“Az asztal dísze” Pulykás pite

A pulykás pite finoman szaftos, a tészta omlós. Nem csak  finom illatával, hanem a látvánnyal is odacsalogatja majd a családtagokat az asztalhoz ez a  pompás fogás.

Elő- és elkészítési idő

90 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 694 Kcal

Allergének

Glutén

Mustár

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 2 ek Vénusz étolaj
  • 80 dkg pulyka felsőcomb filé
  • 2 közepes póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk mustár
  • kevés friss rozmaring
  • só, bors
  • 1 tojás sárgája a lekenéshez

Elkészítés

  1. Nagy serpenyőben hevítsünk étolajat. Ha elég forró, pirítsuk le a 2-3 centis kockákra darabolt pulykahúst. Amint színt kap, adjuk hozzá a megmosott és minél vékonyabb karikákra szeletelt póréhagymát és az összezúzott, feldarabolt fokhagymát is. Ha a hagyma összeesett, öntsük fel a fehérborral, majd a tejszínnel is. Adjuk hozzá a mustárt és a rozmaringot, sózzuk ízlés szerint, majd néha átkavarva főzzük közepes lángon 20 percig.
  2. Morzsoljuk össze a lisztet és a sót  a Vénusszal, adjuk hozzá a tojást és a kevés vizet is. Gyorsan gyúrjuk át, hogy szép egyenletes tésztát kapjunk majd fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe 20 percre pihenni.
  3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  4. Vágjuk a tésztát egy nagyobb, és egy kisebb darabra. Belisztezett felületen nyújtsuk ki mindkettőt 3-4 mm vastagságúra. Helyezzük óvatosan a nagyobbat egy Vénusszal enyhén kikent és belisztezett  sütőformába. Nyomkodjuk le a sarkoknál és szurkáljuk meg az alját. Öntsük bele a sűrű húsos póréhagymás szószt, egyengessük el, majd fedjük be a kisebb tészta lappal. Hajtsuk vissza az alsó tészta lelógó részeit, majd szurkáljuk meg a tetejét is villával.
  5. Kenjük le a pite tetejét kevés vízzel elkevert tojás sárgájával, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre.
  6. Ha kész a pite, hagyjuk legalább 10-15 percet pihenni, hogy könnyebben szeletelhessük!


Elkészítési tipp

Még finomabb lesz a piténk, ha egy kis kemény sajtot reszelünk a pulykához, és úgy tesszük be a sütőbe.


Tálaljuk friss salátával. 


Csirkehúsból is elkészíthetjük, abból is nagyon finom.

Vénusz Sütőmargarin

A hűtőből kivéve is könnyen eldolgozható

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

625 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Az asztal dísze” Pulykás pite

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Nagy serpenyőben hevítsünk étolajat. Ha elég forró, pirítsuk le a 2-3 centis kockákra darabolt pulykahúst. Amint színt kap, adjuk hozzá a megmosott és minél vékonyabb karikákra szeletelt póréhagymát és az összezúzott, feldarabolt fokhagymát is. Ha a hagyma összeesett, öntsük fel a fehérborral, majd a tejszínnel is. Adjuk hozzá a mustárt és a rozmaringot, sózzuk ízlés szerint, majd néha átkavarva főzzük közepes lángon 20 percig.
  2. Morzsoljuk össze a lisztet és a sót  a Vénusszal, adjuk hozzá a tojást és a kevés vizet is. Gyorsan gyúrjuk át, hogy szép egyenletes tésztát kapjunk majd fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe 20 percre pihenni.
  3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  4. Vágjuk a tésztát egy nagyobb, és egy kisebb darabra. Belisztezett felületen nyújtsuk ki mindkettőt 3-4 mm vastagságúra. Helyezzük óvatosan a nagyobbat egy Vénusszal enyhén kikent és belisztezett  sütőformába. Nyomkodjuk le a sarkoknál és szurkáljuk meg az alját. Öntsük bele a sűrű húsos póréhagymás szószt, egyengessük el, majd fedjük be a kisebb tészta lappal. Hajtsuk vissza az alsó tészta lelógó részeit, majd szurkáljuk meg a tetejét is villával.
  5. Kenjük le a pite tetejét kevés vízzel elkevert tojás sárgájával, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre.
  6. Ha kész a pite, hagyjuk legalább 10-15 percet pihenni, hogy könnyebben szeletelhessük!



Elkészítési tipp

Még finomabb lesz a piténk, ha egy kis kemény sajtot reszelünk a pulykához, és úgy tesszük be a sütőbe.


Tálaljuk friss salátával. 


Csirkehúsból is elkészíthetjük, abból is nagyon finom.