“Nem kívánom a húst” Falafel golyók

A falafel fűszeres izraeli csicseriborsó fasírt, hús nélkül is igazán finom. Erre az ételre érdemes egy egyperces művelet erejéig a vendégsereg érkezése előtti este rákészülnünk, mert úgy lesz tökéletes.

Elő- és elkészítési idő

12 óra + 5 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~810 kCal / adag

Allergének

Szezámmag

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 200 g száraz lóbab
  • 400 g száraz csicseriborsó
  • 1 szál póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 5 dkg friss koriander
  • 5 dkg friss petrezselyem
  • 1 kk szódabikarbóna
  • bors
  • 25 g szezámmag
  • 6 dl Vénusz Sütőolaj

Elkészítés

  1. Áztassuk be a csicseriborsót és a lóbabot is hideg vízbe egész éjszakára. Használjunk annyi vizet, amennyi 8-10 centivel ellepi a csicseriborsót. 
  2. Öntsük le a babról és a csicseriborsóról is a vizet, terítsük konyharuhára, és szárítsuk le őket.
  3. Távolítsuk el a póréhagyma külső héját, mossuk át alaposan, majd szeleteljük fel. A fokhagymákat kés lapjával zúzzuk össze.
  4. A szezámmag kivételével tegyük az összes hozzávalót konyhai aprítógépbe, és alacsony fordulatszámon daráljuk őket össze. Nem szabad teljesen krémesre darálni, akkor jó, ha kicsit még szemcsés a krém.
  5. Formázzunk a masszából 1,5 centi vastag, és 6-8 centi átmérőjű kis korongokat. Forgassuk őket szezámmagba és pihentessük pár percig.
  6. Hevítsünk olajat egy közepes fazékban: sok olajat kell használnunk, hogy sütés közben teljesen belepje a falafelt. Forró olajra lesz szükségünk, ha elég meleg, óvatosan helyezzük bele a korongokat, majd süssük őket 5-6 percig, amíg szép aranybarna lesz. Vegyük ki az olajból, papírtörlőn szárítsuk le őket, és már fogyaszthatjuk is.


Elkészítési tipp

Sokkal intenzívebb íze lesz a római köménynek, ha felhasználás előtt szárazon megpörköljük kicsit egy serpenyőben.

A falafel ideális társa a mártogatáshoz a hummusz. Kombináljuk a kettőt!

Ételallergia tipp

Nyugodtan hagyjuk el a szezámmagot, ha esetleg allergiásak lennénk rá.

Vénusz Sütőolaj

A Vénusz Sütőolaj első préselésű finomított napraforgó-étolajat és nemesített, nagy olajsavtartalmú napraforgómagból készült olajat tartalmaz, amely természetesen gazdag omega-9-ben, így kiváló hőtűrőképességgel rendelkezik.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

881 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Nem kívánom a húst” Falafel golyók

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Áztassuk be a csicseriborsót és a lóbabot is hideg vízbe egész éjszakára. Használjunk annyi vizet, amennyi 8-10 centivel ellepi a csicseriborsót. 
  2. Öntsük le a babról és a csicseriborsóról is a vizet, terítsük konyharuhára, és szárítsuk le őket.
  3. Távolítsuk el a póréhagyma külső héját, mossuk át alaposan, majd szeleteljük fel. A fokhagymákat kés lapjával zúzzuk össze.
  4. A szezámmag kivételével tegyük az összes hozzávalót konyhai aprítógépbe, és alacsony fordulatszámon daráljuk őket össze. Nem szabad teljesen krémesre darálni, akkor jó, ha kicsit még szemcsés a krém.
  5. Formázzunk a masszából 1,5 centi vastag, és 6-8 centi átmérőjű kis korongokat. Forgassuk őket szezámmagba és pihentessük pár percig.
  6. Hevítsünk olajat egy közepes fazékban: sok olajat kell használnunk, hogy sütés közben teljesen belepje a falafelt. Forró olajra lesz szükségünk, ha elég meleg, óvatosan helyezzük bele a korongokat, majd süssük őket 5-6 percig, amíg szép aranybarna lesz. Vegyük ki az olajból, papírtörlőn szárítsuk le őket, és már fogyaszthatjuk is.



Elkészítési tipp

Sokkal intenzívebb íze lesz a római köménynek, ha felhasználás előtt szárazon megpörköljük kicsit egy serpenyőben.

A falafel ideális társa a mártogatáshoz a hummusz. Kombináljuk a kettőt!

Ételallergia tipp

Nyugodtan hagyjuk el a szezámmagot, ha esetleg allergiásak lennénk rá.

Vénusz tipp

Használjunk Vénusz Sütőolajat a sütéshez, szűrés után újra felhasználhatjuk, és sokkal nehezebben ég meg benne az étel.