„Nincs ünnep nélküle” Halászlé

A karácsony nem az igazi halászlé nélkül. Ez most egy átdolgozott klasszikus recept, ami kicsit szegedi mert enyhén passzírozott, és kicsit bajai mert tésztás. Könnyű, és sűrű is egyben!

Elő- és elkészítési idő

2 óra + 30 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 373 Kcal

Allergének

Glutén

Hal

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 2 közepes keszeg
  • 70 dkg ponty aprólék
  • 70 dkg ponty filé
  • 20 dkg ponty belsőség (ikra, haltej)
  • 3 közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej paradicsom
  • 2-3 ek őrölt fűszerpaprika
  • 20 dkg gyufatészta
  • hegyes erős paprika

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg az összes halat, úgy, hogy ne maradjon rajta pikkely. A ponty filét fektessük a bőrére, majd éles késsel irdaljuk be minél sűrűbben a bőréig. Vigyázzunk, hogy csak a szálkákat vágjuk el, a hal bőrét már ne! Vágjuk falatnyi kockákra, finoman sózzuk be és tegyük hűtőszekrénybe. A hal belsőséget is tegyük félre.
  2. A maradék hal aprólékot tegyük fel főni 2-3 liternyi vízben. Adjuk hozzá a megpucolt és félbevágott hagymákat, a fokhagymákat és a paradicsomot is. Forraljuk fel nagy lángon, hintsük be fűszerpaprikával, és főzzük magas hőmérsékleten, lobogva egy órán keresztül. Sózzuk ízlés szerint és pótoljuk az elpárolgott folyadékot!
  3. Ha elég ízes a leves, passzírozzuk át fakanál segítségével egy sűrű szövésű szűrőn, hogy ne kerüljön szálka  a lébe.
  4. Tegyük fel újra forrni a tiszta levet. Adjuk hozzá a gyufatésztát és a korábban félretett besózott pontyfilét, ikrát, haltejet is. Főzzük 15-20 percig amíg a tészta megpuhul, a hal húsának is elegendő ennyi idő.
  5. Tálaljuk forrón a levest!


Elkészítési tipp


Az alapléhez tehetünk amurt, csukát, vagy akár törpeharcsát is!


Tálalásnál szeljünk a leves mellé zöld hegyes erős paprikát!


Próbáljunk minél jobb fűszerpaprikát választani, ez a legfontosabb a halászlében.


Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

665 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

„Nincs ünnep nélküle” Halászlé

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg az összes halat, úgy, hogy ne maradjon rajta pikkely. A ponty filét fektessük a bőrére, majd éles késsel irdaljuk be minél sűrűbben a bőréig. Vigyázzunk, hogy csak a szálkákat vágjuk el, a hal bőrét már ne! Vágjuk falatnyi kockákra, finoman sózzuk be és tegyük hűtőszekrénybe. A hal belsőséget is tegyük félre.
  2. A maradék hal aprólékot tegyük fel főni 2-3 liternyi vízben. Adjuk hozzá a megpucolt és félbevágott hagymákat, a fokhagymákat és a paradicsomot is. Forraljuk fel nagy lángon, hintsük be fűszerpaprikával, és főzzük magas hőmérsékleten, lobogva egy órán keresztül. Sózzuk ízlés szerint és pótoljuk az elpárolgott folyadékot!
  3. Ha elég ízes a leves, passzírozzuk át fakanál segítségével egy sűrű szövésű szűrőn, hogy ne kerüljön szálka  a lébe.
  4. Tegyük fel újra forrni a tiszta levet. Adjuk hozzá a gyufatésztát és a korábban félretett besózott pontyfilét, ikrát, haltejet is. Főzzük 15-20 percig amíg a tészta megpuhul, a hal húsának is elegendő ennyi idő.
  5. Tálaljuk forrón a levest!



Elkészítési tipp


Az alapléhez tehetünk amurt, csukát, vagy akár törpeharcsát is!


Tálalásnál szeljünk a leves mellé zöld hegyes erős paprikát!


Próbáljunk minél jobb fűszerpaprikát választani, ez a legfontosabb a halászlében.