“Mulatunk reggelig? “ Wellington bélszín krumplipürével

A Wellington bélszín nem hétköznapi étel: sok munkával jár, nem is a legtakarékosabb, de nagyon megéri elkészíteni. Ehhez pedig mi lehetne jobb alkalom, mint a farsang? Vendégváró főételként sikert fogunk aratni vele.

Elő- és elkészítési idő

60 + 50 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 830 Kcal

Allergének

Glutén

Mustár

Szója

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 1 kg bélszín
  • 2 ek Vénusz étolaj
  • só, bors
  • 1 réteslap
  • 250 g szeletelt füstölt sonka
  • 300 g gomba
  • 2-3 sonkahagyma
  • 2 ek mustár
  • 1 ek szójaszósz
  • kevés friss kakukkfű
  • 1 dl tejszín
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojás a lekenéshez
  • só, bors
  • friss metélőhagyma, vagy újhagyma a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Éles késsel vágjuk le a bélszínről a hártyát, majd formázzuk hengeresre, és konyhai spárgával kössük át, hogy ne essen szét. Hagyjuk melegedni negyed órát szobahőmérsékleten.
  2. Hevítsünk teflonserpenyőt nagy hőfokra. Amikor már füstöl, adjuk hozzá a kevés Vénusz étolajat, majd a húst is. Percenként körbeforgatva pirítsunk egyenletes kérget rá, majd tegyük vágódeszkára. Amint hűlt egy kicsit, kenjük be egyenletesen mustárral, majd sózzuk, borsozzuk.
  3. Konyhai aprítógépben daráljuk durvára a megtisztított gombát. Rakjuk vissza a tűzre a serpenyőt, hevítsünk benne olajat újra, és pirítsuk át a gombát. Adjuk hozzá a felaprított sonkahagymát, a szójaszószt, tejszínt és kakukkfüvet, majd süssük, amíg a leve elpárolog. Tegyük félre.
  4. Terítsünk ki réteslapot, és fedjük be egyenletesen hajszálvékonyra szelt füstölt sonkával. Kenjük be a tetejét a gombapürével, majd helyezzük az egyik oldalára a körbepirított, mustárral lekent bélszínt, és csavarjuk fel. Fóliázzuk be, majd tegyük hűtőszekrénybe fél napra, vagy akár egy egész éjszakára.
  5. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra.
  6. Belisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát akkorára, hogy majd kényelmesen be tudjuk csomagolni az elősütött bélszínt. Vegyük ki a fóliából a hengeres húst, tegyük a tészta egyik oldalára és csavarjuk fel. Felvert tojással segítsük a tészta összetapadását. Zárjuk le a tésztahengert, kenjük le egyenletesen a tetejét a tojással, majd metsszük be kicsit, de a tésztát ne vágjuk át!
  7. Tegyük tepsibe a kész Wellingtont, majd helyezzük az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre.
  8. Amíg a Wellington sül, készítsük el a krumplipürét! Pucoljuk meg a krumplit, öblítsük le, majd főzzük puhára egészben, bőséges mennyiségű sózott vízben. Ha megpuhult, vegyük ki a vízből, még forrón törjük át, és villa vagy habverő segítségével keverjük egészen krémesre a Vénusz Sütőmargarinnal és a felforralt tejszínnel. Ízesítsük késhegynyi szerecsendióval és sóval, ha szükséges.
  9. Tálalás előtt pihentessük 10 percet vágódeszkán!


Elkészítési tipp

Ha van maghőmérőnk, használjuk: ha a hús közepe eléri a 60 fokot, kész is van!

Vigyázzunk, ne süssük túl, de mindenki kedve szerint elkészítheti véresen (50 fok), közepesen (60 fok), vagy túlsütve (70 fok) is!

Tálaljuk a krémes krumplipürét apróra vágott metélőhagymával!

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Mulatunk reggelig? “ Wellington bélszín krumplipürével

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Éles késsel vágjuk le a bélszínről a hártyát, majd formázzuk hengeresre, és konyhai spárgával kössük át, hogy ne essen szét. Hagyjuk melegedni negyed órát szobahőmérsékleten.
  2. Hevítsünk teflonserpenyőt nagy hőfokra. Amikor már füstöl, adjuk hozzá a kevés Vénusz étolajat, majd a húst is. Percenként körbeforgatva pirítsunk egyenletes kérget rá, majd tegyük vágódeszkára. Amint hűlt egy kicsit, kenjük be egyenletesen mustárral, majd sózzuk, borsozzuk.
  3. Konyhai aprítógépben daráljuk durvára a megtisztított gombát. Rakjuk vissza a tűzre a serpenyőt, hevítsünk benne olajat újra, és pirítsuk át a gombát. Adjuk hozzá a felaprított sonkahagymát, a szójaszószt, tejszínt és kakukkfüvet, majd süssük, amíg a leve elpárolog. Tegyük félre.
  4. Terítsünk ki réteslapot, és fedjük be egyenletesen hajszálvékonyra szelt füstölt sonkával. Kenjük be a tetejét a gombapürével, majd helyezzük az egyik oldalára a körbepirított, mustárral lekent bélszínt, és csavarjuk fel. Fóliázzuk be, majd tegyük hűtőszekrénybe fél napra, vagy akár egy egész éjszakára.
  5. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra.
  6. Belisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát akkorára, hogy majd kényelmesen be tudjuk csomagolni az elősütött bélszínt. Vegyük ki a fóliából a hengeres húst, tegyük a tészta egyik oldalára és csavarjuk fel. Felvert tojással segítsük a tészta összetapadását. Zárjuk le a tésztahengert, kenjük le egyenletesen a tetejét a tojással, majd metsszük be kicsit, de a tésztát ne vágjuk át!
  7. Tegyük tepsibe a kész Wellingtont, majd helyezzük az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre.
  8. Amíg a Wellington sül, készítsük el a krumplipürét! Pucoljuk meg a krumplit, öblítsük le, majd főzzük puhára egészben, bőséges mennyiségű sózott vízben. Ha megpuhult, vegyük ki a vízből, még forrón törjük át, és villa vagy habverő segítségével keverjük egészen krémesre a Vénusz Sütőmargarinnal és a felforralt tejszínnel. Ízesítsük késhegynyi szerecsendióval és sóval, ha szükséges.
  9. Tálalás előtt pihentessük 10 percet vágódeszkán!



Elkészítési tipp

Ha van maghőmérőnk, használjuk: ha a hús közepe eléri a 60 fokot, kész is van!

Vigyázzunk, ne süssük túl, de mindenki kedve szerint elkészítheti véresen (50 fok), közepesen (60 fok), vagy túlsütve (70 fok) is!

Tálaljuk a krémes krumplipürét apróra vágott metélőhagymával!