“Ripsz-ropsz lecsusszan”Mákos-sodós gőzgombóc

Nem csak a hüttében lehet gőzgombócot enni, hanem a konyhánkban is! Egy fagyos nap után mindenkit felmelegítenek a vaníliás mákos gombóckák.

Elő- és elkészítési idő

90 + 40 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 710 Kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 1 ek liszt
  • 80 g cukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 50 g porcukor
  • 50 g darált mák

Elkészítés

  1. Langyosítsuk meg a tejet.
  2. Nagy keverőedényben vagy dagasztógép üstjében keverjük el a lisztet a cukorral és a sóval. Morzsoljuk bele az élesztőt is és adjuk hozzá két tojás sárgáját. Öntsük hozzá a tejet, és kezdjük el dagasztani. Ha már kezd összeállni a tészta, adjuk hozzá a Vénusz Sütőmargarint is. Gyúrjuk, amíg lágy, sima tésztát kapunk, majd fedjük be tiszta konyharuhával, és száraz langyos helyen kelesszük a duplájára 40-50 perc alatt.
  3. Ha megkelt a tészta, belisztezett felületen gyúrjuk át újra, majd vágjuk 8 egyenlő részre. Lapogassuk ki a tésztadarabokat, kanalazzunk lekvárt rájuk, majd hajtsuk fel a tésztakorongok szélét, és csavarjuk össze, hogy elzárjuk a lekvárt. Finoman formázzunk gömböket, fedjük le konyharuhával, és kelesszük további 15 percig.
  4. Magas falú edényben forraljunk 2-3 ujjnyi vizet. Ha már forr, helyezzük a gombócokat gőzölő dobozra, vagy sűrű szövésű szitára, és helyezzük a forrásban lévő víz fölé. Fedjük be a lábost, majd gőzöljük készre a gombócokat 15 perc alatt.
  5. Amíg a gombócok készülnek, készítsük el a sodót: botmixerrel keverjük egyenletesre a tejet a tojások sárgájával, liszttel, cukorral és a vaníliával. Folyamatos keverés mellett forraljuk fel, és főzzük alacsony lángon, amíg besűrűsödik.
  6. Tálaljuk a meleg vaníliasodót a friss gőzgombócokkal és porcukorral kikevert darált mákkal.


Elkészítési tipp

Jól meg fognak dagadni a gombócok, ezért egyszerre mindig csak egy, maximum kettő gombócot gőzöljünk.


A sodó készítésénél keverjük folyamatosan a krémet, vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki a tojás.


Óvatosan távolítsuk el a gőzölő edény tetejét, a kicsapó gőzzel könnyen megégethetjük magunkat!

Vénusz Sütőmargarin

A hűtőből kivéve is könnyen eldolgozható

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

644 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Ripsz-ropsz lecsusszan”Mákos-sodós gőzgombóc

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Langyosítsuk meg a tejet.
  2. Nagy keverőedényben vagy dagasztógép üstjében keverjük el a lisztet a cukorral és a sóval. Morzsoljuk bele az élesztőt is és adjuk hozzá két tojás sárgáját. Öntsük hozzá a tejet, és kezdjük el dagasztani. Ha már kezd összeállni a tészta, adjuk hozzá a Vénusz Sütőmargarint is. Gyúrjuk, amíg lágy, sima tésztát kapunk, majd fedjük be tiszta konyharuhával, és száraz langyos helyen kelesszük a duplájára 40-50 perc alatt.
  3. Ha megkelt a tészta, belisztezett felületen gyúrjuk át újra, majd vágjuk 8 egyenlő részre. Lapogassuk ki a tésztadarabokat, kanalazzunk lekvárt rájuk, majd hajtsuk fel a tésztakorongok szélét, és csavarjuk össze, hogy elzárjuk a lekvárt. Finoman formázzunk gömböket, fedjük le konyharuhával, és kelesszük további 15 percig.
  4. Magas falú edényben forraljunk 2-3 ujjnyi vizet. Ha már forr, helyezzük a gombócokat gőzölő dobozra, vagy sűrű szövésű szitára, és helyezzük a forrásban lévő víz fölé. Fedjük be a lábost, majd gőzöljük készre a gombócokat 15 perc alatt.
  5. Amíg a gombócok készülnek, készítsük el a sodót: botmixerrel keverjük egyenletesre a tejet a tojások sárgájával, liszttel, cukorral és a vaníliával. Folyamatos keverés mellett forraljuk fel, és főzzük alacsony lángon, amíg besűrűsödik.
  6. Tálaljuk a meleg vaníliasodót a friss gőzgombócokkal és porcukorral kikevert darált mákkal.



Elkészítési tipp

Jól meg fognak dagadni a gombócok, ezért egyszerre mindig csak egy, maximum kettő gombócot gőzöljünk.


A sodó készítésénél keverjük folyamatosan a krémet, vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki a tojás.


Óvatosan távolítsuk el a gőzölő edény tetejét, a kicsapó gőzzel könnyen megégethetjük magunkat!