“Ripsz-ropsz lecsusszan”Mákos-sodós gőzgombóc

Nem csak a hüttében lehet gőzgombócot enni, hanem a konyhánkban is! Egy fagyos nap után mindenkit felmelegítenek a vaníliás mákos gombóckák.

Elő- és elkészítési idő

90 + 40 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 710 Kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 1 ek liszt
  • 80 g cukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 50 g porcukor
  • 50 g darált mák

Elkészítés

  1. Langyosítsuk meg a tejet.
  2. Nagy keverőedényben vagy dagasztógép üstjében keverjük el a lisztet a cukorral és a sóval. Morzsoljuk bele az élesztőt is és adjuk hozzá két tojás sárgáját. Öntsük hozzá a tejet, és kezdjük el dagasztani. Ha már kezd összeállni a tészta, adjuk hozzá a Vénusz Sütőmargarint is. Gyúrjuk, amíg lágy, sima tésztát kapunk, majd fedjük be tiszta konyharuhával, és száraz langyos helyen kelesszük a duplájára 40-50 perc alatt.
  3. Ha megkelt a tészta, belisztezett felületen gyúrjuk át újra, majd vágjuk 8 egyenlő részre. Lapogassuk ki a tésztadarabokat, kanalazzunk lekvárt rájuk, majd hajtsuk fel a tésztakorongok szélét, és csavarjuk össze, hogy elzárjuk a lekvárt. Finoman formázzunk gömböket, fedjük le konyharuhával, és kelesszük további 15 percig.
  4. Magas falú edényben forraljunk 2-3 ujjnyi vizet. Ha már forr, helyezzük a gombócokat gőzölő dobozra, vagy sűrű szövésű szitára, és helyezzük a forrásban lévő víz fölé. Fedjük be a lábost, majd gőzöljük készre a gombócokat 15 perc alatt.
  5. Amíg a gombócok készülnek, készítsük el a sodót: botmixerrel keverjük egyenletesre a tejet a tojások sárgájával, liszttel, cukorral és a vaníliával. Folyamatos keverés mellett forraljuk fel, és főzzük alacsony lángon, amíg besűrűsödik.
  6. Tálaljuk a meleg vaníliasodót a friss gőzgombócokkal és porcukorral kikevert darált mákkal.


Elkészítési tipp

Jól meg fognak dagadni a gombócok, ezért egyszerre mindig csak egy, maximum kettő gombócot gőzöljünk.


A sodó készítésénél keverjük folyamatosan a krémet, vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki a tojás.


Óvatosan távolítsuk el a gőzölő edény tetejét, a kicsapó gőzzel könnyen megégethetjük magunkat!

Vénusz Natúr Sütőmargarin

A Vénusz margarinokhoz a repce legjavát használjuk fel. A magokból először fizikai úton első préselésű repceolajat nyerünk ki, amit finomítunk, majd más növényi olajokkal gazdagítunk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

712 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Ripsz-ropsz lecsusszan”Mákos-sodós gőzgombóc

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Langyosítsuk meg a tejet.
  2. Nagy keverőedényben vagy dagasztógép üstjében keverjük el a lisztet a cukorral és a sóval. Morzsoljuk bele az élesztőt is és adjuk hozzá két tojás sárgáját. Öntsük hozzá a tejet, és kezdjük el dagasztani. Ha már kezd összeállni a tészta, adjuk hozzá a Vénusz Sütőmargarint is. Gyúrjuk, amíg lágy, sima tésztát kapunk, majd fedjük be tiszta konyharuhával, és száraz langyos helyen kelesszük a duplájára 40-50 perc alatt.
  3. Ha megkelt a tészta, belisztezett felületen gyúrjuk át újra, majd vágjuk 8 egyenlő részre. Lapogassuk ki a tésztadarabokat, kanalazzunk lekvárt rájuk, majd hajtsuk fel a tésztakorongok szélét, és csavarjuk össze, hogy elzárjuk a lekvárt. Finoman formázzunk gömböket, fedjük le konyharuhával, és kelesszük további 15 percig.
  4. Magas falú edényben forraljunk 2-3 ujjnyi vizet. Ha már forr, helyezzük a gombócokat gőzölő dobozra, vagy sűrű szövésű szitára, és helyezzük a forrásban lévő víz fölé. Fedjük be a lábost, majd gőzöljük készre a gombócokat 15 perc alatt.
  5. Amíg a gombócok készülnek, készítsük el a sodót: botmixerrel keverjük egyenletesre a tejet a tojások sárgájával, liszttel, cukorral és a vaníliával. Folyamatos keverés mellett forraljuk fel, és főzzük alacsony lángon, amíg besűrűsödik.
  6. Tálaljuk a meleg vaníliasodót a friss gőzgombócokkal és porcukorral kikevert darált mákkal.



Elkészítési tipp

Jól meg fognak dagadni a gombócok, ezért egyszerre mindig csak egy, maximum kettő gombócot gőzöljünk.


A sodó készítésénél keverjük folyamatosan a krémet, vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki a tojás.


Óvatosan távolítsuk el a gőzölő edény tetejét, a kicsapó gőzzel könnyen megégethetjük magunkat!