„Nekünk nem tökmindegy” sütőtökös-cheddaros tészta

Őszi tészta, olvadós sajt. Laktató, mégis csupa zöldség. Bekuckózós estékre ajánljuk!

Elő- és elkészítési idő

50 + 30 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 fő

Kalória

~ 540 Kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A szószhoz:

  • fél sütőtök (300-400 g)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek Vénusz Omega 3&6 étolaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 150 g vörös cheddar 
  • 2 dl tejszín

A tésztához:

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk hosszában félbe a sütőtököt, kaparjuk ki a magjait, majd tegyük tepsibe, és az előmelegített sütőben 35-45 perc alatt süssük készre. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, húzzuk le a héját, majd daraboljuk 2-3 cm-es darabokra.
  2. Magas falú fazékban hevítsünk Vénusz étolajat, majd pirítsuk meg benne az összepréselt és feldarabolt fokhagymát. Mielőtt színt kapna, adjuk hozzá az elősütött, összevágott tököt. Hagyjuk pár perc alatt összeesni és hintsük meg a fűszerpaprikával. Keverjük össze, öntsük fel a száraz fehérborral és a tejszínnel, majd főzzük 10-15 percen keresztül. Sózzuk ízlés szerint!
  3. Keverjük hozzá a lereszelt cheddar sajtot, és folyamatos keverés mellett olvasszuk bele a szószba. Botmixerrel pürésítsük krémesre a szószt – ha szükséges, higítsuk tejszínnel a kívánt állagúra!
  4. Bőséges mennyiségű forrásban lévő vízben keverjünk el egy evőkanálnyi étolajat és 2 teáskanál sót, majd a zacskón található utasítás szerint főzzük készre a tésztát. Amikor elkészült, szűrjük le, csepegtessük le, majd forgassuk össze a sűrű szósszal és tálaljuk forrón!

Elkészítési tipp

A maradék sütőtökből készítsünk krémlevest, vagy akár sütőtökös húsos táskát!

Tálaláskor hintsük be apróra vágott cheddarral a tésztát, hogy még sajtosabb legyen!

Ha szeretjük a csípőset, egy kis cayenne borssal dobhatjuk fel a szószt.

Vénusz Omega étolaj

A Vénusz Omega finomított repce- és első préselésű finomított napraforgó-étolaj keveréke. A termékben felhasznált első préselésű napraforgó étolajat egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítjuk és szűrjük. A Vénusz Omega a benne található repceolajnak köszönhetően természetes Omega-3 és Omega-6 zsírsavat tartalmaz, így hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához*. *A kedvező hatás napi 2 g alfa-linolénsav (ALA) és 10g linolsav (LA) fogyasztásával érhető el.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

887 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

„Nekünk nem tökmindegy” sütőtökös-cheddaros tészta

Hozzávalók

A szószhoz:

A tésztához:

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk hosszában félbe a sütőtököt, kaparjuk ki a magjait, majd tegyük tepsibe, és az előmelegített sütőben 35-45 perc alatt süssük készre. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, húzzuk le a héját, majd daraboljuk 2-3 cm-es darabokra.
  2. Magas falú fazékban hevítsünk Vénusz étolajat, majd pirítsuk meg benne az összepréselt és feldarabolt fokhagymát. Mielőtt színt kapna, adjuk hozzá az elősütött, összevágott tököt. Hagyjuk pár perc alatt összeesni és hintsük meg a fűszerpaprikával. Keverjük össze, öntsük fel a száraz fehérborral és a tejszínnel, majd főzzük 10-15 percen keresztül. Sózzuk ízlés szerint!
  3. Keverjük hozzá a lereszelt cheddar sajtot, és folyamatos keverés mellett olvasszuk bele a szószba. Botmixerrel pürésítsük krémesre a szószt – ha szükséges, higítsuk tejszínnel a kívánt állagúra!
  4. Bőséges mennyiségű forrásban lévő vízben keverjünk el egy evőkanálnyi étolajat és 2 teáskanál sót, majd a zacskón található utasítás szerint főzzük készre a tésztát. Amikor elkészült, szűrjük le, csepegtessük le, majd forgassuk össze a sűrű szósszal és tálaljuk forrón!

Elkészítési tipp

A maradék sütőtökből készítsünk krémlevest, vagy akár sütőtökös húsos táskát!

Tálaláskor hintsük be apróra vágott cheddarral a tésztát, hogy még sajtosabb legyen!

Ha szeretjük a csípőset, egy kis cayenne borssal dobhatjuk fel a szószt.