„Gombóc nélkül soha” Sóskakrémleves mini zsemlegombóccal

A hagyományos ételeket is fel lehet dobni úgy, hogy egy kis színt vigyünk velük a mindennapi étkezésbe. A sóskából most főzelék helyett krémlevest készítünk, amit zsemlegombóccal bolondítunk meg.

Elő- és elkészítési idő

60 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 főre

Kalória

~ 328 Kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

a leveshez:

  • 30 dkg sóska
  • 2 közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek Vénusz étolaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek cukor
  • só, bors

a zsemlegombóchoz:

  • 4-5 db szikkadt zsemle
  • 120 g liszt
  • 15 g élesztő
  • 1-2 dl víz
  • 1 tojás +1 sárgája
  • 60 g petrezselyem
  • 1 tk só

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban kevés Vénusz étolajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Amint színt kapnak, keverjük hozzájuk a megmosott és leszárított sóskaleveleket. Öntsük fel 7-8 dl vízzel, majd főzzük közepes lángon 20-25 percig.
  2. Adjuk hozzá a tejszínt és a cukrot is, majd botmixerrel turmixoljuk egészen selymesre a levest. Sózzuk ízlés szerint, majd tegyük vissza a tűzre.
  3. Daraboljuk apró kockákra a szikkadt zsemléket. Nagy teflonserpenyőben, olaj nélkül pirítsuk le a kockákat, hogy színt kapjanak.
  4. Készítsünk sűrű palacsintatésztát a lisztből, a tojásokból, az élesztőből és a vízből. Keverjük hozzá a felaprított petrezselymet, a sót, majd a lepirított zsemlekockákat is. Formázzunk 2-3 centis golyókat a sűrű tésztából, majd hagyjuk pihenni őket 10 percig.
  5. Forraljunk bőséges mennyiségű sózott vizet, majd helyezzük bele a zsemlegombócokat, és 5 perc alatt főzzük őket készre.
  6. Tálaljuk a forró levessel!

Elkészítési tipp

Keverhetünk némi apróra darabolt füstölt sajtot is a zsemlegombócba!

Elkészíthetjük akár előző este is a gombócokat, csak jót tesz neki az éjszakai pihentetés a hűtőszekrényben.

Más krémlevesek mellé is tökéletes betét a zsemlegombóc!

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

„Gombóc nélkül soha” Sóskakrémleves mini zsemlegombóccal

Hozzávalók

a leveshez:

a zsemlegombóchoz:

Elkészítés

  1. Magas falú fazékban kevés Vénusz étolajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Amint színt kapnak, keverjük hozzájuk a megmosott és leszárított sóskaleveleket. Öntsük fel 7-8 dl vízzel, majd főzzük közepes lángon 20-25 percig.
  2. Adjuk hozzá a tejszínt és a cukrot is, majd botmixerrel turmixoljuk egészen selymesre a levest. Sózzuk ízlés szerint, majd tegyük vissza a tűzre.
  3. Daraboljuk apró kockákra a szikkadt zsemléket. Nagy teflonserpenyőben, olaj nélkül pirítsuk le a kockákat, hogy színt kapjanak.
  4. Készítsünk sűrű palacsintatésztát a lisztből, a tojásokból, az élesztőből és a vízből. Keverjük hozzá a felaprított petrezselymet, a sót, majd a lepirított zsemlekockákat is. Formázzunk 2-3 centis golyókat a sűrű tésztából, majd hagyjuk pihenni őket 10 percig.
  5. Forraljunk bőséges mennyiségű sózott vizet, majd helyezzük bele a zsemlegombócokat, és 5 perc alatt főzzük őket készre.
  6. Tálaljuk a forró levessel!

Elkészítési tipp

Keverhetünk némi apróra darabolt füstölt sajtot is a zsemlegombócba!

Elkészíthetjük akár előző este is a gombócokat, csak jót tesz neki az éjszakai pihentetés a hűtőszekrényben.

Más krémlevesek mellé is tökéletes betét a zsemlegombóc!