengessük el, majd fedjük be a kisebb tészta lappal. Hajtsuk vissza az alsó tészta lelógó részeit, majd szurkáljuk meg a tetejét is villával.
  5. Kenjük le a pite tetejét kevés vízzel elkevert tojás sárgájával, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre.
  6. Ha kész a pite, hagyjuk legalább 10-15 percet pihenni, hogy könnyebben szeletelhessük!



Elkészítési tipp

Még finomabb lesz a piténk, ha egy kis kemény sajtot reszelünk a pulykához, és úgy tesszük be a sütőbe.


Tálaljuk friss salátával. 


Csirkehúsból is elkészíthetjük, abból is nagyon finom.