“Mulatunk reggelig? “ Wellington bélszín krumplipürével

A Wellington bélszín nem hétköznapi étel: sok munkával jár, nem is a legtakarékosabb, de nagyon megéri elkészíteni. Ehhez pedig mi lehetne jobb alkalom, mint a farsang? Vendégváró főételként sikert fogunk aratni vele.

Elő- és elkészítési idő

60 + 50 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 830 Kcal

Allergének

Glutén

Mustár

Szója

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 1 kg bélszín
  • 2 ek Vénusz étolaj
  • só, bors
  • 1 réteslap
  • 250 g szeletelt füstölt sonka
  • 300 g gomba
  • 2-3 sonkahagyma
  • 2 ek mustár
  • 1 ek szójaszósz
  • kevés friss kakukkfű
  • 1 dl tejszín
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojás a lekenéshez
  • só, bors
  • friss metélőhagyma, vagy újhagyma a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Éles késsel vágjuk le a bélszínről a hártyát, majd formázzuk hengeresre, és konyhai spárgával kössük át, hogy ne essen szét. Hagyjuk melegedni negyed órát szobahőmérsékleten.
  2. Hevítsünk teflonserpenyőt nagy hőfokra. Amikor már füstöl, adjuk hozzá a kevés Vénusz étolajat, majd a húst is. Percenként körbeforgatva pirítsunk egyenletes kérget rá, majd tegyük vágódeszkára. Amint hűlt egy kicsit, kenjük be egyenletesen mustárral, majd sózzuk, borsozzuk.
  3. Konyhai aprítógépben daráljuk durvára a megtisztított gombát. Rakjuk vissza a tűzre a serpenyőt, hevítsünk benne olajat újra, és pirítsuk át a gombát. Adjuk hozzá a felaprított sonkahagymát, a szójaszószt, tejszínt és kakukkfüvet, majd süssük, amíg a leve elpárolog. Tegyük félre.
  4. Terítsünk ki réteslapot, és fedjük be egyenletesen hajszálvékonyra szelt füstölt sonkával. Kenjük be a tetejét a gombapürével, majd helyezzük az egyik oldalára a körbepirított, mustárral lekent bélszínt, és csavarjuk fel. Fóliázzuk be, majd tegyük hűtőszekrénybe fél napra, vagy akár egy egész éjszakára.
  5. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra.
  6. Belisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát akkorára, hogy majd kényelmesen be tudjuk csomagolni az elősütött bélszínt. Vegyük ki a fóliából a hengeres húst, tegyük a tészta egyik oldalára és csavarjuk fel. Felvert tojással segítsük a tészta összetapadását. Zárjuk le a tésztahengert, kenjük le egyenletesen a tetejét a tojással, majd metsszük be kicsit, de a tésztát ne vágjuk át!
  7. Tegyük tepsibe a kész Wellingtont, majd helyezzük az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre.
  8. Amíg a Wellington sül, készítsük el a krumplipürét! Pucoljuk meg a krumplit, öblítsük le, majd főzzük puhára egészben, bőséges mennyiségű sózott vízben. Ha megpuhult, vegyük ki a vízből, még forrón törjük át, és villa vagy habverő segítségével keverjük egészen krémesre a Vénusz Sütőmargarinnal és a felforralt tejszínnel. Ízesítsük késhegynyi szerecsendióval és sóval, ha szükséges.
  9. Tálalás előtt pihentessük 10 percet vágódeszkán!


Elkészítési tipp

Ha van maghőmérőnk, használjuk: ha a hús közepe eléri a 60 fokot, kész is van!

Vigyázzunk, ne süssük túl, de mindenki kedve szerint elkészítheti véresen (50 fok), közepesen (60 fok), vagy túlsütve (70 fok) is!

Tálaljuk a krémes krumplipürét apróra vágott metélőhagymával!

Vénusz napraforgó-étolaj

Kizárólag napraforgómagból, gondos munkával előállított hazai termék, 64 éve a magyar konyha íze.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

624 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Mulatunk reggelig? “ Wellington bélszín krumplipürével

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Éles késsel vágjuk le a bélszínről a hártyát, majd formázzuk hengeresre, és konyhai spárgával kössük át, hogy ne essen szét. Hagyjuk melegedni negyed órát szobahőmérsékleten.
  2. Hevítsünk teflonserpenyőt nagy hőfokra. Amikor már füstöl, adjuk hozzá a kevés Vénusz étolajat, majd a húst is. Percenként körbeforgatva pirítsunk egyenletes kérget rá, majd tegyük vágódeszkára. Amint hűlt egy kicsit, kenjük be egyenletesen mustárral, majd sózzuk, borsozzuk.
  3. Konyhai aprítógépben daráljuk durvára a megtisztított gombát. Rakjuk vissza a tűzre a serpenyőt, hevítsünk benne olajat újra, és pirítsuk át a gombát. Adjuk hozzá a felaprított sonkahagymát, a szójaszószt, tejszínt és kakukkfüvet, majd süssük, amíg a leve elpárolog. Tegyük félre.
  4. Terítsünk ki réteslapot, és fedjük be egyenletesen hajszálvékonyra szelt füstölt sonkával. Kenjük be a tetejét a gombapürével, majd helyezzük az egyik oldalára a körbepirított, mustárral lekent bélszínt, és csavarjuk fel. Fóliázzuk be, majd tegyük hűtőszekrénybe fél napra, vagy akár egy egész éjszakára.
  5. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra.
  6. Belisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát akkorára, hogy majd kényelmesen be tudjuk csomagolni az elősütött bélszínt. Vegyük ki a fóliából a hengeres húst, tegyük a tészta egyik oldalára és csavarjuk fel. Felvert tojással segítsük a tészta összetapadását. Zárjuk le a tésztahengert, kenjük le egyenletesen a tetejét a tojással, majd metsszük be kicsit, de a tésztát ne vágjuk át!
  7. Tegyük tepsibe a kész Wellingtont, majd helyezzük az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre.
  8. Amíg a Wellington sül, készítsük el a krumplipürét! Pucoljuk meg a krumplit, öblítsük le, majd főzzük puhára egészben, bőséges mennyiségű sózott vízben. Ha megpuhult, vegyük ki a vízből, még forrón törjük át, és villa vagy habverő segítségével keverjük egészen krémesre a Vénusz Sütőmargarinnal és a felforralt tejszínnel. Ízesítsük késhegynyi szerecsendióval és sóval, ha szükséges.
  9. Tálalás előtt pihentessük 10 percet vágódeszkán!



Elkészítési tipp

Ha van maghőmérőnk, használjuk: ha a hús közepe eléri a 60 fokot, kész is van!

Vigyázzunk, ne süssük túl, de mindenki kedve szerint elkészítheti véresen (50 fok), közepesen (60 fok), vagy túlsütve (70 fok) is!

Tálaljuk a krémes krumplipürét apróra vágott metélőhagymával!